• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po desaťdňovej prestávke sa v stredu opäť rozbehne kolotoč Eurovia SBL, na programe je už 14. kolo. Šlágrom je súboj Košíc s Levicami, zaujímavé duely možno očakávať aj na Karlovke, kde pricestuje Spišská Nová Ves a tiež v Komárne, tam sa predstaví Svit. Žilina doma privíta Prievidzu a Handlová si zmeria sily s Interom.

KB Košice - BK Levickí Patrioti

Angels aréna, streda 29. novembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Anton Šarišský, Stanislav Mlynarčík

Čo je dôležité vedieť: Súboj prvého tímu s tretím možno pokojne označiť za ťahák 14. kola Eurovia SBL. Oba tímy mali počas prestávky v akcii viacero reprezentantov, hlavne košická trojica Baldovský, Körner a Sedmák zanechala dobrý dojem v súboji s Macedónskom. V dobrej fazóne sa prezentoval na strane hostí Kurbas, ktorý pomohol Estónsku k výhre nad Veľkou Britániou. V lige ťahajú tímy zhodne sériu štyroch víťazstiev, Košice si v 13. kole poradili so Spišskou Novou Vsou hladko 98:68. Hladký triumf v rovnakom kole zaznamenali aj Patrioti, doma zdolali Žilinu 96:74.

Kto proti komu: V prospech oboch tímov hovorí šírka kádra, ktorá lavička potiahne viac na ceste za dvoma bodmi do tabuľky?

Čísla, čísla, čísla: Zo šiestich pokusov sa zatiaľ žiadnemu tímu nepodarilo uspieť v tejto sezóne v Angels aréne. Levice majú spolu s Interom zatiaľ ako jediní pozitívnu bilanciu na palubovkách súperov.

Povedali pred zápasom:

Richard Körner, hráč Košíc: "Máme za sebou reprezentačnú prestávku a vďaka zápasu proti Macedónsku sme boli spoločne so Stanom Baldovským a Peťom Sedmákom naďalej v zápasovom rytme. V nedeľu sme sa pripojili ku klubovým spoluhráčom a robíme všetko preto, aby sme sa pripravili na Levice čo možno najlepšie. Určite chceme vyhrať a potvrdiť domácu neporaziteľnosť. V Leviciach sme odohrali veľmi zlý zápas a teraz chceme ukázať, že sme sa odvtedy výrazne zlepšili."

Miha Vašl, hráč Levíc: "Vieme, že to budeme mať vonku ťažké, ale nemáme čo stratiť. Ideme to zápasu s cieľom vyhrať, podobne ako sme to robili aj v predchádzajúcich stretnutiach. Stále máme problémy so zraneniami, ale to patrí k športu. Bez ohľadu na to, kto bude hrať, tak chceme zvíťaziť."

 

PP & TV Raj Žilina - BC Prievidza 

Športová hala Rosinského, streda 29. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Ján Kovalčík, Peter Karniš, Lukáš Životský

Čo je dôležité vedieť: Žilinčania síce prehrali v Leviciach rozdielom 22 bodov (74:96), ale pred prestávkou sa držali na solídnom siedmom mieste v tabuľke. Počas voľna však prišla nečakaná rana, pre chýbajúce doklady sa musela vrátiť domov americká trojica Conley, Holcomb a Wright. Ich účasť v zápase s Prievidzou je viac-menej vylúčená, trénera Maroša Moravčíka a jeho zverencov tak čaká náročná skúška. V ideálnom rozpoložení nie je ani Prievidza, počas prestávky odohrala dve stretnutia v Alpsko-jadranskom pohári, obe s neúspešným koncom. So slovinským Laškom prehrali 65:71 a vo Viedni bola z toho prehra 73:96. Treba však povedať, že trénerovi Ryanovi Pannonemu neboli k dispozícii viacerí členovia zostavy. 

Kto proti komu: Žiline odišla veľká väčšina hlavných ukazovateľov (body, doskoky, asistencie). Ako sa s tým proti Prievidzi vysporiada slovenská zostava?

Čísla, čísla, čísla: Nováčik si drží pred svojim publikom zatiaľ pozitívnu bilanciu, Prievidza naopak zvíťazila vonku len v jedinom prípade.

Povedali pred zápasom:

Marko Batina, hráč Prievidze: "Žilina je najmä doma veľmi nepríjemným tímom. K zápasu pristupujeme zodpovedne a súpera rešpektujeme. Musíme ubrániť ich obvodovú hru, v ktorej sú veľmi dobrí. Pre úspech v tomto zápase musíme tvrdo brániť, odovzdať na palubovke všetko, čo dokážeme a hlavne hrať tímovo."

 

MBK Handlová - BK Inter Bratislava

Mestská športová hala, streda 29. novembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Tomáš Lukáč, Richard Sirocký

Čo je dôležité vedieť: Prehra v hornonitrianskom derby o 31 bodov (70:101) mala byť spúšťačom zmien v handlovskom tíme. K hráčskym zmenám však zatiaľ neprišlo, k zmene prišlo na trénerskej stoličke. Z nej sa porúčal Krunoslav Krajnovič, tím tak povedie proti majstrovi kapitán Ondrej Haviar. "Žlto-čierni" naproti tomuvyužili voľno na doliečenie "bolačiek", momentálne si totiž môžu užívať najdlhšiu sériu víťazstiev v rámci ligy. O deviatu výhru v rade sa pokúsia práve na Hornej Nitre. 

Kto proti komu: Handlovský dres by si mal opäť navliecť Bojan Stanojevič. Ako mu vyjde jeho návrat po takmer dvoch mesiacoch?

Čísla, čísla, čísla: Aj s vzhľadom na tabuľkové postavenie je možné vidieť obrovský rozdiel pri porovnaní ofenzívy a defenzívy tímov. Inter dáva až o 15 bodov viac, pri čom inkasuje o 17 bodov menej v porovnaní s Handlovou.

Povedali pred zápasom:

Bojan Stanojevič, hráč Handlovej: "Veľmi sa teším na zápas, po dvoch mesiacoch budem môcť opäť pomôcť chalanom aj na palubovke. Inter je ašpirantom na titul, takže o motiváciu je postarané. Na zápas sa poctivo pripravujeme. Verím, že za pomoci našich fanúšikov podáme kvalitný a bojovný výkon."

Oliver Vidin, tréner Interu: „Handlová má výhodu domáceho prostredia a už dokázala, že ju vie využívať. My sa hlavne musíme sústrediť už od začiatku. Handlovčania vymenili trénera, môžeme teda očakávať bojovný výkon, keď hráči budú chcieť potvrdiť, že dostali nový impulz a že sú platní pre tím. Po nejakom čase to môže aj opadnúť. Lenže my nehráme v Handlovej po nejakom čase, ale teraz, a tak to aj musíme brať. Určite sa bude súper snažiť odčiniť vysokú prehru z Pasienkov, no my sa musíme koncentrovať na náš výkon a hrať na nič menej, než na víťazstvo.“

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - Iskra Svit

Mestská športová hala, streda 29. novembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Marek Turčin, Martin Margala

Čo je dôležité vedieť: Súboj tabuľkových susedov sľubuje zaujímavý basketbal. "Obuvníci" využili prestávku na ďalší duel Alpsko-jadranského pohára, v Maďarsku však prehrali o jedenásť bodov (68:79). Zlou správou pre trénera Miloša Šporara bolo, že okrem zraneného Sašu Jankoviča, sa k nemu pripojil aj Miše Diminič. Ich účasť proti Iskre však zostáva otvorená. Pod Tatrami prišlo voľno vhod, početné absencie na súpiske by už mali byť minulosťou. Pri výhre nad Karlovkou (85:77) už mohol počítať aj s uzdravenou dvojicou Davis a Lošonský. 

Kto proti komu: S tímom sa mohol počas desiatich dní výrazne zžiť nový rozohrávač Svitu A.J. Walton. Ako sa mu dariť proti komárňanskému Bobanovi Tomičovi?

Čísla, čísla, čísla: Komárno si aj piatich domácich dueloch drží neporaziteľnosť pred svojim publikom. Iskra zatiaľ odohrala vonku len štyri zápasy, úspešná bola v jednom prípade. 

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "V poslednom čase nás trápia viaceré zranenia, ale verím, že do zápasu sa dáme dokopy čo najlepšie. Čaká nás húževnatý súper, ktorý vie hrýzť nielen doma, ale aj na palubovkách súperov. Po malej prestávke nás čaká séria domácich zápasov a dúfam, že hneď v prvom dueli budeme doma úspešní."

Pavol Lošonský, hráč Svitu: "Čaká nás veľmi náročný súper, ktorý posledné zápasy ukazuje, že im prospela trénerská zmena a zlepšujú sa od zápasu k zápasu. V Komárne to nikdy nie je ľahké, majú výborných fanúšikov, ktorí ich tlačia k lepším výkonom, preto musíme hrať zodpovedne a koncentrovane počas celých 40 minút."

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 

Športová hala prof. Rovného, streda 29. novembra o 19.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Igor Pipíška, Stanislav Bara

Čo je dôležité vedieť: "Štvorbodový" súboj predposledného tímu s posledným. Ide o veľa, vzhľadom na tabuľkové postavenie, ale aj udržanie kontaktu na pozície zaručujúce play off. Oba celky čakajú už dlhšiu dobu na víťazstvo, jedna séria tak bude mať s istotou po strede svoj koniec. Karlovka odohrala pod Tatrami dobrý duel, ale napokon odchádzali so Svitu s prehrou o osem bodov (77:85). O čosi horšie dopadlo stretnutie pre Spišiakov, doma podľahli Košiciam hladko 68:98. Zverenci trénera Ericha Korfantu sa navyše stále boria so zraneniami, v Bratislave určite nezasiahne do zápasu trojica Bulatovič, L'Africain a Marshall. Vedenie klubu sa preto rozhodlo rozšíriť súpisku, na hosťovanie pribrali rozohrávača Patrika Sarnu z Lučenca.

Kto proti komu: V drese Spišskej Novej Vsi predvádza vynikajúce výkony pivot Michel-Ofik Nzege, proti nemu však budú stáť Juraj Hašan, Andrej Kuffa či Roman Vido. 

Čísla, čísla, čísla: Päť zápasov versus desať zápasov. Toľko trvá čakanie Karlovky, respektíve Spišskej Novej Vsi na víťazstvo. Karlovka má doma bilanciu dvoch výhier a štyroch prehier, hostia stále čakajú na premiérové dva body zo súperovej palubovky. 

Povedali pred zápasom:

Dalibor Hlivák, hráč Karlovky: "Hráme proti súperovi, s ktorým priamo bojujeme o účasť v play off. Práve doma by sme mali takéto zápasy vyhrávať. Neočakávam ľahký duel, bude to boj o víťazstvo, práve preto musíme ku každej činnosti pristúpiť maximálne koncentrovane."

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "Reprezentačnú prestávku sme využili na mentálny oddych, ako i na doliečenie našich zranení. Niektorí zahraniční hráči dostali krátke voľno, tí, čo tu zostali, sa boli pozrieť na kvalifikačný zápas Slovensko - Macedónsko. Samozrejme, že sme aj čosi potrénovali a už sa naplno koncentrujeme na zápas proti Karlovke. Tá je známa svojimi špecifickými podmienkami, ktorým sa ťažko prispôsobuje, no určite tam cestujeme s vierou v dobrý výkon a výsledok. Dobrou správou je, že hrať už bude Antoni, naopak L'Africain a Bulatovič určite do zápasu nezasiahnu. Keďže potrebujeme odbremeniť Majerčáka a alternatíva s Krajňákom príliš nevychádzala, pretože sme ho 'odrezali' od činností v ktorých nám vie pomôcť viac, dohodli sme sa na hosťovaní Patrika Sarnu, ktorý by mal na Karlovke už nastúpiť."

Foto: Martin Šopinec