• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Zostali už len dvaja najlepší. O majstrovskú trofej sa v tohtoročnej edícii Eurovia SBL pobije družstvo BK Inter Bratislava a MBK Rieker COM-therm Komárno. Zvíťazia opäť po troch rokoch "žlto-čierni" alebo postúpi aktuálny vicemajster o krok vyššie?

Informácie k prvému zápasu semifinále:

BK Inter Bratislava - MBK Rieker COM-therm Komárno

Hant aréna, sobota 6. mája o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213Huste

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Zdenko Tomašovič, Igor Pippíška

Pohľad na tímy:

Inter: Zverenci trénera Olivera Vidina si opäť po dvojročnej odmlke zahrajú vo finále. Ich cesta bola zdanlivo ľahká, keďže prehrali len jeden jediný zápas. Najskôr si bez väčších problémov poradili s Lučencom 3:0 na zápasy, ale semifinálová prekážka v podobe Prievidze už bola oveľa náročnejšia. Hneď na úvod totiž prišli o výhodu domáceho prostredia, ale potom už udávali tón série oni. Ako kľúčový sa ukázal štvrtý zápas, v ktorom dokázali otočiť zo 17-bodového manka na víťazstvo o dva body. Tento fakt psychicky povzbudil "žlto-čiernych", pred domácim publikom triumfovali 104:75 a celú sériu vyhrali 4:1 na zápasy. Výhodou bratislavského celku je široká lavička, v ktorej môže byť ktokoľvek rozdielovým hráčom. 

Komárno: Aktuálny vicemajster potvrdzuje už dlhšiu dobu, že play off mu jednoducho svedčí. Inak sa ani nedá odprezentovať informácia, že si zahrá piate finále za šesť rokov. Komárno opäť postúpilo do vyraďovacej časti ako nižšie nasadený celok, ale to nezabránilo faktu, že doma zatiaľ nenašli premožiteľa. Najskôr si poradili v krajskom derby s Levicami 3:1 na zápasy a v semifinále zastavili aj víťaza základnej časti a Eurovia Slovenského pohára KB Košice. "Býkov" zdolali v sérii 4:2 na zápasy. Zverenci trénera Richarda Ďuriša predvádzajú aj naďalej atraktívny a ofenzívny basketbal, v ktorom ničili súpera vysokou úspešnosťou streľby a mimoriadnou formou viacerých hráčov. Nič na tom nezmenilo ani zranenie kapitána Sinišu Biliča, o čom svedčí aj fakt, že v šiestom semifinálovom súboji deklasovali Košice 95:54. "Obuvníci" si okrem toho splnili aj povinnosti v Alpsko-jadranskom pohári, kde sa stali historicky prvým slovenským víťazom tejto súťaže. Vo finále nedali šancu pomýšľať na obhajobu slovinskému Heliosu Suns Domžale. 

 

Kto proti komu: 

Na oboch stranách možno nájsť viaceré osobnosti, ktoré majú v play off znamenitú formu. Inter si musí dávať hlavne pozor na rozohrávačskú trojicu Tomič - Djordjevič - Cobb, vyrovnať sa im bude snažiť Vlahovič - Barač - Kinney. Na krídlách číha v bratislavskom drese univerzálny Tomáš Mrviš, dopĺňajú ho trojkoví strelci Martin Bílik a Marek Kozlík. "Obuvníci" sa môžu oprieť o kvality Filipa Haladu, Andreja Kuffu či Romana Vida. Pod košom sa očakáva bitka medzi skúsenou dvojicou Radoslav Rančík a Salih Nuhanovič vs. mladíckou dravosťou na strane Komárna, ktorú reprezentuje Wayne Langston a Boris Bojanovský. 

 

Bilancia vzájomných zápasov:

Bilancia finálových súperov hovorí jasne v prospech družstvo Interu. "Žlto-čierni" triumfovali nad svojim rivalom vo všetkých doterajších vzájomných zápasoch v sezóne. V lige zvíťazili doma 88:78 a 90:89, vonku vyhrali po výsledkoch 88:74 a 85:78 a Komárno zastavili aj na ceste do finále Eurovia Slovenského pohára, keď ho zdolali 78:65. 

 

Pohľad štatistík:

Porovnanie základných zostáv: Zo štatistického pohľadu sa pozrieme na jednotlivých členov základnej päťky. V prehľade vychádzame z najčastejšej zostavy tímu v doterajších stretnutiach. Za menom a priezviskom hráča sú jeho priemery na zápas vo vyraďovacej časti Eurovia SBL 2016/2017.

BK Inter Bratislava: 
  • Aleksandar Vlahovič - 13,6 bodu, 3,3 doskoku, 4,5 asistencie, 1,5 zisku, 3,5 strát, 2,4 faulov, 4,4 získaných faulov
  • Nemanja Barač - 9,1 bodu, 3,9 doskoku, 1,9 asistencie, 1,3 zisku, 1,5 strát, 2,9 faulov, 2,4 získaných faulov
  • Martin Bílik - 7,8 bodu, 2,9 doskoku, 2,4 faulov, 1,0 získaných faulov
  • Radoslav Rančík - 18,0 bodu, 6,0 doskoku, 2,3 asistencie, 1,0 ziskov, 2,6 strát, 3,4 faulov, 7,0 získaných faulov
  • Salih Nuhanovič - 8,3 bodu, 6,7 doskoku, 1,2 asistencie, 1,8 strát, 1,5 blokov, 4,2 faulov, 1,5 získaných faulov
 
MBK Rieker COM-therm Komárno: 
  • Wayne Langston - 13,9 bodu, 7,2 doskoku, 1,4 asistencie, 1,3 zisku, 1,9 strát, 3,2 faulov, 3,5 získaných faulov
  • Filip Halada - 8,3 bodu, 2,4 doskoku, 1,5 asistencie, 1,1 zisku, 1,7 faulov, 1,4 získaných faulov
  • Roman Vido - 8,0 bodu, 4,6 doskoku, 1,1 asistencie, 1,7 zisku, 3,6 faulov, 1,6 získaných faulov
  • Boban Tomič - 15,6 bodu, 3,3 doskoku, 8,1 asistencie, 1,2 zisku, 2,9 strát, 2,2 faulov, 5,0 získaných faulov
  • Vuk Djordjevič - 10,7 bodu, 2,6 doskoku, 1,3 asistencie, 1,0 strát, 2,4 faulov, 2,8 získaných faulov

 

Porovnanie štatistických ukazovateľov: Kto je lepší v danom štatistickom ukazovateli? V prehľade vychádzame z priemerov na jeden zápas vo vyraďovacej časti Eurovia SBL 2016/2017. Lepšie mužstvo je označené oranžovou farbou.

  • priemerný počet bodov v zápase - 86,4 Inter/90,9 Komárno
  • priemerný počet inkasovaných bodov v zápase - 76,6 Inter/77,7 Komárno
  • úspešnosť streľby za 2 body - 58,6% Inter/56,3% Komárno
  • úspešnosť streľby za 3 body - 31,2% Inter/37,9% Komárno
  • úspešnosť trestných hodov - 79,4% Inter/70,3% Komárno
  • doskoky - 33,4 Inter/34,3 Komárno
  • asistencie - 16,6 Inter/18,0 Komárno
  • zisky - 7,4 Inter/9,2 Komárno
  • straty - 14,4 Inter/11,0 Komárno
  • bloky - 2,1 Inter/3,5 Komárno
  • fauly - 24,0 Inter/21,7 Komárno

 

Povedali pred sériou:

Inter:

Oliver Vidin, tréner Interu: „Komárno je veľmi nepríjemný súper, pokiaľ mu je dovolené hrať jeho hru. Hlavne musíme zavrieť útočný doskok a poctivo brániť. To sú základné veci. Čo sa týka individuálne jednotlivých hráčov, musíme sa sústrediť na Bobana Tomiča, ale zároveň nezabúdať, že každý jeden hráč Komárna je schopný nastrieľať 20 bodov. Preto musíme aj vo finále hrať tak ako v semifinále proti Prievidzi, teda musíme zabrať všetci, aby sme mohli byť spokojní.“

Radoslav Rančík, kapitán Interu: „Komárno má momentálne vynikajúcu formu. Potvrdilo to aj v semifinále proti Košiciam, ktoré boli zo začiatku asi miernym favoritom. Komárno však svojimi výsledkami, svojou hrou a svojou zomknutosťou ukázalo, že je oveľa lepším mužstvom ako Košice a určite bude chcieť preniesť vynikajúcu formu aj do začiatku našej série. Musíme sa preto zodpovedne pripraviť. Či už pod košom alebo na rozohrávke disponujú kvalitou a budeme mať čo robiť, aby sme ich zastavili.“

 

Komárno:

Richard Ďuriš, tréner Komárna: "Myslím si, že finále bude vyvrcholením mimoriadne kvalitnej sezóny SBL, stretnú sa v ňom dve družstvá, ktoré sa vo vyraďovacích bojoch stretli za posledné roky pomerne často a vždy to boli zaujímavé a skvelé série, preto verím, že ani táto nebude výnimkou. Teším sa na podporu našich skvelých fanúšikov, ktorí sú doma úžasní a verím, že aj do Bratislavy ich vycestuje veľa a vytvoria nám domáce prostredie. Inter je veľmi silný tím, ktorý má na každom poste dvoch až troch kvalitných hráčov, prehrali sme s nimi v tejto sezóne všetky zápasy, ale to isté platilo aj o Košiciach, ktoré sme zvládli zdolať, preto verím, že aj Inter sa nám už konečne podarí zdolať, Akurát neviem, v ktorom zápase sa tak stane... Budeme sa musieť vysporiadať s ich agresívnou nátlakovou obranou, to je zbraň, ktorá zdobí Inter počas celej sezóny. Rovnako, ak chceme uspieť, musíme eliminovať individuality v tíme Interu kolektívny výkonom najmä v obrane. Verím tomu, že naši hráči nechajú v celej sérii na ihrisku všetko, čo je v nich a budú so srdcom bojovať aj za zraneného kapitána Sinišu Biliča."

Siniša Bilič, kapitán Komárna: "Je to finále, takže sa na tieto súboje mimoriadne tešíme. Čakali sme na tento moment celý rok a dúfali, že sa nám podarí bojovať o zlatú medailu a je to tu! Očakáva sa tvrdý boj. Pripravujeme sa na Inter svedomito a sústredene, motivácia nám nechýba, do každého zápasu pôjdeme sebavedomo a budeme sa snažiť každý jeden duel vyhrať. Verím svojim spoluhráčom, sú super a sme skvelý tím a viem, že dokážu finálovú sériu ukončiť pozitívne a k spokojnosti každého! Všetkých preto pozývam už na prvý duel v sobotu do Bratislavy, dúfam, že nás príde povzbudiť čo najviac našich výborných fanúšikov, určite sa bude na čo pozerať!"

Videopozvánka na finálovú sériu medzi Interom a Komárnom:

Foto: Vladimír Dorňák