• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po zaujímavých stredajších výsledkov nás čaká nemenej zaujímavé 27. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Inter v ňom prívita Komárno, na Karlovku čaká súboj s Lučencom. V Košiciach sa predstavia rozbehnutí Spišiaci, Nitra sa pokúsiť zastaviť čakanie na víťazstvo v Prievidzi a do Handlovej pricestuje Svit. Voľno majú tentoraz Levičania.

VŠEMvs Karlovka Bratislava - MBK Lučenec

Športová hala prof. Rovného, sobota 21. januára o 19.30 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Miroslav Matejčík, Martin Fontányi

Čo je potrebné vedieť: Pre Karlovku má súboj s Lučencom "štvorbodový" význam. Nielenže pôjde o súboj tabuľkových susedov, ale možno aj priamy boj o záverečné miesto vo vyraďovacích bojov. "Vysokoškoláci" pôjdu do zápasu v neľahkej pozícii, dvojnásobné predĺženie ich stálo nielen kopec síl, ale napokon ho s Handlovou aj prehrali tesne 88:91. Nováčik mal v stredu voľno, čo využil hlavne na zmenšenie maródky v tíme.

Kto proti komu: Na oboch stranách sú citeľné straty, stredajší zápas nedohral najlepší strelec tímu Dalibor Hlivák a jeho účasť v zápase je otázna. V Lučenci hľadajú náhradu za Garricka Simsa, pre ktorého sa sezóna po operácii achilovky predčasne skončila. 

Čísla, čísla, čísla: Osem z deviatich zápasov sa skončil pre Karlovku prehrou, doma však majú zatiaľ tri víťazstvá. Lučenec naproti tomu má len dve výhry z paluboviek hostí.

Povedali pred zápasom:

Daniel Stránsky (hráč Karlovky): „V poslednom zápase sme síce hrali po väčšinu zápasu dobre, výhra nám však ušla v predĺžení po viacerých našich menších chybách v závere. Dúfam, že nás v sobotu prídu podporiť naši fanúšikovia v hojnom počte.“

Ivan Kurilla (tréner Lučenca): „Sme vo veľmi ťažkej situácii. Snažili sme sa cez týždeň zmobilizovať hlavne zdravotne. K strate Simsa sa pridala ešte choroba Blagojeviča a Zorvana, ktorých sa snažíme dať na sobotňajší zápas dokopy. Intenzívne pracujeme a hľadáme pivota. Trh s hráčmi nie je na túto pozíciu jednoduchý. Pracujeme na tom. Do Karlovky ideme s odhodlaním, musíme sa však prispôsobiť tejto našej novej situácii s kádrom a zabojovať.“ 

 

BC Prievidza - MBK SPU Nitra

Niké aréna, sobota 21. januára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Tomáš Doušek, Stanislav Bara, Richard Sirocký

Čo je potrebné vedieť: Pre Prievidzu sa pomaly, ale isto končí nabitý program zápasov na dvoch frontoch. Pred rozlúčkou s Európskym pohárom FIBA chcú začať v lige novú víťaznú sériu, proti budú stáť hráči Nitry. Zverenci trénera Miljana Čuroviča prehrali počas týždňa obidva duely, v Komárne o deväť bodov, na tureckej pôde o 34 bodov. Posledný tím ligovej tabuľky stále čaká na víťazstvo, v krajskom derby bojoval o víťazstvo 20 minút, ale v druhom polčase dovolili súperovi z Levíc dokráčať k hladkému víťazstvu o 25 bodov. 

Kto proti komu: Ak sa potvrdí predčasný koniec nitrianskeho pivota Filipa Pejoviča, tak to budú mať pod košom hostia mimoriadne ťažké. Domáci majú totiž vo svojich radách Rastka Dramičanina a Milana Milovanoviča.

Čísla, čísla, čísla: Všetky čísla sú na strane majstra, doma prehral v aktuálnom ročníku len jediné stretnutie. Naproti tomu Nitra čaká na víťaztvo už 13 zápasov a vonku zatiaľ nezvíťazila ani v jedinom prípade.

Povedali pred zápasom:

Milan Milovanovič (hráč Prievidze): ,,Z nášho pohľadu je dôležité hlavne hrať tímovo, či už v útoku alebo obrane, dostať sa do toho správneho rytmu a hrať našu hru. Budem rád, ak nás príde podporiť čo najviac fanúšikov."

Kenneth Rhymes (hráč Nitry): "Proti Prievidzi nás čaká ďalší náročný zápas. Musíme do stretnutia vstúpiť podobne ako v poslednom domácom dueli proti Leviciam. Verím, že tentokrát nám padnú nejaké trojkové pokusy a uhráme dobrý výsledok."  

 

KB Košice - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Angels aréna, sobota 21. januára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Michal Perečinský, Peter Gacík

Čo je potrebné vedieť: V metropole východu nás čaká zaujímavá konfrontácia. "Býci" si začínajú vytvárať na čele tabuľky odstup, ale do Angels arény pricestujú vo forme hrajúci basketbalisti Spišskej Novej Vsi. Tí získali v priebehu pár zápasov už štyri víťazstvá a určite budú chcieť prekvapiť ďalšieho favorita. Po aktuálne tretích Leviciach, dokázali v stredu doma zdolať aj druhý Inter. Košičania vrátili Iskre prehru zo začiatku sezóny, svoju fazónu potvrdili po výsledku 94:79.

Kto proti komu: Hostí čaká neľahká úloha, musia si poradiť s jedným z najlepších rozohrávačov v súťaži Radenkom Pilčevičom. Ten síce zaznamenal vo Svite len päť bodov, ale dal 13 asistencií. U Spišiakov je stále otázna účasť Aleksu Šoleviča, ale proti Interu sa ukázalo, že ho jeho spoluhráči dokážu adekvátne zastúpiť.

Čísla, čísla, čísla: Doma našli Košičania premožiteľa naposledy 23. novembra, Spišská Nová Ves zatiaľ čaká na prvé vonkajšie víťazstvo v aktuálnej sezóne.

Povedali pred zápasom:

Stanislav Baldovský (hráč Košíc): "Ako Spišiaka ma výsledky Spišskej Novej Vsi z posledného obdobia veľmi tešia. Hlavne víťazstvom nad Interom nám veľmi pomohli a už som sa za to aj chalanom poďakoval na kávičke. Nový tréner dodal mužstvu nový impulz a som naozaj rád, že tú rekordnú negatívnu sériu nahradili víťazstvami. Dúfam, že im to takto pôjde i ďalej, ale u nás im nič nedarujeme. My máme vlastné ciele a v takýchto stretnutiach musíme potvrdiť svoju pozíciu."

Michal Búza (manažér Spišskej Novej Vsi): "Aj po senzačnom výkone i výsledku s bratislavským Interom, odchádzame do Košíc s pokorou, no veľkou chuťou. Sme veľmi radi, že sme chalanom dostali do hláv, že dokážeme hrať s každým súperom a presne s tým pocestujeme na palubovku lídra Eurovia SBL. V metropole východu ozaj nemáme čo stratiť, túžime však potrápiť domácich na maximálnu mieru tak, ako sa nám to naposledy podarilo vonku v Prievidzi. Otázny je stále štart Šoleviča, menšie zdravotné šrámy má aj Henry o ich nasadení rozhodneme až tesne pred zápasom."

 

MBK Handlová - BK Iskra Svit

Mestská športová hala, sobota 21. januára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Tomáš Holländer, Ladislav Bartoš

Čo je potrebné vedieť: Na majstrov predĺžení z Handlovej čaká možnosť vyrovnať sa tabuľkovo svojmu sobotňajšiemu súperovi. Na Hornú Nitru totiž pricestuje Svit. Zverenci trénera Marka Cvetkoviča dosiahli v stredu dôležité víťazstvo, po dvoch predĺženiach zopakovali opäť triumf proti Karlovke. Svit nestačil na lídra z Košíc, ale vidina udržania piateho mesta bude hnať "podtatrancov" vpred.

Kto proti komu: Veľmi kvalitný súboj bude na strane playmakerov, kto bude lepší z dvojice Miloševič vs. Gonzalez? 

Čísla, čísla, čísla: "Baníci" majú aktuálne štvorzápasovú sériu víťazstiev doma, Svit zvíťazil vonku len trikrát, ale víťazstvo v Leviciach a tesný súboj na Interi im dodáva nádej na ďalší dvojbodový zisk. 

Povedali pred zápasom:

Peter Sedmák (hráč Handlovej): "Svit je nebezpečný súper, hlavne v útoku si budeme musieť dávať pozor na ich zahraničných hráčov. Posledné dva zápasy boli tesné tak uvidíme, čo nám prinesie tento tretí, ale my chceme určite nadviazať na výsledky v Prievidzi a s Interom."

Marián Lehotský (hráč Svitu): „Ďalší ťažký zápas na súperovom ihrisku proti skúsenému družstvu s kvalitnými hráčmi. V posledných zápasoch sme ukázali, že vieme odohrať vyrovnané zápasy aj s kvalitnými družstvami a to nielen na našej palubovke, o čo by sme sa chceli pokúsiť aj tentoraz. Oproti poslednému vzájomnému zápasu sa Handlová posilnila o nových hráčov, ale to nás neodradí, aby sme bojovali.“

 

BK Inter Bratislava - MBK Rieker COM-therm Komárno 

Hant aréna, sobota 21. januára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Anton Šarišský, Roman Lamoš

Čo je potrebné vedieť: Veľká pozornosť sa bude sústrediť na televízny duel Interu s Komárnom. Oba tímy vstupujú do zápasu v odlišnej pozícii. "Žlto-čiernych" stále sužuje veľká maródka v tíme, ku Goranovi Bulatovičovi sa pridal aj Miroslav Páleník. Spolu už s dlhšie absentujúcim Radoslavom Rančíkom bola z toho prekvapujúca prehra 86:92 proti Spišskej Novej Vsi. Komárno naproti tomu prelomilo čakanie proti top tímom, v pondelkovej dohrávke triumfovali nad Prievidzou. Oproti svojmu sobotňajšiemu súperovi mali dlhší čas na prípravu.

Kto proti komu: Dôležitou otázkou bude, či do stretnutia nastúpi pivotmanská dvojica Páleník a Rančík. U "obuvníkov" sa blíži návrat Bobana Tomiča, pripíše si prvé minúty práve na Pasienkoch?

Čísla, čísla, čísla: Inter má len jednu domácu prehru, ale naposledy mal proti Svitu namále, keď zvíťazil len o dva body. Vicemajster zatiaľ v tejto sezóne nezvíťazil nad Interom, najskôr prehra 78:88 a doma podľahol 74:88.

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin (tréner Interu): „Pôjde o to, či sme zo seba schopní vydať viac energie a zabojovať. Ak nie, ak nezabojujeme a nevložíme do toho posledný atóm energie, budeme to mať veľmi ťažké. V žiadnom prípade to ale nebude ľahký zápas, preto sa musíme pobiť, bojovať od začiatku do konca.“

Richard Ďuriš (tréner Komárna): "Spôsobom, akým sme porazili Prievidzu, by sme sa chceli uberať aj naďalej, pretože cítime, že to je tá správna cesta. Po zápase s Prievidzou sme mali celý týždeň na prípravu, verím, že posledné víťazstvo nám dodalo potrebné sebavedomie aj do zápasu proti Interu, ktorý však samozrejme bude veľmi nepríjemný súper. Čakáme na návrat Tomiča, čo zaiste pomôže aj Cobbovi, keď nebude musieť niesť také veľké bremeno zodpovednosti, preto sa už tešíme na jeho návrat."

Pozvánka na zápas z produkcie Interu: 

Foto: Daniel Faix