• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V šestnástom kole Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy zvedie v repríze minuloročného semifinále súboj Komárno s Interom, Karlovka privíta doma Lučenec, na Nitru čaká majstrovská Prievidza, v Iskre aréne sa predstaví Handlová a Spišiaci si v "televíznom" zápase zmerajú sily s Košičanmi.

VŠEMvs Karlovka Bratislava - MBK Lučenec

Hala prof. Rovného, streda 7. decembra o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.skYoutube

Delegácia rozhodcov: Roman Lamoš, Marek Turčin, Ján Kurpaš

Čo je potrebné vedieť: Karlovka a Lučenec sa nachádzajú pred vzájomným zápasom v dvoch rozličných pozíciách. "Vysokoškoláci" z Bratislavy mohli získať v Handlovej dôležité víťazstvo zo psychologického hľadiska, ale nakoniec hráčom "baníka" padli po dvojnásobnom predĺžení 94:97. Či na nich táto prehra zanechala nejaké väčšie následky, to otestuje oddýchnutý Lučenec. Nováčik mal počas víkendu voľno a do hlavného mesta ide s cieľom natiahnuť víťaznú sériu už na štyri stretnutia. Ziskom dvoch bodov môže získať náskok oproti ostatným tímom v strede tabuľky.

Kto proti komu: Okrem tradičného dua bodových ťahúňov Hlivák-Kožár, musí byť Lučenec obozretný aj pod košom, kde je skúsený Branislav Brliť a Ivan Židzik. Tréner Ivan Kurilla má však v svojom kádri jedného z najlepších ligových strelcov Strahinju Stojačiča a tiež veľmi efektívnu americkú dvojicu Rountree-Sims.

Čísla, čísla, čísla: Efektivita v podkošovom priestore môže byť veľmi dôležitým faktorom duelu, Karlovka mala na handlovskej palubovke až 20 útočných doskokov, z čoho následne zaznamenala 15 bodov po druhých šanciach.

Povedali pred zápasom:

Daniel Stránsky (hráč Karlovky): "Lučenec je jeden z ťažko predvídateľných súperov v lige. Majú špecifického, no šikovného rozohrávača a hráčov, ktorí majú aj dobrú streľbu za tri, ale aj hru pod košom. Ich nevýhodou je, že majú menej hráčov do rotácie. Avšak aj my teraz bojujeme s oklieštenou zostavou, kvôli chorobám alebo rodinným záležitostiam. Myslím, že to bude veľmi náročný a vyrovnaný zápas, Karlovka má na pleciach prehratý zápas z Handlovej po dvojnásobnom predĺžení, no na našej strane je bojovnosť a to, že sme na nich dobre takticky pripravení."

Milan Matisko (prezident Lučenca): "Po menšej pauze, keďže sme posledné kolo mali voľno, sme sa poctivo pripravovali na bratislavskú Karlovku, o ktorej vieme, že má tím poskladaný z hráčov hrajúcich spolu už dlhšiu dobu. Jej hráči sa dobre poznajú, sú zohraní a hrajú často naslepo, takže Bratislavčania budú určite náročným súperom. My nesmieme podceniť žiadnu z našich herných činností aj napriek tomu, že v posledných dueloch sme bodovali naplno. Určite sa však na tento zápas veľmi tešíme, podobne ako na našich fanúšikov, o ktorých vieme, že nás do hlavného mesta prídu povzbudiť vo väčšom počte."

 

MBK SPU Nitra - BC Prievidza

Mestská športová hala, streda 7. decembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Miroslav Matejčík, Martin Fontányi

Čo je potrebné vedieť: Nitranov čaká doma v krátkom čase ďalší z top favoritov na zisk majstrovského titulu. Zápas s Prievidzou bude pravdepodobne posledným pre niektorých hráčov, na pretrase sú aktuálne zmeny vo vedení klubu aj hráčskom kádri. "Corgoni" nebudú bojovať len o cenný úlovok v podobe skalpu majstra, ale aj o zastavenie štvorzápasového čakania na víťazstvo. Sobotňajšie krajské derby v Leviciach bolo totiž jasnou záležitosťou Patriotov, tí doma zvíťazili 99:63. Prievidžania začínajú šľapať ako dobre namazaný stroj, presvedčiť sa o tom mohli v repríze minuloročného finále hráči Komárna. Zverenci Miljana Čuroviča dovolili vicemajstrovi pomýšľať na výhru len niečo vyše jednej štvrtiny, v Niké aréne si napokon zapísali tretiu výhru za sebou po výsledku 106:80. 

Kto proti komu: V oboch tímoch dominujú po streleckej stránke rozohrávači. Nitra má vo svojom kádri Juevola Mylesa s priemerom 17,3 bodu na zápas, majstrovi pomáha so 17,5 bodmi v každom zápase Andre Jones.

Čísla, čísla, čísla: Nitrania musia zabrať na viacerých frontoch, či už zlepšiť streľbu za dva a body tri body, ale hlavne dať si pozor na trojkových snajperov na strane Prievidze. Tí sa v sobotu postarali o 16 úspešných pokusov pri 53% úspešnosti.

Povedali pred zápasom:

Juevol Myles (hráč Nitry): "Bude to pre nás náročný zápas. Prievidza má výborný tím. Musíme vstúpiť do stretnutia agresívne hneď od prvých minút. Koncentrovať sa na obranu a bojovať do konca."

Rastko Dramičanin (hráč Prievidze): „Sme v dobrom tempe, kvalitne trénujeme a pripravujeme sa na duel s Nitrou. Musíme zo seba odovzdať všetko a veriť, že to bude stačiť na výhru. Pre chorobu som vynechal zápas s Komárnom a niekoľko tréningov, ale proti Nitre by sme mali nastúpiť v plnej sile.“

 

MBK Rieker COM-therm Komárno - BK Inter Bratislava

Mestská športová hala, streda 7. decembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.skYoutube

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Igor Pipíška, Tomáš Doušek

Čo je potrebné vedieť: Stredajším ťahákom je nepochybne repríza minuloročného semifinále medzi Komárnom a Interom. "Žlto-čierni" majú ešte v čerstvej pamäti až prekvapivo hladkú prehru 0:4 na zápasy. Aktuálne je však situácia iná, Inter je na čele a neprehral už sedem zápasov. Proti Spišskej Novej Vsi sa vyrovnali aj s absenciou Barača s Rančíkom, napokon zvíťazili nad posledným tímom tabuľky 80:64. Na "obuvníkov" prišla mierna výsledková kríza, po zlých obranných výkonoch prehrali predchádzajúce tri stretnutia, naposledy v Prievidzi hladko 80:106.

Kto proti komu: Ak hrá vicemajster kolektívne, tak veľkú hrozbu predstavuje celá základná päťka. Na strane Interu je vypracoval na jednu z opôr Aleksandar Radukič, ale netrea zabúdať ani na ostatných členov tímu Olivera Vidina.

Čísla, čísla, čísla: Kolektívnejší výkon môže byť cestou k úspechu, Inter mal proti Spišiakom až 27 asistencií. Komárno naproti tomu malo v tomto ukazovateli "len" 19 asistencií.

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulik (asistent trénera Komárna): "Čaká nás ťažký zápas, Inter je favoritom nielen tohto stretnutia, ale aj celej súťaže. My stále máme svoje zdravotné problémy, prakticky od začiatku súťaže sme nehrali v kompletnom zložení a ani v stredu tomu inak nebude. Nevzdávame sa však, dúfam, že chlapci zabojujú a v každom prípade urobíme všetko preto, aby sme dnes uspeli."  

Oliver Vidin (tréner Interu): „V Komárne chceme predviesť dobrý herný prejav. Ideme zabrať ako tím a chceme odohrať aspoň taký zápas ako v Košiciach, Handlovej či Lučenci, kde sme zabrali ako mančaft. Všetci hráči do toho dali maximum a boli sme schopní uhrať víťazstvo. V Komárne to určite nebude ľahké, čaká nás dobrý súper, kvalitne trénovaný. Uvidíme, čo sa nám z našich predstáv podarí zrealizovať.  Chceme tiež zapojiť Nuhanoviča do hry. Jeho pôsobenie nebude meniť spôsob našej hry. Práve preto, že sa do našej hry hodí, sme ho vzali.“

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - KB Košice

Mestská športová hala, streda 7. decembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Michal Perečinský

Čo je potrebné vedieť: Čakanie Spišiakov nemá konca kraja, ale výkony z nedávnych stretnutí ukazujú, že to môže byť už len otázkou času. Či to bude zrovna proti druhým Košiciam, to sa uvidí v stredajšom "televíznom" zápase. Prepodklady na to zverenci trénera Dávida Demečka majú, na Interi odohrali v sobotu výborný zápas, v ktorom dokonca v istých chvíľach favoritovi zatápali. "Býci" aj naďalej bojujú o čelo tabuľky, kontakt nestratili ani po sobote, doma si poradili so Svitom 97:75.

Kto proti komu: V Spišskej Novej Vsi sa profiluje silný podkošový priestor, k Henrymu sa pripojil Juríček s Marshallom. Košice však majú vo svojich radách slovenského reprezentanta Michala Baťku a najvyššieho pivota v lige Emira Zimiča.

Čísla, čísla, čísla: Domáci musia vylepšiť úspešnosť streľby, s 38% sa len málokedy dá zvíťaziť. Košice premenili z poľa proti Svitu až 62% svojich pokusov.

Povedali pred zápasom:

Miroslav Majerčák (asistent trénera Spišskej Novej Vsi) : "Len absolútna, 40-minútová koncentrácia každého hráča na ihrisku nám tvorí dvere k vytúženému víťazstvu. Na Interi sme odohrali okrem zbabraného úvodu vyrovnaný zápas, doma sme trápili Prievidzu a čaká nás ďalší top favorit ligy Košice. Rešpektujeme jeho silu, no do zápasu pôjdeme odhodlaní s cieľom pobiť sa o víťazstvo a roztlieskať športovú halu. Ku kvalitným výkonom sa rozohráva Juríček, ktorý ukazuje, že by mohol byť oporou. No nielen on, ale aj ostatní musia v každom momente, v ktorom sú na ihrisku odohrať svoj štandard a pridať i niečo naviac, inak víťazstvo nepríde. Nastúpiť by sme mali v kompletnej zostave."

Stanislav Baldovský (hráč Košíc): "Ideme si tam schuti zahrať, ale nebude to také jednoduché. Spišská Nová Ves získala pár nových posíl, prišiel tam americký pivot i reprezentant Juríček. Ich kvalita teda išla určite hore. Na druhej strane vieme, čo je naša povinnosť a takéto zápasy musíme vyhrávať."

 

BK Iskra Svit - MBK Handlová

Iskra aréna, streda 7. decembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.skYoutube

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Anton Šarišský, Ján Kovalčík

Čo je potrebné vedieť: Zaujímavý duel sa očakáva v Iskre aréne, v ktorom Svit chce potvrdiť nielen svoju silu doma, ale aj zastaviť sériu štyroch prehier v rade. Na košickej palubovke sa im nepodarilo dotiahnuť duel do víťazného konca, druhý polčas totiž prehrali až o 28 bodov. Neľahká situácia je aj v Handlovej, oklieštená zostava však získala v sobotu veľmi cenné víťazstvo, po dvoch predĺženiach ustáli tlak Karlovky a zvíťazili 97:94.

Kto proti komu: Svit má jasnú úlohu, eliminovať bodovú produkciu slovenskej dvojice Miloševič-Sedmák. Tejto úlohy sa pravdepodobne zhostí Gonzalez/Singletary a Šoutvin.

Čísla, čísla, čísla: Handlovej sa paradoxne zatiaľ v sezóne viac darí vonku, ako doma. Svit potvrdzuje, že je domácim družstvom, premožiteľa našiel len v jedinom prípade.

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin (tréner Svitu): „Tešíme sa veľmi na domáci zápas. Handlová má kvalitných a veľmi skúsených hráčov, čo sa ukázalo už vo viacerých zápasoch v tejto sezóne. My chceme doma bojovať a vydať zo seba maximum. Veríme, že nám k tomu pomôžu aj vynikajúci fanúšikovia, ktorí nám dodávajú energiu.“

Ivan Kartáč (športový riaditeľ Handlovej): "Zajtra nás čaká veľmi nebezpečný Svit, ktorý bude chcieť doma zvíťaziť. My sa na súpera poctivo pripravujeme a pobijeme sa o 2 body."

Foto: Peter Jaško