• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Piate semifinálové stretnutia HUSTE.tv Eurovia SBL play off prinesú opäť zaujímavú konfrontáciu. Na Pasienkoch budú mať domáci basketbalisti prvú šancu na spečatenie postupu do finále, v Košiciach sa bude bojovať o dôležitý tretí bod v sérii.

 

KB Košice - MBK Rieker COM-therm Komárno

/stav série: 2:2/

Angels aréna, sobota 29. apríla o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213Huste a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Peter Ženiš, Anton Šarišský

Čo je potrebné vedieť: Výhoda domáceho prostredia je zatiaľ najsilnejšou zbraňou tejto série. Potvrdilo sa to aj v štvrtom zápase, v ktorom si pripísalo na svoje konto víťazstvo Komárno. Nič na tom nezmenila ani absencia Sinišu Biliča, či náročný pondelňajší zápas v nohách. "Obuvníci" totiž prečkali košický tlak a výkonom v druhej štvrtine zamierili k druhému semifinálovému bodu. Košice tak zostávajú aj naďalej jediným semifinálovým tímom, ktorý ešte neuspel na palubovke súpera. Doma však neprehrali v play off ani raz a túto bilanciu by radi potiahli aj naďalej. Sobotňajší zápas bude náročný pre oba celky, keďže mali len 48 hodín na regeneráciu. 

Kto proti komu: "Býci" musia zatvoriť priestor pod košom, vo štvrtok ich súper preskákal o osem lôpt a dovolil im až 15 útočných doskokov. Ťažil z toho hlavne Wayne Langston, ku ktorému sa pridal Boris Bojanovský.

Čísla, čísla, čísla: Komárno sa opäť mohlo oprieť o svoju silnú zbraň - streľbu za tri body. Takmer každý druhý pokus si našiel cestu do koša, svojho súpera tiež preskákali a viac bodov dali aj po druhých šanciach. Košice sa vyrovnali svojmu súperovi hlavne v bodovej produkcii lavičky, bodoch spod koša a mali tiež lepšiu streľbu za 2 body.

Povedali pred zápasom:

Ivan Benninghaus, manažér Košíc: "Teraz je to už len o hlavách. Viem, že to nebude o basketbale, pretože ten náš tím hrať vie. Chlapci sa však musia zmobilizovať a ukázať tímovosť. Ak to dokážu, tak určite majú na to, aby postúpili cez Komárno. Piaty zápas bude možno najdôležitejším v sérii. Kto ho vyhrá, ten získa mečbal a súpera dostane pod psychický tlak. Očakávam nie sto, ale stopäťdesiatpercentnú koncentráciou a bojovnosť. Verím, že sa vyvarujeme hluchých miest a že nám pomôže i naše publikum. Diváci v Komárne reagujú miestami až prehnane búrlivo a dávajú domácej strane veľkú výhodu. Od našich priaznivcov nežiadam žiadne neférové prejavy. Bol by som však veľmi rád, ak by do haly nielen prišli, ale nás aj povzbudzovali svojimi hlasivkami. Aby nás hnali dopredu aj vo chvíľach, kedy sa možno tímu celkom nedarí. Verím tomu, že ak zvládneme tento zápas, tak postúpime do finále."

Richard Ďuriš, tréner Komárna: "Pred piatym semifinálovým zápasom sa musíme hlavne dobre zregenerovať. Vieme, čo rozhoduje v Košiciach, musíme byť trpezliví hlavne v útoku a snažiť sa nestratiť veľa lôpt. Dôležité bude nedať domácim šancu na rýchle protiútoky, v ktorých sú Košice hlavne v domácom prostredí veľmi nebezpeční. Myslím si však, že najväčšia práca bude ohľadom regenerácie, aby sme v tomto vražednom tempe dokázali hlavne fyzicky súperovi konkurovať. Všetko je otvorené, už pred sériou sme vedeli, že musíme jeden zápas v Košiciach vyhrať, zatiaľ sa nám to nepodarilo. Ale je to 2:2, na postup potrebujeme vyhrať dva z troch zápasov, uvidíme, čo sa stane a ako sa to bude ďalej vyvíjať..."

 

BK Inter Bratislava - BC Prievidza

/stav série: 3:1/

Hant aréna, sobota 29. apríla o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Milan Brziak, Tomáš Doušek

Čo je potrebné vedieť: Jeden z najlepších obratov histórie play off. Na tom sa zhodnú viacerí basketbaloví fanúšikovia, ktorí videli priebeh štvrtej štvrtiny zápasu v Niké aréne. Prievidza mala ešte viac ako sedem minút pred koncom náskok 17 bodov, ale napokon prehrala rozdielom dvoch bodov. Úradujúci majster zlyhal strelecky v najnevhodnejšom momente a len jeden zápas ich delí od rozplynutia sna o obhajobe titulu. Na Pasienkoch ich nečaká nič ľahké, okrem nabudeného súpera je otázna účasť Mikea Rostampoura, ktorý utrpel otras mozgu. "Žlto-čiernym" vyšiel v záverečnej 10-minútovke risk, ktorý ich napokon doviedol do tretieho víťazstvá za sebou. Trénerovi Oliverovi Vidinovi pri tom chýbal zranený Salih Nuhanovič, na lavičke sa však objavil Richard Grznár. Psychologická výhoda je tak na strane Interu, Prievidza však môže ísť do zápasu v Hant aréne do väčšieho rizika a bez tlaku.

Kto proti komu: Prípadná absencia Rostampoura citeľne oslabí priestor pod prievidzským košom. Inter síce mal v stredu o 16 doskočených lôpt menej, ale paradoxne, z tohto priestoru zaznamenal o 12 bodov viac ako súper. 

Čísla, čísla, čísla: Prievidza mierne zaostávala v streľbe za dva body, dlho im nevychádzali ani trojky. Presnejšiu mušku mali v trestných hodoch, jasne lepší boli v doskokoch (o 16 lôpt viac ako súper). Inter to však vynahradil v bodoch spod koša a po stratách súpera.

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin, tréner Interu: „Musíme uzavrieť útočný doskok, odstavovať a doskakovať lopty pod našim košom. Musíme zastaviť tranzíciu Prievidze a hlavne musíme hrať presne to, čo chceme. Bez žiadneho veľkého vymýšľania. To na čo máme, musíme využiť a snažiť sa postrážiť si výhodu domáceho ihriska.“

Marko Batina, hráč Prievidze: "Posledný zápas nám nevyšiel podľa našich predstáv. Séria sa však hrá na štyri víťazné zápasy, takže ešte nič nie je stratené. V Bratislave musíme zabojovať a pokúsiť sa vrátiť sériu opäť do Prievidze."

Foto: Vladimír Dorňák