• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po základnej časti, Eurovia Slovenskom pohári a Alpsko-jadranskom pohári sa aj v štvrťfinále stretnú basketbalisti BK Levickí Patrioti a MBK Rieker COM-therm Komárno. Pre ktorý tím sa sezóna 2016/2017 skončí bez cenného kovu?

Informácie k prvému zápasu štvrťfinále:

BK Levickí Patrioti - MBK Rieker COM-therm Komárno

Športová hala, sobota 1. apríla o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213Huste a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Igor Pipíška, Richard Sirocký

 

Pohľad na tímy:

Levice: Druhá levická sezóna pod vedením trénera Tea Hojča opäť priniesla hlavne radostné chvíle pre priaznivcov. Aj napriek skromným ambíciám, sa podarilo tímu bojovať od úvodu o čelo tabuľky. Vyrovnané výkony doma i vonku, stabilizovaný káder a úspešné účinkovanie v Alpsko-jadranskom pohári. To sú všetko faktory, ktoré sa podpísali na tom, že do play off idú Levice zo štvrtého miesta a s výhodou domáceho prostredia v štvrťfinále play off. Počas základnej časti prišlo síce niekoľko zaváhaní, na ktoré však dokázali Levičania odpovedať najlepším možným spôsobom. Tím sa opieral opäť o kvalitnú defenzívu, v ktorej patril ku ligovej špičke. Pozitívom je tiež fakt, že počas sezóny prišlo len ku kozmetickým zmenám v kádri. Sezónu určite nedokončí v "žlto-zelenom" drese Mychal Ammons, ktorý však bol len krátkodobou náhradou za Reggieho Keelyho. Veľké očakávania sa vkladajú do T.J. Bannistera, ktorého čaká súboj proti jeho bývalému tímu.

Komárno: Prejsť cez prvé kolo play off, tak zneli predsezónne vyjadrenia generálneho manažéra Komárna Jozefa Paulika. "Obuvníci" idú opäť do vyraďovacích bojov ako čierny kôň súťaže. V sezóne sa im darilo striedavo, svoje na tom zohral aj zdravotný stav tímu, kde ich dlhšiu dobu trápili zranenia na kľúčovom poste rozohrávača. Tie však pominuli, Komárno začalo zbierať víťazstvá a v Alpsko-jadranskom pohári dokráčali až do finále, v ktorom vyzvú slovinské Helios Suns Domžale. Dobrá bilancia doma (15 víťazstiev a 5 prehier) v porovnaní so slabšou vonku (9 výhier a 11 prehier) však stačila len na piatu pozíciu. Do play off však idú naladení s výbornou fazónou - päť víťazstiev za sebou. Komárno urobilo počas základnej časti len minimálne zmeny v tíme, predčasne skončil Kori Babineaux a pre zdravotné problémy si nezahrá už ani Michal Maslík. 

 

Kto proti komu: 

Zaujímavý duel bude hlavne na rozohrávačskom poste. Levice stihli pred koncom prestupového obdobia dopísať na súpisku bývalého hráča Komárna T.J. Bannistera. Proti nemu okrem ex-spoluhráčov bude stáť aj skúsený slovinský reprezentant Boban Tomič. Pod košom budú mať Patrioti robotu s jedným z najlepších pivotov súťaže Wayneom Langstonom, ktorého dopĺňa reprezentant Slovenska Boris Bojanovský. Tréner Teo Hojč však má vo svojom kádri skúsených centrov - Jozefa Vojteka, Žarka Djuriča, Igora Josipoviča a Reggieho Keelyho. 

 

Bilancia vzájomných zápasov:

Žiaden z tímov nezviedol toľko súbojov v aktuálnom ročníku ako basketbalisti Levíc a Komárna. Pre Patriotov vyzneli lepšie úvodné tri stretnutia - 82:69 a 86:80 (aj v rámci Alpsko-jadranského pohára) doma a 94:90 po predĺžení vonku. Potom však prebral taktovku vicemajster, po výsledku 103:75 si vybojoval postup do semifinále Alpsko-jadranského pohára, ďalej išiel aj po výsledku 82:68 na Eurovia Slovenskom pohári. A v poslednom vzájomnom súboji triumfoval pred domácim publikom 91:72. 

 

Pohľad štatistík:

Porovnanie základných zostáv: Zo štatistického pohľadu sa pozrieme na jednotlivých členov základnej päťky. V prehľade vychádzame z najčastejšej zostavy tímu v doterajších stretnutiach. Za menom a priezviskom hráča sú jeho priemery na zápas v základnej časti Eurovia SBL 2016/2017.

BK Levickí Patrioti: 
  • T.J. Bannister - 7,3 bodu, 2,0 doskoku, 5,2 asistencie, 2,2 strát, 3,5 faulov, 4,3 získaných faulov
  • Jaroslav Musil - 8,1 bodu, 2,2 doskoku, 1,3 zisku, 1,1 strát, 2,7 faulov
  • Reginald Keely - 12,6 bodu, 6,3 doskoku, 1,8 asistencie, 1,2 zisku, 1,9 strát, 2,0 faulov, 3,3 získaných faulov
  • Jarvis Summers - 11,2 bodu, 4,3 doskoku, 4,0 asistencie, 1,1 zisku, 2,9 strát, 2,8 faulov, 4,5 získaných faulov
  • Žarko Djurič - 12,6 bodu, 4,9 doskoku, 1,3 asistencie, 1,0 zisku, 1,4 strát, 2,3 faulov, 2,6 získaných faulov
 
MBK Rieker COM-therm Komárno:
  • Wayne Langston - 15,7 bodu, 7,2 doskoku, 2,3 asistencie, 1,1 zisku, 2,5 strát, 3,1 faulov, 4,0 získaných faulov
  • Filip Halada - 10,5 bodu, 3,9 doskoku, 1,5 asistencie, 1,2 strát, 2,4 faulov, 1,5 získaných faulov
  • Siniša Bilič - 15,7 bodu, 4,8 doskoku, 2,8 asistencie, 2,2 strát, 2,6 faulov, 3,9 získaných faulov
  • Roman Vido - 8,7 bodu, 4,8 doskoku, 1,7 asistencie, 1,4 zisku, 1,2 strát, 3,2 faulov, 1,8 získaných faulov
  • Boban Tomič - 14,6 bodu, 2,9 doskoku, 5,8 asistencie, 1,8 zisku, 2,9 strát, 2,3 faulov, 3,9 získaných faulov

 

Porovnanie štatistických ukazovateľov: Kto je lepší v danom štatistickom ukazovateli? V prehľade vychádzame z priemerov na jeden zápas v základnej časti Eurovia SBL 2016/2017. Lepšie mužstvo je označené oranžovou farbou.

  • priemerný počet bodov v zápase - 85,3 Levice/88,5 Komárno
  • priemerný počet inkasovaných bodov v zápase - 77,3 Levice/79,4 Komárno
  • úspešnosť streľby za 2 body - 57,4% Levice/58,2% Komárno
  • úspešnosť streľby za 3 body - 34,0% Levice/35,1% Komárno
  • úspešnosť trestných hodov - 72,6% Levice/72,8% Komárno
  • doskoky - 33,2 Levice/33,1 Komárno
  • asistencie - 14,9 Levice/17,3 Komárno
  • zisky - 9,0 Levice/8,3 Komárno
  • straty - 15,7 Levice/12,8 Komárno
  • bloky - 2,7 Levice/2,6 Komárno 
  • fauly - 20,6 Levice/20,4 Komárno
  • získané fauly - 21,9 Levice/18,5 Komárno

 

Povedali pred sériou:

Levice:

Teo Hojč, tréner Levíc: "Som viac ako spokojný s tým, čo sme dosiahli v základnej časti súťaže. Nie veľa ľudí nás videlo na takto vysokej pozícii. Teraz stojíme pred novou výzvou a sme si vedomí sily nášho protivníka. Aj napriek zdravotným problémom v predchádzajúcich týždňoch, sme ale ukázali, že môžeme hrať proti najlepším tímom v lige. Výkony Komárna gradovali predchádzajúce dva mesiace, ich najväčšiu zbraň vidím v individuálnej kvalite hráčov, tranzícii a streľbe za tri body. Pokúsime sa ich zastaviť tímovou hrou a nasadením. Ak chceme byť úspešní, musíme sa v zápasoch dostať na ich level v bojovnosti a byť koncentrovaní počas celých 40 minút zápasu. Som presvedčený, že náš tím bude poriadne motivovaný na tento súboj."

Vladimír Klár, kapitán Levíc: "Súpera na play off si nikto nevyberá, liga bola tento rok veľmi vyrovnaná, preto je zbytočné zamýšľať sa nad tým, či nám Komárno ako súper vyhovuje alebo nie. Máme s nimi v tejto sezóne vyrovnanú bilanciu, ani to však nič neznamená, pretože play off je nová súťaž a stať sa môže hocičo. My pôjdeme do každého zápasu naplno a budeme sa snažiť využiť výhodu domáceho prostredia, ktorú sme si vybojovali v základnej časti. Komárno sa spolieha na dirigenta hry Tomiča, hrajú rýchlo a tradične dobre strieľajú. Našou najsilnejšou zbraňou by mala byť tímovosť, to, čo nás zdobilo počas celej sezóny. Je to derby a tým pádom sa očakáva skvelá atmosféra, plné športové haly, a tak sa máme na čo tešiť."

Komárno: 

Richard Ďuriš, tréner Komárna: "Momentálne sa nachádzame 11 výhier od majstrovského titulu tak, ako ďalších 7 mužstiev. Každý jeden zápas bude takpovediac o prežitie, keďže vieme, že kto vypadne, sezóna sa mu končí. Prvýkrát v histórii sa v play off odohrá súboj Komárna s Levicami. Verím, že každý jeden zápas bude mať výbornú atmosféru v hľadisku a športovú úroveň na ihrisku. Levice sú v tejto sezóne naším najčastejším súperom, myslím si, že o výsledku zápasov sa bude rozhodovať v detailoch a čaká nás napínavá a dramatická séria. Na obidvoch stranách figuruje viacero vynikajúcich hráčov, ktorí sú schopní vziať na seba zodpovednosť a rozhodnúť zápasy. Teší ma, že sme všetci zdraví a hráči tým pádom môžu na ihrisku odovzdať maximum a možno pridať aj niečo navyše, čo však k play off patrí a práve v zápasoch, kde ide o všetko, sa rodia historické okamihy a hrdinovia."

Siniša Bilič, kapitán Komárna: "Očakávame veľmi tažké štvrťfinále, každý zápas bude veľmi náročný. Levice už dobre poznáme a aj oni nás, odohrali sme s nimi už túto sezónu 6 zápasov, takže žiadne prekvapenie neočakávame. Rozhodovať budú maličkosti a kto bude mať väčšie srdce."

 

Videopozvánka Levických Patriotov na zápasy play off:

Foto: Lukáš Droppan