• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Šieste kolo Eurovia SBL pokračuje už tradične päticou zápasov. Na tabuľkového lídra Inter čaká doma Žilina, Levice si tiež pred svojim publikom zmerajú sily so Spišskou Novou Vsou. Stredajšie zaváhanie Košíc budú chcieť "býci" odčiniť v šlágri kola proti Prievidzi, o prvú výhru vonku zabojuje Komárno na Karlovke a Handlovú čaká súboj so Svitom.

 

MBK Handlová - Iskra Svit

Športová hala, sobota 21. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.tv

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Tomáš Lukáč, Tomáš Holländer

Čo je potrebné vedieť: Handlovčania sú po piatom kole prekvapujúco na konci tabuľky. Môže za to nielen náročný žreb, ale aj zranenia v tíme. "Baníci" majú aktuálne na konte jeden nelichotivý rekord, stredajšia prehra na Interi o 51 bodov (53:104) je najvyššou v aktuálnom ročníku. Zastaviť negatívnu šnúru prehier môžu proti Svitu. "Podtatranci" prídu na Hornú Nitru rozbehnutí sériou dobrých domácich výsledkov. Naposledy z toho bol hladký 25-bodový triumf proti aktuálnemu vicemajstrovi z Komárna. Pre zverencov trénera Michala Madzina to však bol len druhý duel v sezóne, ktorí odohrajú na palubovke súpera. 

Kto proti komu: Nebezpečne vysoká produkcia Sašu Avramoviča a Pavla Lošonského vzbudzuje rešpekt. Kto a akým spôsobom sa z Handlovčanov pokúsi zastaviť ich?

Čísla, čísla, čísla: Obrovské rozdiely panujú v ofenzívnej a defenzívnej sile jednotlivých tímov. V útoku dáva Iskra v priemere o 16 bodov viac, v defenzíve zase inkasuje o dvanásť bodov menej ako Handlová. 

Povedali pred zápasom:

Jovan Djordjevič, hráč Handlovej: "Po veľmi nevydarenom zápase na Interi si musíme všetci vstúpiť do svedomia a zápas proti nebezpečnému Svitu odmakať. Prenasledujú nás zranenia, ale my sa s tým musíme popasovať a odohrať celý zápas v maximálnom nasadení. Pevne verím, že aj za podpory našich fanúšikov zvíťazime a odčiníme stredajšiu prehru." 

Vladimir Ivelja, hráč Svitu: "Verím, že sme pozitívne naladení po predchádzajúcich zápasoch. Do Handlovej ideme hrať najlepšie, ako budeme vedieť. Určite to bude ťažký zápas, ale verím, že ak podáme náš dobrý výkon, tak máme šancu."

 

BK Inter Bratislava - PP & TV Raj Žilina

HANT aréna, sobota 21. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Ladislav Bartoš, Martin Hudec

Čo je potrebné vedieť: "Žlto-čierni" sa konečne predstavili doma a hneď z toho bola dominantná 51-bodová výhra nad Handlovou. V sérii domácich stretnutí pokračujú aj v sobotu, teraz ich však čaká nevyspytateľný nováčik zo Žiliny. Žilinčania sa predstavili v utorok v Prievidzi, výsledkom bola napokon najvyššia prehra v sezóne - 68:99. Vonku sú zatiaľ bez výhry, ale v doterajšich stretnutiach už nie raz ukázali, že vedia aj na tabuľkovo vyššie postavené tímy.

Kto proti komu: Žilinská hra sa opiera hlavne o trojicu Róbert Rožánek, Brandon Conley a Brandon Holcomb. Aké čísla zaznamenajú proti jednej z najlepších obrán v súťaži?

Čísla, čísla, čísla: Inter je o približne desať percent lepší vo všetkých streleckých ukazovateľoch, pozor si však musí dávať na doskoky a disciplínu v zápase.

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin, tréner Interu: „Čaká nás teraz Žilina, v stredu pricestujú Košice. Určite to budú ťažké zápasy. Žilina ukázala, že je nepríjemný súper. Košice poznáme, majú dosť kvalitných hráčov v tíme. Pripravujeme sa na to, mali sme pár dní na Žilinu, necelý týždeň na Košice a ideme ďalej.“

Brandon Conley, hráč Žiliny: "Sme pripravení odohrať dobrý zápas proti veľmi rešpektovanému tímu v našej lige. Zabojujeme o ďalšie prekvapenie."

 

BK Levickí Patrioti - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Športová hala, sobota 21. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: YoutubeHuste.sk

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Richard Sirocký, Tomáš Turček

Čo je potrebné vedieť: Levice pokračujú v dobrom vstupe do nového ročníka, v stredajšom šlágri dokázal udržať víťaza Slovenského pohára KB Košice len na 51 bodov. Aj vďaka tejto výhre sa držia spolu s Interom na čele tabuľky. V rámci "jarmočného" zápasu privítajú tentoraz Spišskú Novú Ves. Zverenci trénera Ericha Korfantu stále nemôžu počítať so službami reprezentačného pivota Viktora Juríčka. Bez jeho služieb sa zatiaľ vonku trápia, na Karlovke prehrali v stredu rozdielom 15 bodov. O prvé víťazstvo vonku tak zabojujú na levickej palubovke, domáci basketbalisti môžu natiahnuť víťaznú šnúru už na štyri duely. 

Kto proti komu: Mozgom tímu Spišskej Novej Vsi je rozohrávač Michael L'Africain. Aké čísla bude mať v porovnaní s Milanom Žiakom alebo Mihom Vašlom?

Čísla, čísla, čísla: Patrioti sú doma zatiaľ stopercentní, naproti tomu Spišiaci vonku ešte nezvíťazili. Hostia pri tom nemajú o nič horšie štatistiky ako ich tabuľkovo vyššie postavený súper, lenže ich obrana inkasuje v priemere o trinásť bodov viac ako tá levická. 

Povedali pred zápasom:

Teo Hojč, tréner Levíc: "Po veľkom stredajšom víťazstve proti Košiciam je veľmi dôležité uvedomiť si, že v našej lige nie je žiadny čas na oslavy. Ku každému zápasu musíme pristupovať zodpovedne, pretože každý tím je špecifický. V predchádzajúcom zápase sme si dokázali, že sa nemusíme báť žiadneho súpera. Do zápasu vstúpime odhodlane s cieľom doviezť ho do víťazného konca."

Lukáš Krajňák, hráč Spišskej Novej Vsi: "Ak chceme uspieť v Leviciach, tak určite musíme podať iný výkon v obrane ako v predchádzajúcich dvoch zápasoch. Vieme o tom, že v nej máme problém, na tréningoch sa tomu venujeme, musíme hrať agresívnejšie a musíme viac chcieť. Obrana bolí, no bez nej na úspech pomýšľať nemôžeme. Očakávam ťažký duel, musíme hrať od začiatku na plný výkon."

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Športová hala prof. Rovného, sobota 21. októbra o 19.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Roman Lamoš, Miroslav Matejčík

Čo je potrebné vedieť: Karlovka sa dočkala vytúženej prvej domácej výhry a tento trend by rada potvrdila aj proti Komárnu. Stredajšia výhra proti Spišskej Novej Vsi, ale aj nedávne výsledky naznačujú, že bez šance určite nie sú. Komárno je vonku zatiaľ polovičným tímom, o čom svedčí aj výsledok zo Svitu. S "podtatrancami" prehrali o 25 bodov, pri čom prišli vinou zranenia o rozohrávača Bobana Tomiča. Bude preto zaujímavé sledovať, ako sa popasujú s jeho absenciou. 

Kto proti komu: Komárňanská hra je vo veľkej miere založená na produkcii Tomiča, teraz ho však musia zastúpiť spoluhráči. Ako sa im bude dariť proti kompaktnejšej a tímovejšej Karlovke?

Čísla, čísla, čísla: Kým v ofenzíve sú silnejší "obuvníci", tak paradoxne obrana je lepšia u "vysokoškolákov". Kľúčom však môže byť streľba za tri body, kde je Komárno ligovým lídrom s takmer 45-percentnou úspešnosťou.

Povedali pred zápasom:

Peter Ivanovič, tréner Karlovky: "Tím minuloročného finalistu je tvorený skúsenými hráčmi, preto musíme hrať koncentrovane, minimalizovať herné výpadky, pokračovať v rýchlej tímovej hre a zopakovať výkon zo stredy."

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "To, čo sa stalo vo Svite, verím, že sa už nebude viac opakovať. Zlyhali sme, no v rámci našich možností sa to budeme snažiť odčiniť už túto sobotu. Cestujeme opäť na palubovku súpera, kde sa hrá ťažko, navyše Karlovka sa pred sezónou posilnila, preto to bude náročný zápas. V tejto súťaži však bude každý zápas náročný, takže o podcenení nemôže byť ani reč. Ideme s cieľom napraviť naše zlyhanie vo Svite a dúfam, že si napravíme renomé."

 

KB Košice - BC Prievidza 

Angels aréna, sobota 21. októbra o 19.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Ján Kovalčík, Peter Karniš

Čo je potrebné vedieť: Jednoznačný ťahák kola. Duel Košíc proti Prievidzi bude zaujímavý z viacerých pohľadov. Prvýkrát sa proti svojmu bývalému klubu totiž predstaví tréner Miljan Čurovič so svojimi zverencami Igorom Maričom, Richardom Körnerom a Svetozarom Stamenkovičom. Na strane druhej bude Marko Batina a Jaytornah Wisseh, nedávno spoluhráči v Prievidzi. Druhým nemenej zaujímavým faktorom je výsledková bilancia a tabuľkové postavenie oboch tímov. "Býci" majú jasný cieľ - odčiniť stredajšie zaváhanie v Leviciach, kde prehrali rozdielom 15 bodov. Prievidza sa po zlom vstupe do sezóny herne zdvihla, aktuálne ťahá sériu troch víťazstiev v rade. Naposledy si to odniesla Žilina, ktorá odchádzala z Niké arény s prehrou o 31 bodov. 

Kto proti komu: Čaká nás množstvo zaujímavých mikrosúbojov, ale pozornosť bude hlavne upriamená na dirigentov hry. Domáci majú v kádri Radenka Pilčeviča, Rahmona Fletchera a Erica Palma. Hostia sa spoliehajú na rýchlu dvojicu Rodney Glasgow a Jaytornah Wisseh.

Čísla, čísla, čísla: Ofenzívna sila Košíc a Prievidze je po piatich kolách takmer identická, veľký rozdiel však panuje v defenzíve. Herný štýl trénera Ryana Pannoneho inklinuje k vyššiemu počtu inkasovaných bodov, v porovnaní s Košicami dostávajú o desať bodov viac v zápasoch.

Povedali pred zápasom:

Richard Körner, hráč Košíc: "Musíme sa rýchlo spamätať z predchádzajúceho zápasu a urobiť všetko preto, aby to vyzeralo úplne inak. Sledoval som zápasy Prievidze a hrajú americký, veľmi behavý štýl basketbalu. Majú dobrý káder, dobrého rozohrávača a dvoch kvalitných strelcov. Musíme zastaviť hlavne ich rýchly protiútok a streľbu za tri body."

Marek Jašš, hráč Prievidze: „Košice majú veľmi dobrý tím, navyše hrajú doma pred svojimi divákmi, čo ich určite naštartuje k solídnemu výkonu. Bude to pre nás náročný zápas. Musíme očakávať, že domáci budú určite viac nabudení a budú chcieť odčiniť prehru z Levíc. Bude už len na nás, či z toho urobíme výhodu alebo nie."

Foto: Vladimír Dorňák