• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V stredu nás čaká neúplné 18. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Tímy na druhom až štvrtom mieste cestujú na zápasy vonku. Vicemajstra z Komárna čaká súboj s Handlovou.

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BK Levickí Patrioti

Športová hala prof. Rovného, streda 14. decembra o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Roman Lamoš, Martin Hudec

Čo je potrebné vedieť: Fanúšikovia Levíc majú ešte stále v živej pamäti začiatok novembra, keď ich zverenci prekvapujúco prehrali s Karlovkou doma. Situácia sa však odvtedy zmenila, zverenci trénera Tea Hojča aktuálne ťahajú v lige druhú najdlhšiu sériu víťazstiev a na palubovkách hostách sú dokonca najlepším tímom súťaže, čo potvrdili sobotňajším triumfom v Lučenci. "Vysokoškoláci" z hlavného mesta prehrali v ďalšom predĺžení, dobre rozohraný zápas v Iskra aréne napokon nedotiahli do víťazného konca, so Svitom prehrali 87:97. Karlovka zatiaľ predvádza v sezóne lepšie výkony doma ako vonku.

Kto proti komu: Už tradičným streleckým ťahuňom Karlovky je v posledných dueloch rozohrávač Dalibor Hlivák. Vo väčšine sa prípadov sa k nemu pridajú ďalší dvaja-traja hráči. Levice stavajú na kolektívny výkon, ale dobrú formu ukazuje americká dvojica Josh Nofflet a Jarvis Summers. 

Čísla, čísla, čísla: Očakávame strelecký súboj za tri body, Karlovka počas víkendu premenila 13 trojkových pokusov (43% úspešnosť). Patrioti mali o tri úspešne strely menej, ale aj 41% úspešnosť je nad ich sezónnym priemerom.

Povedali pred zápasom:

Andrej Galád (hráč Karlovky): „Snažíme sa po dvoch tesných prehrách v predĺžení držať hlavy hore a skôr ich použiť ako motiváciu do ďalších súbojov. Levice sú veľmi kvalitným súperom a určite nám budú chcieť vrátiť požičané z prvého kola, kedy sa nám podarilo po veľmi ťažkom zápase v koncovke zvíťaziť. My si to chceme určite zopakovať a potvrdiť toto víťazstvo aj na našej palubovke. Ak dokážeme počas celých 40 minút dodržiavať náš systém a zásady, na ktorých sa pred zápasom dohodneme, nevidím dôvod prečo by sa to nemalo podariť."

Ladislav Garaj (generálny manažér Levíc): "V Lučenci sme v ťažkom zápase dokázali v závere ustrážiť našu výbornú bilanciu z paluboviek súperov, teraz máme pred sebou ďalšiu náročnú úlohu. Naši tréneri si pozreli posledné tri zápasy Karlovky po ktorých konštatovali, že nás v stredu čaká mimoriadne nepríjemný súper hrajúci momentálne veľmi dobre. Netreba o tom veľa hovoriť, že Karlovke máme čo vracať, spomienka na súboj v Leviciach musí byť pre našich hráčov motiváciou navyše. Tak ako tomu bolo v Lučenci, aj v Bratislave sa budeme spoliehať na podporu našich fanúšikov."

 

MBK SPU Nitra - KB Košice

Mestská športová hala, streda 14. decembra o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Tomáš Doušek, Martin Margala, Tomáš Holländer

Čo je potrebné vedieť: Prestavba nitrianskeho tímu postupnými krokmi napreduje. Oklieštená zostava "corgoňov" by rada zabudla na víkendové stretnutie na Pasienkoch, kde prehrala rozdielom triedy 35:95. Od vzniku SBL nik nedal menej bodov v jedna zápase ako Nitra. Na začiatku týždňa sa k družstvu pripojila nová trár - Bogdan Riznič. Aj s jeho pomocou by radi zastavili rozbehnuté Košice. "Býci" pokračujú v honbe za prvým miestom, nezastavilo ich ani Komárno, ktorému dali 111 bodov. Hráčska kvalita a tabuľkové postavenie hovorí pred zápasom jasne v prospech Košíc.

Kto proti komu: Do tímu sa okrem Rizniča zapracováva skúsený Peter Pipíška. Košicania majú vo svojich radoch viacero strelecky efektívnych hráčov. Stačí spomenúť rozohrávačskú dvojicu Pilčevič-Žiak, reprezentačného pivota Baťku či LaDariusa Whitea.

Čísla, čísla, čísla: Košické čísla z víťazného zápasu proti Komárnu hovoria za všetko - 62% úspešnosť za dva body, 50% za tri body a 86% z čiary trestných hodov. 

Povedali pred zápasom:

Nikola Otovič (hráč Nitry): "Máme pred sebou ďalší náročný zápas s výborným tímom. Potrebujeme vstúpiť koncentrovane do zápasu a vydržať až do konca. Stále sme nedôslední v obrane, musíme ju zagresívniť. Košice majú výborných strelcov, na ktorých si musíme dávať pozor. Musíme hlavne bojovať." 

Maurizio Galata (hráč Košíc): "Musíme si dávať pozor, pretože aj Nitra má kvalitu. A ak ju dokážu ukázať, tak je to práve doma. Budú hrať bez rešpektu a páliť z každej pozície. V prípade, že by sme nezachytili úvod, mohli by sme mať problémy. Prehral tam Svit a my sa teda musíme pripraviť na náročný zápas. Pred sviatkami však určite nechceme prísť o svoju víťaznú sériu."

 

MBK Rieker COM-therm Komárno - MBK Handlová

Mestská športová hala, streda 14. decembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Ján Kurpaš, Tomáš Turček

Čo je potrebné vedieť: Asi málokto by pred sezónou predpovedal, že pôjde o duel tabuľkových susedov z druhej polovice tabuľky. Komárnu sa však aktuálne výsledkovo nedarí, dostáva veľký počet bodov a už päť zápasov neokúsilo chuť víťazstva. Naposledy prehrali v Košiciach vysoko 90:111. Handlovčania zakončia nahustený program zápasov, v priebehu šiestich dní ich čaká už tretí duel. Povzbudzujúcou správou určite je, že po prehre s Prievidzou, sa im podarilo získať dva body so Spišiakmi.

Kto proti komu: "Obuvníkov" ťahá strelecky nielen Wayne Langston, ale v poslednom čase sa k nemu pridáva aj Farad Cobb. V Handlovej sa herne ujal Petar Despotovič, ktorého dopĺňa dvojica Sedmák-Zejak.

Čísla, čísla, čísla: Rozhodovať sa môže pod košom, kde majú hráči Komárna výraznú výhodu. V priemere na zápas majú o štyri lopty viacej, rovnaký rozdiel je aj v bilancii útočných doskokov.

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulik (asistent trénera Komárna): "Čaká nás ťažký zápas, no určite sa posnažíme konečne prerušiť našu negatívnu sériu bez víťazstva. Handlová tiež urobila zmeny vo svojom kádri a až samotný zápas v Komárne ukáže, ako sa to prejaví v hre oboch tímov. Každý má však svoje problémy, my sa zaoberáme vlastnou hrou, verím, že sa zlepší najmä naša defenzíva a ukážeme divákom bojovný výkon, kde na jeho konci bude naše víťazstvo."

Ivan Kartáč (športový riaditeľ Handlovej): „Aj napriek nahustenému programu sa na Komárno poctivo pripravujeme. Čaká nás ťažký zápas s veľmi nebezpečným a dobrým súperom. Verím, že diváci uvidia výborný basketbal.“

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - BK Iskra Svit 

Mestská športová hala, streda 14. decembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Karniš, Ján Kovalčík, Michal Perečinský

Čo je potrebné vedieť: Podtatranské derby bude dôležité pre obe strany. Spišiaci cítia šancu na úspech, dlhá séria prehier ich už vyslovene ťaží. V pondelkovej dohrávke stratili stretnutie v priebehu pár momentov a nakoniec prehrali 74:86. Svit by zase rád prelomili čakanie na víťazný zásah na hosťujúcej palubovke. V doterajšom priebehu sezóny zvíťazili vonku len v jedinom prípade. Zverencov trénera Michala Madzina pomohla z psychologického hľadiska víkendová výhra po predĺžení nad Karlovkou.

Kto proti komu: K pivotovi Philovi Henrymu sa pripojil hneď od začiatku slovenský reprezentant Viktor Juríček. Svit má vo svojich radách skúseného Antona Šoutvina, najlepšieho hráča za 17. kolo.

Čísla, čísla, čísla: Dve séria sa postavia proti sebe, tá Spišská už trvá neuveriteľných 51 duelov. Svit nevyhral vonku predchádzajúcich päť stretnutí.

Povedali pred zápasom:

Michal Búza (manažér Spišskej Novej Vsi): "Včera sme vôbec neodohrali zlý zápas v Handlovej a od toho dobrého čo priniesol sa odrazíme do derby stretnutia so Svitom, ktoré chceme vyhrať. Slovíčko 'chceme' sa začína meniť na 'musíme'. Čakajú nás totiž súperi, s ktorými ak ešte chceme pomýšľať na play off, musíme začať vyhrávať. Verím, že chalani zvládnu nabitý program i psychický tlak a divákom, basketbalovej verejnosti a v neposlednom rade i sebe dokážu, že do ligy patríme. Čaká nás veľmi, veľmi dôležitý zápas, v ktorom sa bude hrať o veľa."

Michal Madzin (tréner Svitu): "Vieme veľmi dobre čo nás v Spišskej Novej Vsi čaká. Spišiaci doplnili káder a potrápili už takmer všetky tímy v lige. Bude to derby a verím, že pred plným hľadiskom. Náš plán bojovať je rovnaký ako v iných zápasoch, musíme sa ho držať a nechať na ihrisku maximum."

Foto: Lukáš Droppan