• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Presne na Mikuláša je na programe 16. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Ťahákom je súboj Košíc s Interom, zaujímavé dianie však možno očakávať aj v zápase Karlovky proti Leviciam, Komárnu proti Handlovej, Spišskej Novej Vsi proti Prievidzi a Svitu proti Žiline. 

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - BC Prievidza

Mestská športová hala, streda 6. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Tomáš Lukáč, Vladimír Karnay, Michal Perečinský

Čo je dôležité vedieť: Spišiakom sa stále nedarí naladiť na takú vlnu, ktorá by ich mohla doviesť do vytúženého víťazstva. Trénerovi Erichovi Korfantovi totiž stále chýbajú niektoré mená na súpiske, čo sa ukázalo aj v sobotňajšom zápase s Levicami. Ten Spišiaci prehrali 63:90. Blízko k zisku dôležitých dvoch bodov bola v sobota Prievidza, ale zbabraná koncovka ich napokon stála triumf proti Košiciam. Zverenci trénera Ryana Pannoneho podľahli svojmu súperovi tesne 95:99. Ak chcú však Prievidžania pomýšľať na top štvorku, tak musia bezpodmienečne zabrať aspoň u súperov.

Kto proti komu: Domáci sa vždy môžu spoľahnúť na produktivitu svojho pivota Michela-Ofika Nzegeho, oporou hostí je Ryan Martin. Komu sa podarí viac potiahnuť tím k výhre?

Čísla, čísla, čísla: Spišská Nová Ves sa trápi v ofenzíve, v predchádzajúcich štyroch stretnutiach neprekročila hranicu 76 bodov. Prievidza je na tom oveľa lepšie, v predchádzajúcich troch zápasoch dala vždy minimálne 95 bodov. 

Povedali pred zápasom:

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "Do zápasu s vysokým favoritom nastúpime s úmyslom nadviazať na dobré veci, ktoré sme predviedli v zápase s Levicami a s cieľom odstrániť individuálne chyby, ktoré nás neraz stoja lepší výsledok. Určite nemôžeme počítať s Bennettom, ktorý musel z rodinných dôvodov odcestovať do Kanady, no aj bez neho sa chceme pobiť o čo najlepší výsledok."

Maroš Helmecy, asistent trénera Prievidze: "Určite sa nespoliehame na to, že má Spišská Nová Ves v kádri niekoľko zranených hráčov. Ide o nevyspytateľného súpera, ktorého nesmieme podceniť. Našou hlavnou úlohou bude hrať rýchlo počas celých 40 minút. Verím, že hráči ukážu svoj plný potenciál a potešia aj oko náročného diváka."

 

Iskra Svit - PP & TV Raj Žilina

Iskra aréna, streda 6. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Ján Kovalčík, Miroslav Matejčík, Ladislav Bartoš

Čo je dôležité vedieť: "Podtatranci" opäť našli víťazný rytmus a čo je najdôležitejšie, po víťazstvách doma, začínajú zbierať body aj z paluboviek súperov. O tretie víťazstvo v rade zabojovali v Handlovej, kde napokon triumfovali hladko 108:81. Nováčik sa pustil do riešenia situácie s chýbajúcimi zahraničnými hráčmi, do svojho tímu angažoval amerického krídelníka Bobbyho Browna. Ešte bez neho však podľa očakávania prehral s Interom doma 77:106.

Kto proti komu: Zaujímavé bude sledovať, ako sa bude dariť novej posile Žiliny a ak číslam ho pustí obrana Svitu.

Čísla, čísla, čísla: Iskra doma prehrala v tomto ročníku zatiaľ len v dvoch prípadoch, Žilinčania uspeli len v jedinom prípade u súpera. 

Povedali pred zápasom:

Anthony Jackson, hráč Svitu: "S týmto súperom sme už doma hrali. Žilina momentálne hrá bez troch hráčov, ktorí pomáhali družstvu vo všetkých aspektoch. My aj napriek tomu musíme odohrať koncentrovaný zápas v plnom nasadení, pretože stále majú hráčov, ktorí výborne strieľajú a sú schopní dať veľa bodov. Ak budeme koncentrovaní, budeme dodržiavať náš plán do zápasu a zostaneme pozitívni, tak môžme odohrať dobrý zápas."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - MBK Handlová

Mestská športová hala, streda 6. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Igor Pipíška, Martin Hudec

Čo je dôležité vedieť: "Obuvníci" stále nevedia nájsť ideálny zápasový rytmus, proti Karlovke sa nadreli na zisk dvoch bodov, keď zvíťazili 84:79. Ich domáca séria však pokračuje, tentoraz pricestuje Handlová. "Baník" už oznámil meno nového trénera, na lavičku sa po viac ako ôsmich rokoch vracia Dušan Kasum. Srbský kormidelník sa v sobotu prizeral prehre svojho nového tímu so Svitom (81:108). 

Kto proti komu: Aký impulz prinesie staronový tréner Handlovej svojim zverencom? Odzrkadlí sa to už na výkone na palubovke Komárna?

Čísla, čísla, čísla: Vicemajster ľahko doma body nepúšťa, zatiaľ z ich palubovky odchádzali víťazne len hráči Svitu. Handlová naproti tomu zbiera body hlavne doma, u súpera zabrala doteraz len v jednom stretnutí.

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "Vieme, že naša forma momentálne nie je najoptimálnejšia, no verím, že víťazstvo nad Karlovkou nám dodá potrebné sebavedomie do ďalších bojov a proti Handlovej zaberieme opäť naplno. Pracujeme na tom, aby sa situácia na palubovke čo najrýchlejšie stabilizovala a aby sme predvádzali výkony, ktoré sa od nás očakávajú. Proti Handlovej chceme ukázať, že vieme bojovať a sme hladní po ďalších víťazstvách. Urobíme pre to všetko, čo bude v našich silách."

Jeremy Landenbergue, hráč Handlovej: "Ideme odohrať prvý zápas pod taktovkou nového trénera. Verím, že podáme oveľa zodpovednejší a kvalitnejší výkon ako naposledy. Aj keď je Komárno doma veľmi silné, tak sa ideme pobiť o dobrý výsledok."

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BK Levickí Patrioti

Športová hala prof. Rovného, streda 6. decembra o 19.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Marek Turčin, Martin Margala

Čo je dôležité vedieť: "Vysokoškoláci" neboli ďaleko od cenného triumfu v Komárne, ale prehra o päť bodov (79:84) naznačila ich badateľný herný progres. Ten by zverenci trénera Petra Ivanoviča radi potvrdili doma proti Leviciam. Patrioti pokračujú v sérii stretnutí u súperov, zo Spiša si odnášali body po výsledku 90:63. Zverenci trénera Tea Hojča sú aj naďalej na druhom mieste tabuľky, na ktoré sa však už tlačia Košičania. Dva body z palubovky Karlovky by mohli byť pre tím ďalšou motivačnou vzpruhou pred blížiacim sa náročným programom.

Kto proti komu: Oba tímy sa spoliehajú prevažne na kompaktný a kolektívny výkon, v ktorom výraznejšie nevynikajú individuality. Bude mať na konečný výsledok duelu dopad väčšia hráčska kvalita na strane súpera?

Čísla, čísla, čísla: Až o viac ako trinásť bodov dávajú v priemere Levičania v porovnaní s Karlovkou. Doménou zverencov Petra Ivanoviča je však defenzíva, kde sú svojmu stredajšiemu súperovi takmer vyrovnaným tímom. 

Povedali pred zápasom:

Dávid Abrhám, hráč Karlovky: "Chceme nadviazať na sobotňajší zápas v Komárne, kde sme odohrali vyrovnaný duel. Verím, že ak budeme hrať koncentrovane celých štyridsať minút, môžeme byť proti Leviciam úspešní."

Žarko Djurič, hráč Levíc: "Čaká nás ďalší náročný zápas na palubovke súpera. Musíme sa naň plne sústrediť, pretože vieme, aká vie byť Karlovka nepríjemným súperom. Majú tím, v ktorom sú mladí hráči doplnení o skúsených. Musíme si dávať pozor hlavne na Hliváka, Abrháma, Kuffu či Vida. Všetci štyria sú veľmi dobrí hráči a môžu nám narobiť veľa problémov. My však ideme do zápasu s cieľom vyhrať a urobíme všetko preto, aby sa to podarilo."

 

KB Košice - BK Inter Bratislava

Angels aréna, streda 6. decembra o 20.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Marek Kúkelčík, Peter Karniš

Čo je dôležité vedieť: Jednoznačne najväčší ťahák programu 16. kola Eurovia SBL. Súboj tretieho tímu s prvým. Začneme najskôr domácim celkom, ktorí pôjde do duelu so šnúrou šiestich víťazstiev v rade. To posledné sa zrodilo na palubovke Prievidze, kde otočili "býci" nepriaznivý stav a vyhrali dôležitý súboj 99:95. Inter pricestuje na východ so sériou desiatich triumfov za sebou. Herná pohoda "žlto-čiernych" sa prejavila v Žiline, bez Barača dokázali nad nováčikom triumfovať bez väčších problémov 106:77. 

Kto proti komu: Na jednej i druhej strane je veľká hráčska kvalita, rozhodovať preto môžu hráči z lavičky. Kto pomôže svojmu tímu viac?

Čísla, čísla, čísla: Košice aj Inter ťahájú víťazné série, jedna z nich sa však po strede skončí. Bude to koniec domácej neporaziteľnosti zverencov trénera Miljana Čuroviča alebo sa zastaví víťazná séria zverencov trénera Olivera Vidina na čísle desať?

Povedali pred zápasom:

Miljan Čurovič, tréner Košíc: "V prvom zápase sme odohrali v Bratislave vyrovnaný zápas, v ktorom rozhodla až posledná minúta. Všetci veríme, že doma to Interu vrátime a keďže pôjde o súboj dvoch pravdepodobne najsilnejších tímov súťaže, dúfame v podporu plnej haly. Ďakujeme vedeniu za ústretový krok v podobe vstupného zadarmo a verím, že aj to pomôže kulise, akú si takýto zápas zaslúži."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Do Košíc pôjdeme sebavedomo, lebo sme ich v tejto sezóne už zdolali a v tej minulej sme dokázali uspieť aj na ich pôde. Vieme, kde sú ich silné a kde slabé stránky. Je teraz na nás, aby sme ukázali, čo v nás je. Stále hovorím o koncentrácii a o tom, že musíme dodržiavať naše pravidlá v obrane aj v útoku. Nesmie sa nám stať to, čo v prvom zápase, keď sme naplno hrali len 15 minút, utvorili si náskok a potom poľavili. Keď Košice cítia šancu, využijú ju, aby sa vrátili do zápasu. To nesmieme dopustiť. Navyše, videli sme, ako Prievidžania v minulom zápase proti Košiciam doplatili na útočné doskoky súpera. Také čosi sa nám nesmie stať, musíme potvrdiť, že máme najlepší doskok v lige.“

Foto: Daniel Faix