• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pohárové povinnosti posunuli záverečný zápas 12. kola Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy na 10. decembra. Hornonitrianske derby medzi Handlovou a Prievidzou sa prvýkrát uskutoční v zrekonštruovanej handlovskej hale.

MBK Handlová - BC Prievidza

Mestská športová hala, sobota 10. decembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Pavel Fuska, Tomáš Holländer

Čo je potrebné vedieť: 115. hornonitrianske derby má jasného favorita. Väčšia herná a výsledková pohoda je na strane Prievidze. Pre zverencov Miljana Čuroviča ide zároveň o záverečný test pred vstupom do druhej fázy Európskeho pohára FIBA. V lige neprehral majster predchádzajúce štyri stretnutia a dobré výsledky potvrdili aj v meste pod Zoborom. Proti nitrianskym "corgoňom" zvíťazili jasne 91:55. Handlová naproti tomu pokračuje v prekopávaní hráčskeho kádru, počas týždňa sa k tímu pripojil Petar Despotovič a zápasovú premiéru si odbije pred domácim publikom aj Kenneth Rhymes. Zverenci Marka Cvetkoviča nestačili v oklieštenej zostave vo Svite na Iskru, s ktorou prehrali 74:83. Už deviata prehra v sezóne zároveň posunula "baníkov" mimo pozície zaručujúce účasť v play off.

Kto proti komu: Práve noví handlovskí rozohrávači - Despotovič a Rhymes môžu zamiešať kartami v hornonitrianskom derby. Prievidžania majú však vo svojom tíme jedného z najlepších hráčov súťaže Andreho Jonesa a talentovaného Mária Ihringa.

Čísla, čísla, čísla: Fakty hovoria v prospech Prievidze - lepšia zápasová bilancia, tabuľkové postavenie, ale aj výsledky z nedávnych derby stretnutí proti Handlovej. "Baníci" majú zatiaľ v aktuálnom ročníku len dve domáce výhry, z toho jedna prišla počas minulého víkendu. 

Povedali pred zápasom:

Peter Sedmák (hráč Handlovej): „Čaká nás majster a hornonitrianske derby, na ktoré sa všetci tešia. Prievidza má kvalitný tím, potvrdzuje to aj na medzinárodnej scéne a v domácej lige. Sú určite favoritom zápasom, ale budeme chcieť doma pred našimi fanúšikmi vyhrať. Verím, že bude výborná atmosféra, ktorá nás poženie dopredu. Rozhodujúca bude obrana, to je jednoznačné. Vieme, na koho si musíme dávať najväčší pozor, takže je na nás, ako si s tým poradíme.“

Marek Jašš (hráč Prievidze): „Ak chceme byť úspešní, musíme začať agresívne a v dobrom rytme. Všetko musí vychádzať z obrany. Očakávame ťažký zápas, ale prídeme dobre pripravení. Veríme, že napriek tomu, že hráme vonku, nás príde podporiť množstvo našich fanúšikov.“

Foto: Peter Jaško