• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Vianočné sviatky sú už minulosťou, priestor po nich opäť dostáva basketbal. Na programe sú štyri stretnutia 20. kola Eurovia SBL, zaujímavé sú z tabuľkového pohľadu všetky. Kolo sa načalo už 15. decembra, v bratislavskom derby zvíťazil Inter nad Karlovkou.

BC Prievidza - Iskra Svit

Niké aréna, streda 27. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk 

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak. Stanislav Bara, Tomáš Holländer

Čo je dôležité vedieť: Priamy súboj tabuľkových susedov o štvrté miesto. Zverencom trénera Ryana Pannoneho nevyšli nedávne stretnutia podľa predstáv, najskôr doma podľahli Interu 75:93, aby potom tesne pred vianočnými sviatkami nedohrali duel Helios Alpsko-jadranského pohára s Viedňou. Na ich palubovke sa však predstaví odhodlaný Svit. Iskra siahala v Leviciach na veľmi cenné víťazstvo, ale domáci zvládli koncovku lepšie, keď napokon zvíťazili 79:71. "Medvede" aktuálne strácajú v tabuľke na svojho stredajšieho súpera jeden bod, v ich prospech však hovorí to, že majú na svojom konte o zápas menej. 

Kto proti komu: Oporami hosťujúceho tímu sú Pavol Lošonský, Vladimir Ivelja, Saša Avramovič či A. J. Walton. Ako si s ich fyzickou a náročnou hrou poradí obrana Prievidze?

Čísla, čísla, čísla: "Podtatranci" predvádzajú v aktuálnom ročníku jednu z najlepších ofenzív v súťaži, o čom svedčí priemer 93 bodov na zápas. Prievidžania však za nimi výraznejšie nezostávajú, ich priemer totiž činí takmer 89 bodov na stretnutie. Bilancia vzájomných stretnutí zatiaľ hovorí, že v tejto sezóne platí pravidlo "môj dom, môj hrad". Skóre však majú lepšie basketbalisti Svitu.

Povedali pred zápasom:

Martin Bílik, hráč Prievidze: "Rešpektujeme kvality súpera a na stretnutie sa poctivo pripravujeme. V zápase sa budeme snažiť eliminovať silné stránky súpera, ako útočný doskok či rýchly protiútok. Našou hlavnou úlohou je však hrať s nasadením a plnou koncentráciou celých 40 minút a doviesť zápas do víťazného konca. Verím, že aj napriek našim doterajším nie moc ideálnym výkonom, na nás fanúšikovia nezanevreli a nájdu si cestu do Niké arény, aby nás podporili a pomohli nám k víťazstvu."

Marek Ivan, hráč Svitu: "Čaká nás ťažký zápas, pretože Prievidza je kvalitný tím, hlavne na domácej palubovke. Bude dôležité zachytiť úvod stretnutia, eliminovať rýchlu hru a voľné strely súpera. Verím, že dokážeme vyhrať tento zápas a udržať si štvrté miesto v tabuľke."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - BK Levickí Patrioti

Mestská športová hala, streda 27. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Igor Pipíška, Marek Turčin

Čo je dôležité vedieť: Dá sa povedať, že už tradičné derby medzi Komárnom a Levicami je zárukou basketbalovej kvality. Tak by tomu malo byť aj v tomto prípade. "Obuvníci" si zdvihli sebavedomie hladkým triumfom v Spišskej Novej Vsi, víťazstvo 94:69 bolo len ich druhé na palubovkách súperov tejto sezóne. Nedávne výsledky zverencov Miloša Šporara ich zároveň priblížili na dosah k štvrtému miestu v tabuľke. Patrioti nie sú na tom o nič horšie, podarilo sa im totiž zvládnuť náročný predvianočný týždeň a opäť sa v ňom naladiť na víťaznú vlnu. Najskôr zvládli súboj Helios Alpsko-jadranského pohára s Ústí nad Labem a potom v lige zvíťazili nad Svitom. Tréner Levíc však už nebude môcť počítať so službami Kentwana Smitha, okrem toho by mal absentovať pre zranenie aj Teo Petani.

Kto proti komu: Veľký podiel na konečnom výsledku Komárna má obvykle produkcia dvojice Miles Bowman a Boban Tomič. Zameria sa levická obrana práve na týchto dvoch jednotlivcov?

Čísla, čísla, čísla: Aj v súbojoch Komárna s Levicami platí povestné pravidlo "môj dom, môj hrad", v skóre sú však na tom lepšie Patrioti. Rozhodovať sa môže v defenzíve, ktorá hovorí v prospech hosťujúceho tímu. V zápasoch inkasujú takmer o šesť bodov menej. 

Povedali pred zápasom:

Saša Jankovič, hráč Komárna: "Čaká nás veľmi nepríjemný a silný súper, ktorý má túto sezónu kvalitne poskladaný tím a určite bude chcieť bodovať aj u nás. Verím však, že potvrdíme našu dobrú úspešnosť na domácej palubovke a ťažkého súpera z Levíc porazíme. Vieme, že to bude mimoriadne náročné. Bude to súboj nielen na palubovke, ale pravdepodobne aj v hľadisku, preto očakávam ozajstný derby zápas. Som si istý, že náš tím urobí maximum pre víťazstvo a dúfam, že nás príde podporiť medzi sviatkami aj početné komárňanské publikum, na ktoré sa popri zápase takisto tešíme a že aj naši skvelí fanúšikovia nám pomôžu k tomu, aby výhra zostala v Komárne."

Teo Hojč, tréner Levíc:  "Čaká nás náročný zápas v Komárne, proti ktorému sa nikdy nehrá ľahko. Majú veľmi dobrý tím a môžu sa spoliehať aj na podporu svojich fanúšikov. Najdôležitejším hráčom Komárna je nepochybne slovinský hráč Boban Tomič, ktorého veľmi dobre poznám, keďže hrával v Slovinsku. Jednou z najdôležitejších vecí bude zastaviť tohto hráča. Mali sme pár dní na regeneráciu a posledné dni sa už naplno pripravujeme na zápas. Nebude ľahké tam vyhrať, ale budeme sa snažiť aby sa to podarilo a aby sme podali čo najlepší výkon.“ 

 

MBK Handlová - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Mestská športová hala, streda 27. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk 

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Ján Kovalčík, Richard Sirocký

Čo je dôležité vedieť: Ďalší z rady dôležitých súbojov o play off pozície. "Baník" sa herne pozviechal z výsledkovej i hernej krízy, príchod nového kormidelníka začína prinášať želaný efekt. Zatiaľ však tomu chýbajú body proti súperom zo svojej výkonnostnej kategórie. Pred sviatkami mohli prekvapujúco triumfovať v Košiciach, ale zlý záver sa podpísal na konečnom výsledku 82:98. Spišiaci sa hotovali prelomiť čiernu sériu doma proti Komárnu, no napokon z toho bola prehra č. 16 za sebou. Po výsledku 69:94 dokonca tréner "Novovešťanov" Erich Korfanta zabrúsil s kritikou do vlastných radov. 

Kto proti komu: Zdravotná situácia v tábore hostí by mohla znamenať, že Spišiaci nastúpia takmer v kompletnom zložení. Priniesie to želaný efekt na Hornej Nitre?

Čísla, čísla, čísla: Handlovčania zvládli oba doterajšie vzájomné súboje (94:79 a 102:94). V ich prospech hovorí aj momentálne lepšia ofenzíva i defenzíva.  

Povedali pred zápasom:

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "Na tréningoch pred zápasmi vyzeráme veľmi dobre a potom sme v stretnutiach takí nemastní - neslaní. Ozaj nastal čas prestať o tom hovoriť, ale začať konať priamo na palubovke. Musíme udržať tímového ducha a hlavne vieru v to, že sme toho schopní."

 

PP & TV RAJ ŽILINA - KB Košice

Športová hala Rosinského, streda 27. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk 

Delegácia rozhodcov: Roman Lamoš, Martin Margala, Stanislav Mlynarčík

Čo je dôležité vedieť: Vianočné sviatky prišli nováčikovi veľmi vhod. Trénerská zmena a návrat Američanov mali mať už pozitívny dopad na Karlovke, no prekvapivo z toho bola prehra o 35 bodov (73:108). Viac času na prípravu, opätovné začlenenie navrátilcov a nový trénerský koncept. Čo z toho bude proti rozbehnutým Košičiam platiť? "Býci" majú totiž momentálne najlepšiu fazónu v lige, neprehrali už desať stretnutí za sebou. Víťazstvo s poradovým číslom 10 doma prišlo proti Handlovej, v Angels aréne triumfovali výsledkom 98:82. Vidina prvého miesta nie je vzdialená, no zároveň si musia dávať pozor na tretie Levice. 

Kto proti komu: Produkcia Žiliny je vo veľmi veľkej miere založená na zahraničných basketbalistoch. Ako sa zosúladili s novým herným konceptom a aké čísla dosiahnu proti Košiciam?

Čísla, čísla, čísla: Košičania majú ešte v živej pamäti nečakanú prehru z druhého kola (89:90), doma však svojho najbližšieho súpera zdolali hladko (112:82). Na strane hostí nie je len momentálne tabuľkové postavenie, ale aj ofenzívna sila (+14 bodov na zápas) a defenzíva (-17 bodov na stretnutie). Tiež aktuálna forma hrá v prospech zverencov trénera Miljana Čuroviča, Žilinčania čakajú na víťazstvo už sedem stretnutí. 

Povedali pred zápasom:

Miljan Čurovič, tréner Košíc: "Bude to opäť ťažký zápas. Súper je teraz už kompletný a určite namotivovaný. Určite príde veľa ľudí a my sa na tento zápas pripravujeme s plným rešpektom. Zároveň však máme po krátkej sviatočnej prestávke veľkú chuť."

 

Už 15. decembra sa odohrala predohrávka medzi BK Inter Bratislava a VŠEMvs Karlovka Bratislava, domáci celok v nej zvíťazil 98:73

Foto: Jakub Ruman