• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po predohrávke Prievidze s Nitrou skompletizuje piate kolo Eurovia SBL štvorica zápasov.

MBK Lučenec - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Športová hala ARENA, sobota 22. októbra o 18:00 - štatistický prenos, video prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Marek Kúkelčík, Tomáš Kiss

Čo je potrebné vedieť: Lučenčania mali počas týždňa prestávku, zatiaľ však nenašli doma od svojho príchodu do Eurovia SBL premožiteľa. Pokoriť túto hrozbu prídu zverenci trénera Petra Ivanoviča, Karlovka v stredu nenadviazala na dobrý výkon proti Košiciam, s Handlovou prehrala 60:83.

Kto proti komu: Lučenec má v najlepšie desiatke strelcov až dvoch zástupcov, lídrom je Strahinja Stojačič s priemerom 25,7 bodu, na deviatej pozícii je Aaron Rountree, ktorý má v priemere na zápas o desať bodov menej. Zastaviť ich streleckú efektivitu sa bude snažiť napríklad Dalibor Hlivák s Marekom Doležajom.

Čísla, čísla, čísla: Karlovka mala proti Handlovej vysokú úspešnosť streľby za 2 body, tento ukazovateľ jej môže priniesť prípadný úspech v sobotňajšom stretnutí. 

Povedali pred zápasom:

Ivan Kurilla (tréner Lučenca): „Ak niekto stavia Karlovku do pozície neskúseného družstva, je na omyle. V jej radoch sú hráči ako Kozár, Bečarik, Brliť, Židzik, Hasan, Podhorský, ale aj mladší Abrahám či Hlivák, ku ktorým sa pripojil aj Doležaj. Ide o hráčov s niekoľkoročnými skúsenosťami z najvyššej súťaže a slovenskej reprezentácie. Celý tím ťaží zo zohratosti. Ďalším dôležitým faktorom je ich silná lavička, ktorá dokáže nahradiť hráčov zo základu. My sa musíme sústrediť predovšetkým na defenzívu. To bude kľuč k víťazstvu v tomto zápase. Dôležitým faktorom budú aj naši hráči z lavičky, ktorí budú akousi pomyselnou váhou v tomto zápase. Predpokladám, že ich výkon bude rozhodujúci.“

Peter Ivanovič (tréner Karlovky): "Po stredajšej prehre, ak chceme v Lučenci uspieť, musíme dať hore hlavy. Nemôže sa stať, že prestaneme hrať. Ak budeme hrať našu hru s intenzitou a agresivitou, nemusíme sa báť žiadneho súpera."

 

BK Inter Bratislava - MBK Rieker Com-therm Komárno

Hant aréna, sobota 22. októbra o 18:00 - štatistický prenos, video prenos: 213, Huste.skYoutube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič (SR), Alexander Eger, Tiberiu Lucaciu (obaja Rakúsko)

Čo je potrebné vedieť: Jeden z ťahákov sobotňajšieho zápasového programu je na Pasienkoch. "Žlto-čierni" majú ešte stále v pamäti minuloročnú semifinálovú sériu, v ktorej podľahli Komárnu hladko 0:4 na zápasy. Stretnutia s "obuvníkmi" majú špecifický náboj a nič iné sa nečaká ani v stretnutí 5. kola. Komárno malo celý týždeň na prípravu, Inter sa naladil hladkou výhrou v Spišskej Novej Vsi. Oproti predchádzajúcemu ročníku sa predstavia v iných dresoch domáci Marek Kozlík a hosťujúci Andrej Kuffa. 

Kto proti komu: Podkošoví hráči Komárna majú v sobotu jasnú úlohu, zastaviť druhého najlepšieho strelca doterajšieho priebehu Eurovia SBL Radoslava Rančíka. Ten dáva v priemere zatiaľ 25 bodov na zápas. 

Čísla, čísla, čísla: Inter zaznamenal na Spiši až 49 doskokov, z toho 21 na útočnej polovici súpera. Dôležité pre hráčov Komárna bude nestrácať lopty, zverenci trénera Olivera Vidina mali v tomto ukazovateli 15 ziskov a z toho dokázali zaznamenať 44 bodov. 

Povedali pred zápasom:

Marek Kozlík (hráč Interu): „Musíme sa pozerať hlavne sami na seba a hrať z dobre zabezpečenej obrany, postrážiť si útočný doskok, hrať rýchlo dopredu a hrať s rozvahou. Nemyslím si, že je tam čosi špeciálne, na čo by sme sa mali zamerať. Skôr musíme vychádzať z našich princípov.“

Siniša Bilič (hráč Komárna): "V sobotu nás v Bratislave čaká určite tvrdý zápas, preto musíme byť pripravení čo najlepšie. Favoritom stretnutia je jednoznačne Inter, ale my sa budeme snažiť urobiť všetko preto, aby sme sa pokúsili súpera prekvapiť. Necestujeme v porazeneckej nálade a verím, že odovzdáme sústredený a kvalitný výkon, ktorý prinesie aj svoje ovocie."  

 

KB Košice - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Angels aréna, sobota 22. októbra o 18:00 - štatistický prenos, video prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Michal Perečinský, Vladimír Daňo

Čo je potrebné vedieť: Košičania prišli pod Tatrami o víťazstvo doslova v záverečnej sekunde duelu so Svitom. Zaváhanie budú chcieť odčiniť pred domácim publikom, kde ich čakajú odhodlaní Spišiaci. Novovešťania čakajú na premiérovú výhru v novom ročníku a víťazstvom na palubovke Košíc by z nich určite opadol veľký tlak. 

Kto proti komu: V košickom drese sa rozbieha rozohrávač Milan Žiak, ktorému zdatne sekunduje Radenko Pilčevič. U hostí ťahá strelecky Aleksa Šolevič a skúsený Vladimír Hovaňák. 

Čísla, čísla, čísla: Košičania mali v stredu veľkú úspešnosť za dva body, ku ktorej sa obvykle pridáva aj streľba za tri body. Spišiaci musia zabrať vo viacerých ukazovateľoch, ak chcú pomýšľať na úspech.

Povedali pred zápasom:

Ivan Benninghaus (generálny manažér Košíc): "Spišská Nová Ves urobila v porovnaní s predošlou sezónou pokrok. Síce zatiaľ nevyhrala, ale jej výkony sú určite lepšie ako vlani. My však hráme doma a neberieme nič iné, len víťazstvo. Cieľom tohto zápasu je vrátiť sa na víťaznú vlnu, pokračovať v hernom zlepšení a mať tak psychickú pohodu pred dôležitým zápasom, ktorý nás potom čaká budúci týždeň na palubovke Komárna."

Adam Antoni (hráč Spišskej Novej Vsi): "Máme veľmi ťažký žreb, postupne sa stretávame so všetkými ašpirantmi na titul. Dokážeme s nimi hrať vyrovnané pasáže, stále však prídu 'hluché' minúty, ktoré nás zrážajú k zemi. V Košiciach so musíme dať pozor hlavne na doskok, domáci majú silných podkošových hráčov, je tam potrebné veľa fyzickej práce. My sa musíme spoliehať na pozornú obranu a v útoku hrať pokojnejšie, nestrácať zbytočne lopty. Ideme sa pobiť o čo najlepší výsledok."

 

MBK Handlová - BK Iskra Svit

Mestská športová hala, sobota 22. októbra o 18:00 - štatistický prenos, video prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Miroslav Matejčík, Tomáš Turček

Čo je potrebné vedieť: V Handlovej čaká divákov nemenej zaujímavý zápas. "Baníci" sa konečne dočkali prvého víťazstva v sezóne, keď vyhrali nad Karlovkou 83:60. Svit pokračuje vo víťazných výkonoch, Martin Bachan rozhodol o najtesnejšej výhre nad Košicami. 

Kto proti komu: Bude to hlavne súboj základných zostáv, handlovská zaznamenala v stredu 52 z celkových 83 bodov. Základná päťka Svitu dala 69 z 83 bodov tímu. 

Čísla, čísla, čísla: Handlovčania mali proti Karlovke výbornú streľbu za tri body, zo 17 pokusov premenili až 12 (70% úspešnosť). Svit je taktiež nebezpečný z tejto vzdialenosti, ale proti Košičiam premieňal hlavne za 2 body (53%).

Povedali pred zápasom:

Lubomír Růžička (tréner Handlovej): „V domácom prostredí nás čaká energiou prekypujúci Svit. Ten predviedol v úvode sezóny niekoľko skvelých tímových, ale aj individuálnych výkonov. My sa však musíme sústrediť hlavne na vlastný výkon a v domácom prostredí bojovať o každý centimeter palubovky.“

Michal Madzin (tréner Svitu): „Po extrémne ťažkej sérii domácich zápasov, cestujeme do Handlovej, kde nás čaká opäť náročný a skúsený súper. Chceme potvrdiť výkony a nasadenie z domácej palubovky a bojovať."

Foto: Oliver Búza