• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Prvé kolo druhej polovice základnej časti Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy je rozložené až do troch hracích dní. V utorok si v rámci predohrávky zmerajú sily Prievidza s Interom, v Košiciach sa predstaví Handlová.

 

BC Prievidza - BK Inter Bratislava

Niké aréna, utorok 19. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Marek Kúkelčík, Richard Sirocký

Čo je dôležité vedieť: Šláger 19. kola Eurovia SBL, do ktorého oba tímy vstupujú so šnúrou troch víťazstiev za sebou. Prievidžania našli správnu pohodu, zverenci trénera Ryana Pannoneho si ňou držia nádej na štvrté miesto v tabuľke. Veľmi dôležitý bol hlavne zisk dvoch bodov z Karlovky, kde triumfovali 76:68. V rovnakom rozpoložení je aj ich najbližší súper. Inter zvládol v priebehu 48 hodín dve náročné stretnutia, najskôr ukončil domácu neporaziteľnosť Levíc (94:82), aby potom triumfoval v bratislavskom derby nad Karlovkou 98:73. 

Kto proti komu: Ako často hovorí tréner "žlto-čiernych" Oliver Vidin, dôležité bude zavretie hrušky. V tomto majú jeho zverenci všetky predpoklady, spoliehať sa totiž môže na služby Radoslava Rančíka, Michala Baťku či Stefana Matoviča. Domáci majú vo svojích radách Granta Sittona, Ryana Martina či Jarqueza Smitha. 

Čísla, čísla, čísla: Aj napriek tabuľkovému postaveniu boli doterajšie stretnutia vyrovnané. Hneď v úvodnom kole nového ročníka zvíťazil Inter v Prievidzi 97:95 po predĺžení, pred svojim publikom zdolal rovnakého súpera 76:66. Pre hostí hovorí lepšia ofenzívna sila (priemer viac ako 6 bodov na zápas) a tiež defenzíva. 

Povedali pred zápasom:

Grant Sitton, hráč Prievidze: "Inter je skúsený tím, ktorý je veľmi ťažké poraziť a netreba žiadnu špeciálnu motiváciu, keď proti nemu nastupujete. Po ťažkých zápasoch, ktoré sme zvládli, máme dostatok sebavedomia na ďalšie víťazstvo proti kvalitnému súperovi."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Prievidzu poznáme z minulých zápasov. V obidvoch doterajších stretnutiach to nebol ľahký súper. Poznáme jej štýl hry. Ak zastavíme súperovu tranzíciu do útoku a zavrieme hrušku, teda odstavíme ich na ich útočnom doskoku a ak podáme počas štyridsiatich minút zodpovedný výkon, vidím šancu na pozitívny výsledok, podobne ako minulý týždeň v Leviciach. Ak ale nebudeme hrať aspoň tak ako v Leviciach, bude to pre nás veľmi zložité."

 

KB Košice - MBK Handlová 

Angels aréna, utorok 19. decembra o 20.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Ján Kovalčík, Jozef Špirka

Čo je dôležité vedieť: Košičania zakončili druhú štvrtinu základnej časti bez jedinej prehry, čo ich zároveň posunulo na druhé miesto v tabuľke s vidinou na pozíciu lídra. Na tieto ambície by radi nadviazali aj v ďalšom priebehu základnej časti, na dosah majú jubilejné desiate víťazstvo za sebou. V ich prospech hovorí aj domáca neporaziteľnosť, naposledy si vylámali zuby basketbalisti Komárna, z Angels arény odchádzali s prehrou 86:104. "Baník" sa dočkal mimoriadne vítanej vzpruhy, v "štvorbodovom" zápase zvíťazil na palubovke Žiliny 104:91, čím sa posunul na priebežné ôsme miesto v tabuľke. 

Kto proti komu: Na oboch stranách sú kvalitní zahraniční krídelníci. Oporou Košíc je chorvátsky krídelník Igor Marič, na strane hostí sa v dobrom svetle ukazuje Srb Djordje Tresač. 

Čísla, čísla, čísla: "Býci" si držia víťaznú sériu pred domácim publikom, Handlová vyťažila zatiaľ z paluboviek hostí dve výhry. Predchádzajúce vzájomné merania síl dopadli jednoznačným výsledkom, Košice triumfovali 100:72 a 113:80.

Povedali pred zápasom:

Peter Sedmák, hráč Košíc: "Prvé dve stretnutia proti Handlovej boli možno až príliš jasné, ale medzitým vymenili trénera a v dobrom svetle sa ukazuje nová posila Tresač. Budú nebezpeční, ale doma sme veľmi silní a my pochopiteľne veríme v natiahnutie víťaznej série na desať zápasov. Bol by to taký pekný vianočný darček."

Foto: Peter Jesenský