• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Kalendárny rok 2016 uzatvoríme 21. kolom Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Najsledovanejším súbojom v piatkovej porcii zápasov bude súboj na Pasienkoch, kde pricestujú hráči Prievidze. Zaujímavý duel sa očakáva aj v Košiciach, kde sa domácim býkom postavia Levičania. Na Spiš pricestuje Nitra, proti Handlovej nastúpi nováčik z Lučenca a Komárno zabojuje o ďalšie víťazstvo proti Karlovke.

MBK Rieker COM-therm Komárno - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Mestská športová hala, piatok 30. decembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Ján Kurpaš, Miroslav Matejčík

Čo je potrebné vedieť: "Obuvníci" sa dostávajú zo zdravotných patálií, ktoré trápia tím Richarda Ďuriša počas takmer celého priebehu sezóny. So svojou súčasnou pozíciou v tabuľke nie je Komárno spokojné, radi by preto opäť dostali na víťaznú vlnu. Po hladkom triumfe nad Spišskou Novou Vsou (90:43) budú chcieť zlepšenú formu potvrdiť aj proti Karlovke. "Vysokoškoláci" z Bratislavy odohrali v stredu náročný duel v Prievidzi, kde dosť dlhú dobu trápili úradujúceho majstra. Aj napriek kvalitnému výkonu však výhru nezískali, prehra 72:84 však ukázala, že proti top tímom nie sú o nič slabším celkom.

Kto proti komu: Veľmi dobrú formu preukazuje v decembrových stretnutiach rozohrávač Farad Cobb, u hostí sa mu bude snažiť vyrovnať dvojica Dalibor Hlivák a Michal Kožár. 

Čísla, čísla, čísla: Komárno konečne ukazuje svoj ofenzívny potenciál, v predchádzajúcich dvoch domácich stretnutiach dali zverenci trénera Richarda Ďuriša viac ako 90 bodov. Karlovke sa v tejto sezónu vonku nedarí, po dvoch víťazstvách čakajú aktuálne na dvojbodový zásah už osem duelov.

Povedali pred zápasom:

Richard Ďuriš (tréner Komárna): "Pevne verím, že aj proti Karlovke nadviažeme na výkon proti Spišskej Novej Vsi, kde bude kľúčová naša obrana, na ktorú sa určite budeme sústrediť. Chceme vyhrať, zakončiť kalendárny rok víťazstvom a opäť naskočiť na víťaznú vlnu, ktorú si budeme chcieť udržať čo najdlhšie. Všetci pre to urobíme maximum."  

Jakub Pasovský (hráč Karlovky): "Po stretnutí s Prievidzou nám tréneri naplánovali skorší výjazd do Komárna spojený s kratším sústredením. Pred zápasom tu absolvujeme dva tréningy, na ktorých
doladíme detaily v útoku, niečo si odstrieľame a na jednom z tréningov aj pozrieme video analýzu nášho súpera."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - MBK SPU Nitra

Mestská športová hala, piatok 30. decembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Roman Lamoš, Michal Perečinský

Čo je potrebné vedieť: Veľmi dôležitý súboj z pohľadu oboch družstiev. Spišiaci sa hotovali po premiérovom triumfe potrápiť favorita z Komárna, ale prehra o 47 bodov ich opäť trochu vrátila na zem. Teraz však majú pred sebou súpera rovnakej váhovej kategórie, ktorému sa môžu v počte víťazstiev vyrovnať. Nitrania pokračujú v hráčskych zmenách, tím Dragana Ristanoviča pôjde do prvého povianočného stretnutia s dvoma zmenami. Káder opustil Bogdan Riznič, vedenie klubu angažovalo bývalého hráča Handlovej Kennetha Rhymesa. "Corgoni" sú veľkou neznámou v tomto smere, povinnosť im však velí zvíťaziť. 

Kto proti komu: Aj napriek vysokej prehre s vicemajstrom dokázal Phil Henry zaznamenať "double-double" za 10 bodov a 12 doskokov. Kto z Nitry bude s ním zvádzať súboje?

Čísla, čísla, čísla: Nitrania zatiaľ ešte raz v priebehajúcom ročníku nebrali dva body z palubovky hostí. Podarí sa najhoršej obrane súťaze uspieť práve na Spiši?

Povedali pred zápasom:

Miroslav Majerčák (asistent trénera Spišskej Novej Vsi): "V Komárne sme dostali riadnu facku a potom, čo sme vyhrali s Karlovkou, nás tento zápas vrátil späť z oblakov na zem. Mali sme katastrofálnu streľbu, na Henrym bolo vidieť dvojtýždňový výpadok, celkovo nám tento zápas absolútne nevyšiel. Je možno aj dobre, že také niečo nás postihlo v Komárne, pretože nás teraz čaká mimoriadne dôležitý zápas s Nitrou, v ktorom verím, že podáme úplne odlišný výkon. Čaká nás súper z nášho levelu, dúfam, že výsledkovo dopadne pre nás dobre. Určite chceme Nitru zdolať, chalani by mali nastúpiť kompletní i keď otáznik visí nad Šolevičom, ktorý má výron."

Jakub Novysedlák (hráč Nitry): "Spišská Nový Ves je po výhre nad Karlovkou určite sebavedomejšia a namotivovaná na to, aby získala ďalšie víťazstvo. My v prvom rade musíme začať s pozornou obranou, ktorá je takmer celú sezónu naším nedostatkom. Súper zo Spiša hrá tímovo, a to musíme do našej hry preniesť aj my. Myslím si, že uspeje ten, kto ukáže na ihrisku väčšie chcenie vyhrať, nechá v zápase srdce a nastúpi s bojovnosťou, čo sa odzrkadlí v agresívnej hre."     

 

MBK Handlová - MBK Lučenec

Mestská športová hala, piatok 30. decembra o 17.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Tomáš Doušek, Richard Sirocký

Čo je potrebné vedieť: Handlová mala po náročnom predvianočnom programe hneď po sviatkoch voľno, čo isto využili na dôkladnejšiu prípravu na neľahkého súpera. "Baníci" prišli tesne pred stretnutím o Kennetha Rhymesa, ktorý si to namieril do Nitry. Lučenec má naproti tomu v nohách ťažký duel s Košicami, kde siahali zverenci trénera Ivana Kurillu na ďalší cenný triumf, no napokon prehrali tesne 73:77. 

Kto proti komu: V domácich farbách tvrdí muziku dvojica Slovákov Nenad Miloševič a Peter Sedmák. U hostí majú hlavné slovo legionári, proti Miloševičovi sa postaví dvojica Davis - Storey, pod košom majú Rountreeho so Simsom.

Čísla, čísla, čísla: Lučenec potrebuje zbierať víťazstva aj vonku, zatiaľ majú na konte len dve výhry, z toho obidve prišli v závere novembra. Handlovčanom sa všeobecne lepšie darí doma, z predchádzajúcich štyroch stretnutí naplno zabodovali v troch prípadoch.

Povedali pred zápasom:

Ladislav Stojanov (hráč Handlovej): "Sviatočné voľno nám určite padlo vhod. Chalani boli doma, oddýchli si či už fyzicky, ale aj mentálne. V piatok nás čaká Lučenec a v tomto zápas bude určite najdôležitejšia bojovnosť z našej strany a to, aby sme dodržali pokyny, ktoré sme si dali."

Branislav Pipíška (hráč Lučenca): „Na zápas proti Handlovej sa musíme poriadne pripraviť, hoci času na regeneráciu bolo menej ako sme zvyknutí. Vieme, že Handlovčania sú doma silní a majú
nepríjemných fanúšikov, no pevne verím, že nás prídu povzbudiť aj naši skvelí diváci, pre ktorých sa pokúsime odohrať čo najlepší zápas a pobiť sa o čo najlepší výsledok.“

 

KB Košice - BK Levickí Patrioti

Angels aréna, piatok 30. decembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Ján Kovalčík, Lukáš Životský

Čo je potrebné vedieť: Súboj tabuľkových susedov a jeden z ťahákov piatkového programu. Košickú šnúru siedmich víťazstiev za sebou prídu zastaviť Levickí Patrioti. Angels aréna zažila v aktuálnej sezóne len v jednom prípade iného víťaza zápasu ako domáce Košice. Zverenci trénera Dražena Brajkoviča zvládli náročný súboj na lučeneckej palubovke, z ktorej si nakoniec brali dva body. Patrioti by v priebehu 48 hodín mohli zastaviť ďalšiu víťaznú sériu, v stredajšom domácom stretnutí zaknihovali cenný triumf nad lídrom z Interu. Výhrou by sa zároveň v tabuľke vyrovnali Košiciam.

Kto proti komu: Premiérovo by sa proti Leviciam mal predstaviť v košickom drese Američan Anthony Lee, domácim divákom sa tiež prvýkrát ukáže aj Stefan Matovič. Zadarí sa novým košickým posilám alebo ich vymažú kolektívne hrajúci Levičania?

Čísla, čísla, čísla: Patrioti patria k najúspešnejším tímom súťaže, vonku vyhrali sedemkrát a len dvakrát prehrali. Košice nie sú na tom doma o nič horšie, zatiaľ prehrali len raz a aktuálne ťahajú trojzápasovú šnúru víťazstiev.

Povedali pred zápasom:

Ivan Benninghaus (generálny manažér Košíc): "Všetci sa tešíme na posledný zápas roka. Verím, že to bude krásne vyvrcholenie druhej časti, pretože Levice majú výbornú formu. Posledný výsledok proti Interu hovorí jasnou rečou, aj keď Inter neodohral zápas v plnej sile. Levice predtým zahrali výborne v Prievidzi a je nám jasné, že ide o silného súpera. Doma očakávame plnú halu, pretože vstup na tento zápas je zadarmo. Z pohľadu výsledku sa chceme samozrejme rozlúčiť s rokom víťazstvom."

Dejan Djokič (hráč Levíc): „Do každého zápasu ideme s cieľom vyhrať ho a nebude tomu inak ani v Košiciach, hoci je každému jasné, že sú domáci favoritom tohto stretnutia. Myslím si, že keď dokážeme hrať sústredene štyridsať minút našu hru, môže to byť dobrý basketbal a my máme šancu vrátiť súperovi prehru z prvého vzájomného zápasu v Leviciach.“

 

BK Inter Bratislava - BC Prievidza

Hant aréna, piatok 30. decembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Marek Kúkelčík, Tomáš Holländer

Čo je potrebné vedieť: Očakávaný šláger na Pasienkoch prinesie duel prvého Interu so štvrtou Prievidzou. "Žlto-čiernych" trápi pod košom zdravotná maródka, k zranenej dvojici Nemanja Barač a Radoslav Rančík sa počas stretnutia s Levicami pridal aj Salih Nuhanovič. Jeho účasť v zápase je otvorená, bez neho by však trénerovi Oliverovi Vidinovi pod košom veľmi citeľne chýbala väčšia rotácia. Na tento fakt doplatili aj na levickej palubovke, kde prišli o víťaznú sériu, keď prehrali 68:81. Úradujúci majster je aktuálne družstvom s najdlhšou sériou víťazstiev v lige (osem) a túto bilanciu by radi potiahli aj do nového roka. Prievidžania sa v stredajšom stretnutí vydreli na zisk dvoch bodov, až zlepšený výkon v druhom polčase im priniesol výhru nad druhým bratislavským tímom z Karlovky. Pre zverencov trénera Miljana Čuroviča to bude zároveň skúška formy pred súbojom Európskeho pohára FIBA proti belgickým Antverpám.

Kto proti komu: Domáci budú musieť zabrať pod košom, dvojica Hoferica a Páleník dala v Leviciach len 5 bodov. U hostí sa dostáva do formy Miloš Milovanovič, v stretnutí proti Karlovke bol so 16 bodmi druhým najlepším strelcom svojho tímu. 

Čísla, čísla, čísla: Inter prišiel o víťaznú šnúru, ale aj naďalej mu zostáva domáca neporaziteľnosť, ktorá sa aktuálne ťahá už desať stretnutí. Darí sa aj Prievidzi, vonku neokúsila chuť prehry štyrikrát v rade.

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin (tréner Interu): „Na súpera ako Prievidza sa toho dá ešte veľa vymyslieť, ale teraz máme ešte len základnú časť. Dôležité je, čo vymyslíme v play off. Dovtedy máme ešte veľa času. Dnešným zápasom uzatvoríme prvú polovicu sezóny, s ktorou môžeme byť spokojní bez ohľadu na to, aký bude výsledok. Hoci z troch doterajších prehier sme mohli vyhrať o zápas alebo dva viac. Teraz nás čaká duel, v ktorom sa budeme snažiť vyhrať, lebo hráme doma. Jedno v akej zostave pôjdeme na palubovku, motivácia nám chýbať nebude.“

Samuel Hupka (hráč Prievidze): „Zápas s Interom bude určite veľmi náročný. Čaká nás kvalitný súper, na ktorého sa musíme poctivo pripraviť a nepodceniť žiadnu situáciu. Verím, že aj diváci si prídu na svoje a privedieme zápas do úspešného konca.“

Videopozvánka Interu na stretnutie s Prievidzou:

Foto: Vladimír Králik