• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Základná časť Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy dospela ku svojmu koncu, v stredu je na programe záverečné 44. kolo. Pre Nitru a Karlovku to bude rozlúčka s aktuálnou sezónou, pre ostatné tímy záverečná možnosť vyladiť formu na stretnutia vyraďovacej časti. 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BK Inter Bratislava

Športová hala prof. Rovného, streda 29. marca o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste a Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Anton Šarišský, Martin Margala

Čo je potrebné vedieť: Opäť po roku sa opakuje situácia, kedy sa oba bratislavské celky stretnú v záverečnom kole základnej časti. Pre Karlovku to však bude rozlúčka so sezónou, zatiaľ čo Inter pokračuje ďalej. Do stretnutia idú obe strany s tým, že prehrali predchádzajúce dve stretnutia. Zverenci trénera Petra Ivanoviča nestačili cez víkend na Komárno (72:91), "žlto-čierni" prehrali doma s Prievidzou (82:97). Inter si však aj napriek strate bodov udržal druhú pozíciu, čím drží tromfy vo svojich rukách. 

Kto proti komu: Zaujímavé bude sledovať súboj medzi Marekom Doležajom a Tomášom Mrvišom na pozícii krídiel. Presadí sa mladícka dravosť alebo skúsenosti na strane hostí?

Čísla, čísla, čísla: Karlovka zakončuje tretí rok v najvyššej súťaži, ale doteraz nedokázala v žiadnom zo súťažných zápasov zdolať svojho mestského rivala. Okrem tabuľkového postavenia je hlavný rozdiel medzi družstvami v ofenzívnej sile, Inter dáva v priemere o 15 bodov ako ich stredajší rival.

Povedali pred zápasom:

Peter Ivanovič (tréner Karlovky): "Čaká nás derby. Favorit je jasný, našim cieľom je čo najpozitívnejšie sa rozlúčiť so sezónou. Vydať zo seba maximum a poďakovať sa našim verným fanúšikom dobrým výkonom za ich priazeň a podporu!"

Goran Bulatovič (hráč Interu): „Pre nás veľmi dôležitý zápas. Musíme vyhrať, aby sme si udržali druhé miesto. Po dvoch prehrách za sebou musíme odohrať dobrý zápas, aby sme aj s lepšou náladou postúpili do play off. Musíme preto odohrať dobrú obranu a tá nám určite dopomôže k úspechu.“

 

BC Prievidza - KB Košice

Niké aréna, streda 29. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Stanislav Bara, Tomáš Turček

Čo je potrebné vedieť: Víťazstvo proti Interu (97:82) malo pre zverencov trénera Miljana Čuroviča mierne trpkú príchuť. Na Pasienkoch uspeli len ako druhý tím v aktuálnom ligovom ročníku, ale nevyhrali takým spôsobom, aby dokázali preskočiť svojho víkendového súpera. Teraz majú pred sebou skúšku v podobe lídra z Košíc. "Býci" hrajú v hernej pohode, s Levicami zaznamenali štvrté víťazstvo za sebou (79:66) a na rovnakej vlne by radi pokračovali aj do play off. Prievidžania môžu ešte pomýšľať na druhé miesto, ale nemajú to vo svojich rukách. V prvom rade musia zdolať doma Košice a zároveň čakať na zaváhanie Interu s Karlovkou.

Kto proti komu: Úradujúci majster a víťaz základnej časti má vo svojich tímoch špičkových rozohrávačov. Domáci Omara Krayema s Andrem Jonesom, hostia Radenka Pilčeviča a Milana Žiaka.

Čísla, čísla, čísla: V doterajších vzájomných zápasoch sa vždy z víťazstva radoval domáci celok. Potvrdí sa toto pravidlo aj v záverečnom stretnutí základnej časti?

Povedali pred zápasom:

Mário Ihring (hráč Prievidze): "So základnou časťou sa chceme rozlúčiť pred vlastnými divákmi čo najlepším výkonom. Verím, že nás prídu podporiť v čo najväčšom počte a spoločne sa naladíme na prvý zápas play off, ktorý hráme už v sobotu na domácej palubovke."

Michal Baťka (hráč Košíc): "V Prievidzi si chceme urobiť dobrú náladu na nedeľňajší štart play off. Chce to zodpovedný prístup a rozhodne nechceme pripustiť nejakú blamáž v podobe nakladačky pred Handlovou."

 

BK Levickí Patrioti - MBK Handlová

Športová hala, streda 29. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Marek Turčin, Ladislav Bartoš

Čo je potrebné vedieť: Levice aj Handlová už vedia, ako skončia v základnej časti a kto bude ich súperom v štvrťfinále play off. Patriotov čaká krajské derby s Komárnom, Handlová si zmeria sily s Košicami. Kto však pôjde do úvodného zápasu naladený víťazstvom? Levičania prehrali počas víkendu s "býkmi" (66:79), zápas však nedohral Reginald Keely. Jeho účasť v stredajšom stretnutí je preto otázna. "Baníci" nestačili na Lučenec (61:65), čo napokon rozhodlo o ich umiestnení v základnej časti.  

Kto proti komu: Trénerovi domácich Teovi Hojčovi by už mal byť k dispozícii Žarko Djurič, pre zranenie vynechal predchádzajúce tri stretnutia. Jeho aj ostatných podkošových kolegov čakajú súboje s Petrom Sedmákom či Nemanjom Gudžičom.

Čísla, čísla, čísla: Levice môžu zakončiť základnú časť štvrtou výhrou nad Handlovou za sebou.

Povedali pred zápasom:

Vladimír Klár (hráč Levíc): "Čaká nás posledný zápas základnej časti, v ktorom chceme rovnako ako v predchádzajúcich súbojoch zabojovať o víťazstvo a správne sa naladiť na play off. K zápasu treba pristúpiť s plnou vážnosťou a odohrať ho naplno."

Marko Cvetkovič (tréner Handlovej): "Po poslednom domácom zápase je jasné, že ideme do play off z ôsmeho miesta. Zápas s Levicami, ktoré potvrdzujú výbornú formu, bude veľmi náročný. Ja ale verím, že moji chlapci k nemu pristúpia zodpovedne a predvedieme v poslednom zápase základnej časti kvalitný a zodpovedný výkon."

 

MBK Lučenec - Iskra Svit

Športová hala ARENA, streda 29. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste a Youtube

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Ján Kovalčík, Lukáš Životský

Čo je potrebné vedieť: Stretnutie tabuľkových susedov prinesie súboj dvoch ofenzívne ladených celkov. Nováčik z Lučenca si poistil siedmu pozíciu výhrou v Handlovej a pred domácimi fanúšikmi by sa rád na play off naladali víťazne. Svit mal počas víkendu voľno, čo prišlo zverencom trénera Michala Madzina vhod. Mohli sa dôkladnejšie pripraviť na svojho stredajšieho súpera a zároveň aj dobiť potrebnú energiu pred kľúčovou fázou sezóny.

Kto proti komu: Na jednej strane najlepší ligový strelec Strahinja Stojačič a líder vo viacerých štatistikách Aaron Rountree, na strane druhej skúsené duo Javier Gonzalez a Anton Šoutvin.

Čísla, čísla, čísla: Vzájomné zápasy mali doteraz rozdielny priebeh, zatiaľ čo doma zvíťazil Svit nad Lučencom vždy pohodlne (105:76 a 89:72), tak u nováčika sa rozhodovalo až v samotnom závere (98:96 pre Lučenec).

Povedali pred zápasom:

Patrik Sarna (hráč Svitu): "Posledný zápas základnej časti je pre nás akási záverečná skúška pred play off, takže by sme sa chceli na vrchol sezóny dobre naladiť a dostať sa do čo najlepšej formy. Lučenec je náročný súper a v ich prostredí to bude o to ťažšie, preto musíme byť pripravení. Búrlivá atmosféra v Lučenci je ideálna na prípravu pred play off."

 

MBK SPU Nitra - MBK Rieker COM-therm Komárno

Mestská športová hala, streda 29. marca o 17.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Miroslav Matejčík, Richard Sirocký

Čo je potrebné vedieť: Poslednú Nitru čaká záverečný zápas sezóny 2016/2017. Po turbulentnom ročníku, plnom hráčskych a funkcionárskych zmien, budú asi radi, že sa už končí pre nich rozhodne nevydarená sezóna. Účinkovanie v základnej časti uzatvoria súbojom s rozbehnutým tímom z Komárna. "Obuvníci" sú na víťaznej vlne, cez víkend zaznamenali proti Karlovke štvrté víťazstvo za sebou. Stúpajúcu formu by radi potvrdili v Nitre, kde si môže tréner Richard Ďuriš otestovať rôzne taktické varianty a vyladiť fazónu viacerých hráčov. 

Kto proti komu: Pôsobenie v Nitre prospieva krídelníkovi Romanovi Skvašíkovi, už niekoľko zápasov za sebou rastú jeho štatistiky. Ako sa mu bude dariť proti skúsenejším hráčom Komárna - Filipovi Haladovi či Sinišovi Biličovi?

Čísla, čísla, čísla: Nitrania inkasovali práve od Komárna rekordný počet bodov v jednom zápase doterajšieho priebehu sezóny 2016/207 (76:137). V závere základnej časti však dosahujú vyššie čísla ako je ich bežný priemer v zápase. Koľko bodov sa im podarí nastrieľať proti vicemajstrovi?

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulik (asistent trénera Komárna): "Aj keď ide o posledný zápas základnej časti, chceme sa naladiť na play off víťazne. Nitra má mladý tím, ktorý nás môže prekvapiť, ale verím, že naša kvalita sa v tomto súboji ukáže a že domáci tím dokážeme zdolať. Treba sa však mať na pozore, súper nemá čo stratiť a to môže byť ich výhoda. My sa už chystáme na play off, no zároveň pristupujeme ku každému zápasu s plnou vážnosťou."

Foto: Vladimír Králik