• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Ani sme sa nenazdali a základná časť Eurovia SBL dospela do svojej polovici. V 18. kole sa fanúšikovia môžu tešiť na zaujímavý duel Levíc s Interom a Košíc proti Komárnu. Na východe nás čaká derby Spišskej Novej Vsi so Svitom, o dôležité dva body zabojujú Žilinčania proti Handlovej a na Karlovku pricestuje Prievidza.

BK Levickí Patrioti - BK Inter Bratislava 

Mestská športová hala, streda 13. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Anton Šarišský, Igor Pipíška

Čo je dôležité vedieť: Z programu 18. kola jasne najzaujímavejší duel. Leviciam totiž patrí v tabuľke aktuálne tretie miesto, Inter je lídrom. Pre Patriotov sa začína pred vianočnými sviatkami séria stretnutí pred domácim publikom, kde si budú chcieť aj naďalej udržať neporaziteľnosť. Zverenci trénera Tea Hojča navyše chcú odčiniť zaváhanie na prievidzskej palubovke, po prehre 75:81 ich v tabuľke preskočili Košice. "Žlto-čierni" si užívajú miesto na výslní, počas víkendu nadelili Spišskej Novej Vsi až 134 bodov, čím stanovili nové tohtosezónne maximum. Víťazstvo o 59 bodov malo byť prípravou na dôležitý súboj na levickej palubovke. Domáci by sa ziskom dvoch bodov mohli priblížiť práve Interu, ak by však vyhrali hostia, tak by sa dostali do výraznejšieho trháku. 

Kto proti komu: Herná kvalita je na jednej aj druhej strane. Rozhodovať preto môže fakt, ktorí jednotlivci budú mať lepší deň a viac potiahnu svoj tím k víťazstvu. 

Čísla, čísla, čísla: Tomu, že súboj Levíc s Interom bude ťahákom kola nasvedčuje aj fakt, že sa stretnú dve najlepšie defenzívy v súťaži. V predchádzajúcom meraní síl zvíťazili "žlto-čierni" nad Patriotmi 96:84.

Povedali pred zápasom:

Teo Hojč, tréner Levíc: "Rovnako ako pred každým zápasom, bude našou úlohou hrať svoju hru a eliminovať silné zbrane súpera. Vieme, že Inter má v tíme veľa kvalitných hráčov s množstvom skúseností. Ak dodržíme všetko, čo si povieme, tak môžeme hrať proti hociktorému tímu z ligy a mať reálnu šancu na úspech. Každý hráč, ktorý nastúpi, musí vydať zo seba maximum po celých 40 minút. Budeme sa spoliehať aj na podporu od našich fanúšikov."

Oliver Vidin, tréner Interu: "V Leviciach musíme hrať zodpovedne od prvej minúty. Nemôžeme pomýšľať na to, že by sme v úvode nehrali dobre a potom skúšali dobiehať prípadný náskok domácich. Čiže od začiatku musíme byť sústredení, dať si pozor na útočný doskok, zavrieť hrušku, ustrážiť si doskakovanie a hrať našu hru. Potom máme šancu uspieť aj v Leviciach. V opačnom prípade by pre nás všetko bolo oveľa ťažšie."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - Iskra Svit

Mestská športová hala, streda 13. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Tomáš Lukáč, Lukáš Životský, Vladimír Daňo

Čo je dôležité vedieť: Tradičné derby dvoch tímov z východu, v ktorom tabuľkové postavenie obvykle nehrá rolu. O čiernej sérii Spišiakov sme už popísali viacero riadkov, prehra č. 14 v rade prišla na Pasienkoch, kde vo výraznej oklieštenej zostave prehrali 75:134. Iskra sa chce opäť vrátiť na víťaznú vlnu, sériu triumfov im prerušili pred domácim publikom Košičania, ktorým podľahli 94:103. 

Kto proti komu: Od zápasu s Interom sa mohol s tímom výraznejšie zoznámiť nový rozohrávač Spišiakov Tyreek Jewell. Ako si povedie v premiére pred domácim publikom a proti dirigentovi Svitu A.J. Waltonovi?

Čísla, čísla, čísla: Spišiaci horia hlavne v defenzíve, päť predchádzajúcich duelov prehrali viac ako 20-bodovým rozdielom. Iskra naopak nemá problémy s ofenzívou, tri stretnutia po sebe dala viac ako 94 bodov. 

Povedali pred zápasom:

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "Zápas na Interi sme už hodili za hlavu, podľa mňa to nebolo bežné stretnutie, ale je už za nami. Plne sa sústreďujeme na Svit, kde sme dokázali v prvej štvrtine takmer vyhrať a pevne veríme, že v domácom prostredí dokážeme zabrať a hostí, ktorí majú fazónu, poriadne potrápiť. Nechcem nič zakríknuť, ale zdá sa, že situácia so zranenými hráčmi sa začína stabilizovať. Proti Svitu by už mal byť k dispozícii Majerčák, v obmedzenej tréningovej záťaži je už aj Bulatovič a Marshall."

Michal Madzin, tréner Svitu: "Tešíme sa na derby zápas, ktorý bude určite vo výbornej atmosfére. Verím, že nás príde podporiť veľa našich fanúšikov a odohráme dobrý zápas. Stretnutia so Spišskou Novou Vsou sú vždy vo veľkom nasadení a bojovnosti, my sa práve týmto musíme prezentovať. Začíname sériu zápasov vonku a chceme ju začať čo najlepšie."

 

PP & TV Raj Žilina - MBK Handlová

Športová hala Rosinského, streda 13. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Roman Lamoš, Stanislav Bara, Michal Perečinský

Čo je dôležité vedieť: Stretnutie tabuľkových susedov so štvorbodovým nádychom. Oba tímy ťahajú sériu prehier, po strede sa preto jedna z nich určite skončí. Nováčik cestoval v nedeľu do Komárna vo výrazne oslabenej zostave, konečný výsledok 72:102 tak možno považovať za dobrý. Handlová sa síce postupne zlepšuje pod vedením nového trénera, ale zisk dvoch bodov im zatiaľ uniká. Mrzieť hlavne mohla víkendová domácová prehra 74:81 s Karlovkou.

Kto proti komu: Na oboch stranách sú na poste krídelníka nové tváre, za Žilinu sa etabluje Bobby Brown, v Handlovej je nováčikom Djordje Tresač. 

Čísla, čísla, čísla: Pre Žilinu hovorí väčší počet vstrelených bodov na zápas, pre Handlovú zase menší počet inkasovaných bodov na zápas.

Povedali pred zápasom:

Róbert Rožánek, hráč Žiliny: "Čaká nás zápas s našim súperom o play off. Podáme stopercentný výkon a budeme sa snažiť v tomto stretnutí uspieť a konečne potešiť aj našich divákov."

Bojan Stanojevič, hráč Handlovej: "Po sérii prehier sme odhodlaní podať čo najlepší výkon a v Žiline vyhrať. Už musíme podať kompaktný a zodpovedný výkon. Dobre sme sa na Žilinu pripravili a verím, že si ideme po víťazstvo."

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BC Prievidza

Športová hala prof. Rovného, streda 13. decembra o 19.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Martin Margala, Martin Hudec

Čo je dôležité vedieť: Karlovka a Prievidza získala počas víkendu veľmi cenné dva body. "Vysokoškoláci" triumfovali v štvorbodovom dueli na palubovke Handlovej po výsledku 81:74, čo ich posunulo na siedme miesto v tabuľke. Svoj herný progres by radi odprezentovali aj pred domácim publikom. Ľahké to mať nebudú, do hlavného mesta pricestuje dobre naladená Prievidza. Tím trénera Ryana Pannoneho zvládol víkendový duel s Levicami, napokon ich zdolal 81:75, čo bolo ich druhé víťazstvo za sebou.

Kto proti komu: S veľmi dobrými číslami ukončilo duel v Handlovej duo krídelníkov Karlovky Dávid Abrhám a Andrej Kuffa. K akým číslam ich pustí obrana Prievidze? 

Čísla, čísla, čísla: Ofenzíva bratislavského tímu sa zlepšuje, ale v porovnaní s Prievidzou dávajú stále o 15 bodov menej na zápas. V obrane je to oveľa lepšie, Karlovka inkasuje len o tri body viac ako ich stredajší súper. 

Povedali pred zápasom:

Dávid Abrhám, hráč Karlovky: "Prievidza ma veľmi dobrý tím, hrá útočný a rýchly basketbal. My máme výhodu domáceho prostredia, ktorú budeme chcieť využiť v náš prospech. Verím, že ak budeme hrať kolektívne a robiť tie veci, na ktorých sa dohodneme, môžeme byt úspešní. Naposledy sme sa v Handlovej presvedčili, že ak budeme dodržiavať, na čom sa dohodneme, a hrať koncentrovane celý zápas, tak dokážeme zaslúžene vyhrať."

Grant Sitton, hráč Prievidze: "Náš súper má nebezpečných strelcov medzi rozohrávačmi aj medzi krídlami. Pracujeme na tom, aby sme ich boli schopní ubrániť a doviesť zápas do víťazného konca."

 

KB Košice - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Angels aréna, streda 13. decembra o 20.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Ján Kovalčík, Peter Karniš, Stanislav Mlynarčík

Čo je dôležité vedieť: Repríza semifinále z predchádzajúcej sezóny prinesie opäť zaujímavú konfrontáciu. "Býci" môžu zakončiť druhú štvrtinu základnej časti bez jediného zaváhania, ôsmy triumf v rade zaznamenali vo Svite, kde triumfovali v ofenzíve ladenom zápase 103:94. Tento výsledok ich zároveň posunul aj na druhé miesto v tabuľke, kde by sa radi udržali čo najdlhšie, prípadne by chceli postúpiť aj o stupienok vyššie. V dobrej fazóne pricestujú aj "obuvníci", ktorí ťahajú sériu troch výhier za sebou. V nedeľňajšej dohrávke si bez väčších problémov poradili so Žilinou 102:72, tréner Miloš Šporar mohol v tomto dueli adekvátne rozložiť minutáž medzi všetkých hráčov na súpiske. 

Kto proti komu: Zaujímavý duel možno čakať na poste rozohrávačov, domáci sa v tomto smere spoliehajú na Rahmona Fletchera a Radenka Pilčeviča. Hostí ťahá duo Vuk Djordjevič a Boban Tomič. 

Čísla, čísla, čísla: Na jednej strane domáca neporaziteľnosť Košíc, na strane druhej len jeden triumf Komárna na palubovke hostí. Zmení sa niečo na tomto fakte práve v tomto stretnutí?

Povedali pred zápasom:

Miljan Čurovič, tréner Košíc: "Komárno je vždy veľmi ťažkým súperom. Možno v tejto chvíli nemajú najlepšiu formu a majú problémy so zraneniami, ale my sa pripravíme veľmi zodpovedne a v prvom rade sa musíme dať dohromady po sérii veľmi ťažkých zápasov. Vieme, že nás čaká súper s veľmi, veľmi vysokou kvalitou a preto nechceme nechať nič na náhodu."

Miloš Šporar, tréner Komárna: "Predchádzajúce dni sme využili na regeneráciu a zotavenie sa zo zranení a chorôb, ktoré nás v poslednom čase trápia. Ako vždy, aj teraz budem klásť veľký dôraz na obranu, pretože len ňou môžeme byť v Košiciach úspešní. Vieme, že Košice doma ešte neprehrali a určite budú favoritom zápasu, ale my necestujeme v porazeneckej nálade. Chceme predviesť čo najlepší výkon, aj keď vieme, že proti nám bude stáť jeden z najlepších tímov ligy."

Foto: Oliver Búza