• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tesne pred koncom kalendárneho roka 2017 čaká basketbalových priaznivcov 21. kolo Eurovia SBL. Veľká pozornosť sa bude sústrediť na duel Prievidze s Komárnom a tiež Spišskej Novej Vsi proti Žiline. Nemenej zaujímavý bude zápas Inter so Svitom, Košíc proti Karlovke a tiež Levíc s Handlovou.

KB Košice - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Angels aréna, sobota 30. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Tomáš Kiss, Jozef Špirka

Čo je dôležité vedieť: Spanilá jazda Košíc pokračuje aj naďalej, ich ofenzívnu silu naposledy okúsil nováčik zo Žiliny. "Býci" im nadelili na ich palubovke až 124 bodov, pri čom inkasovali len 72. Pre zverencov Miljana Čuroviča to bolo zároveň už jedenáste víťazstvo v rade, ktorým si bezpečne držia druhé miesto v tabuľke. Hernú pohodu a úspešný koniec kalendárneho roka by radi zakončili ďalším triumfom aj pred zrakom svojich priaznivcov. Karlovka si užila trošku dlhšiu prestávku medzi sviatkami, keďže duel 20. kola s Interom Bratislava si predohrala už 15. decembra. Ešte pred voľnom však zvládli dôležitý súboj so Žilinou, doma nad nimi triumfovali až prekvapivo hladko 108:73.

Kto proti komu: Sila Košíc tkvie v nabitej súpiske, z ktorej takmer každý hráč predstavuje nebezpečenstvo po individuálnej stránke. Podobne však je na tom aj Karlovka, v ich prospech hovorí zohranosť a kolektívne poňatie hry. 

Čísla, čísla, čísla: Všetky tromfy majú v rukách domáci, v Angels aréne už totiž nenašli desať zápasov v rade premožiteľa. Pre Košice hovorí aj doterajšie merania síl, nad Karlovkou zvíťazili 100:66 a 93:81.

Povedali pred zápasom:

Richard Körner, hráč Košíc: "Karlovka je veľmi nevyspytateľná a pri nich nikto nikdy nevie. Vedia hrať vynikajúco, tímovo a nesebecky. Poznajú sa dlho a uvidíme, ako sa pripravili počas sviatkov. Domáce prostredie by sme si však mali postrážiť a rok chceme ukončiť víťazstvom."

Dávid Abrhám, hráč Karlovky: "Chceme nadviazať na výkony z predchádzajúcich zápasov. Duel proti Košiciam bude ťažký, no ak budeme hrať s maximálnou koncentráciou celý zápas a neurobíme veľa zbytočných chyb, dokážeme byt úspešní."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - PP & TV Raj Žilina

Mestská športová hala, sobota 30. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Ján Kovalčík, Vladimír Karnay

Čo je dôležité vedieť: Duel posledného tímu tabuľky s predposledným, súboj dvoch čiernych sérií. Asi tak by sa dalo stručne charakterizovať stretnutie Spišskej Novej Vsi so Žilinou. Spišiaci sú už takmer v plnej sile, ale víťazstvo im stále uniká. V Handlovej neboli k nemu ďaleko, ale napokon z toho bola po výsledku 73:81 prehra č. 17 za sebou. O nič lepšie na tom nie je ani nováčik, doma prehral s Košicami priepastne 72:124, čo bola ôsma prehra v rade. Práve po tomto stretnutí prišlo k ďalším rošádam v tíme, už po desiatich dňoch sa porúčal z trénerskej lavičky Richard Uhrina, vo funkcii ho nahradil skúsený Ivan Kurilla. Pre nenaplnenie očakávaní sa tiež rozlúčili s americkým krídelníkom Bobbym Brownom.

Kto proti komu: Bude to o vôli, chcení a nasadení. Pre zverencov trénera Ericha Korfantu hovorí domáce prostredie, pre Žilinu zase to, že nemajú vonku čo stratiť. 

Čísla, čísla, čísla: Vzájomné stretnutia sú vyrovnané, Spišiaci doma triumfovali 93:84 po predĺžení, Žilina zvíťazila pred svojim publikom po výsledku 77:76. Podľa na počet vstrelených bodov hovorí v prospech hostí, naopak domáci inkasujú v priemere menší počet bodov. 

Povedali pred zápasom:

Matt Marshall, hráč Spišskej Novej Vsi: "Ono je to veľmi zložité. Začiatkom ročníka sa nám vinou zranení prakticky rozpadol tím. Manažment musel narýchlo zháňať nových hráčov a teraz, keď sa my zranení pomaly vraciame, tak budujeme za pochodu v podstate nový tím. Treba nanovo vybudovať dôveru a chémiu v tíme, čo nie je jednoduché a vôbec na to nemáme čas. Ale musíme to zvládnuť, stále musíme veriť, že to play off je možné. Nezohranosť sa prejavuje hlavne v obrane, no verím, že sa od Žiliny odpichneme a začneme si veriť, že môžeme vyhrávať."

 

BK Levickí Patrioti - MBK Handlová

Športová hala, sobota 30. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Miroslav Matejčík, Ladislav Bartoš

Čo je dôležité vedieť: Patrioti nemajú v decembri ideálnu fazónu, čo zapríčinilo, že druhé miesto sa im začalo trochu vzďalovať a zároveň si niektoré celky robia zálusk na ich momentálnu tretiu pozíciu v tabuľke. V stredu nemali v krajskom derby proti Komárnu nárok, so svojim už tradičným rivalom prehrali vcelku hladko 76:98. Chuť a reputáciu by si tak radi napravili proti Handlovej. "Baník" však je podľa všetkého z najhoršieho už vonku, dôkazom je dôležité víťazstvo 81:73 nad Spišskou Novou Vsou. Zisk dvoch bodov neznamenal len poistenie ôsmeho miesta, ale aj zvýšenie náskoku pred deviatou Žilinou. 

Kto proti komu: Levice upustili trochu z kolektívneho poňatia hry, čo bola ich hlavná zbraň po väčšinu doterajšieho priebehu ročníka. O to sa snaží aj Handlová, ale obvykle ich bodovo potiahne dvojica zahraničných krídelníkov Djordje Tresač a Marcus Tyus. 

Čísla, čísla, čísla: Domáci majú zatiaľ so svojim najbližším súperom bilanciu dvoch víťazstiev (91:79 a 96:69). Pre zverencov trénera Tea Hojča hovorí aj väčší počet bodov na zápas (+8) a menší počet inkasovaných bodov na zápas (o necelých 14).

Povedali pred zápasom:

Teo Hojč, tréner Levíc: "V športe to tak chodí, raz sa darí viac, raz menej. Nie je možné vždy odohrať dobrý zápas. Najdôležitejší je však spôsob, akým sa dokážete vrátiť späť. V šatni sme sa rozprávali o predchádzajúcom zápase, o chybách, ktoré sme v ňom urobili. Dúfam, že každý v mužstve si z toho niečo zobral. Ukázali sme už mnohokrát, že vyhrávať vieme. Základným faktorom bude tvrdá obrana a tímová hra. Na tom chceme stavať."

Jovan Djordjevič, hráč Handlovej: "Čaká na nás veľmi dobrý súper, ktorý hrá pred domácimi fanúšikmi veľmi dobre. Naša hra sa však pomaly zlepšuje a do Levíc ideme podať čo najlepší výkon."

 

BC Prievidza - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Niké aréna, sobota 30. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Peter Karniš, Stanislav Bara

Čo je dôležité vedieť: Z tabuľkového pohľadu priamy súboj o piate miesto. Prievidžania zažívajú menšiu výsledkovú krízu, hlavne v Niké aréne začali púšťať body svojim súperom. Naposledy si ich odnášali basketbalisti Svitu, ktorí zvíťazili po záverečnej dráme 68:67. Druhá prehra za sebou znamenala ústup zo štvrtej priečky a zároveň priblíženie sa Komárna k piatemu miestu. Práve "obuvníci" budú ich najbližším súperom. Zverenci trénera Miloša Šporara našli pravdepodobne svoj správny rytmus, víťazstvo na Spiši potvrdili aj doma, keď zdolali Levice hladko 98:76. Dobrý záver kalendárneho roka by sa mohol premietnuť v tretie víťazstvo za sebou a tiež poskočenie zo šiesteho na štvrté miesto v tabuľke. 

Kto proti komu: Atraktívny súboj sľubuje podkošová bitka medzi prievidzským Ryanom Martinom a komárňanským Milesom Bowmanom. Nemenej zaujímavé to bude aj na rozohrávačskom poste, kde Jaytornah Wisseh vyzve Bobana Tomiča. 

Čísla, čísla, čísla: V zápasoch Prievidze s Komárnom platí zatiaľ, že v ňom víťazia domáce tímy. Aktuálna fazóna síce hovorí v prospech hostí, ale proti môže byť ich bilancia na palubovkách súperov. Z desiatich zápasov uspeli len v dvoch prípadoch. 

Povedali pred zápasom:

Rodney Glasgow, hráč Prievidze: "V zápase proti Komárnu musíme zastaviť rozohrávača Tomiča, ktorý je motorom tímu. Ak ho zastavíme v protiútoku a budeme ho agresívne brániť počas celého zápasu, vyhráme. Rovnako musíme spraviť dobrú prácu pri odstavovaní Bowmana pri doskokoch. Tímovou obranou musíme obrániť aj oblúk, keďže ďalšou silnou stránkou nášho súpera je trojbodová streľba. Tento zápas je pre nás veľmi dôležitý. Do nového roka chceme vstupovať s výhrou a k nej budeme potrebovať aj podporu našich skvelých fanúšikov."

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "Prievidza je nebezpečný súper doma i vonku, o čom sme sa už mohli presvedčiť aj na vlastnej koži. Súper sa určite bude chcieť svojim fanúšikom revanšovať za ich poslednú tesnú prehru, preto sa musíme mať obzvlášť na pozore. Dúfam, že z našej dobrej obrany proti Leviciam sme si niečo nechali aj na sobotu a budeme Prievidzi minimálne vyrovnaným partnerom. V každom prípade cestujeme do Prievidze s úmyslom vydať zo seba všetko, čo bude v našich silách a uvidíme, na čo to bude v samotnom zápase stačiť."

 

BK Inter Bratislava - Iskra Svit

HANT aréna, sobota 30. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Marek Turčin, Tomáš Holländer

Čo je dôležité vedieť: Tabuľkový líder si užil dlhšiu zápasovú prestávku, čo malo pomôcť k nabraniu nových síl a predĺženiu víťaznej série. O piaty triumf za sebou a tiež o udržanie domácej neporaziteľnosti zabojujú proti nebezpečnému Svitu. "Podtatranci" už ukázali, že okrem zbierania bodov doma, ich dokážu získavať aj vonku. Presvedčiť sa o tom mohla naposledy Prievidza, ktorá doma podľahla "medveďom" najtesnejším možným rozdielom 67:68. 

Kto proti komu: Na oboch stranách sú veľmi silné základné päťky, rozhodovať preto môže bodová produkcia hráčov z lavičky. Tá hovorí v prospech "žlto-čiernych", ale potvrdí sa to aj v samotnom zápase?

Čísla, čísla, čísla: Svit zatiaľ odohral s Interom v tejto sezóne len jeden vzájomný zápas, doma prehral s týmto súperom 73:92. Pohľad na bodovú produkciu hovorí, že mierne navrch majú v ofenzíve hráči Interu, ale ich hlavnou devízou je obrana, ktorá je najlepšia v celej lige. 

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin, tréner Interu: "Svit je veľmi nebezpečný súper. Predtým to väčšinou dokazoval doma, ale naposledy ukázal, že môže prekvapiť aj vonku. My musíme od začiatku stretnutia podať sústredený výkon a snažiť sa čo najskôr si utvoriť náskok, lebo potom sa súperovi ťažšie hrá. Myslím, že sila Svitu tkvie v útočnom doskoku Lošonského s Davisom a v atleticizme Waltona s Jacksonom. Hlavným vodcom je však Avramovič, ktorý v zložitých situáciách vie vziať zodpovednosť na seba. Súpera musíme zastaviť a nič z toho mu neodvoliť. Keď podáme podobný výkon ako vo Svite, môžeme očakávať pozitívny výsledok."

Michal Madzin, tréner Svitu: "Hráme s Interom a vieme, akú silu Inter predstavuje. Ich skúsenosti sa pokúsime nahradiť ešte väčšou bojovnosťou ako doteraz. Dobrý zápas môžme odohrať iba ak sa im vyrovnáme vo fyzickosti a nasadení. Sme povzbudení a dobre naladení po víťazstve v Prievidzi a to chceme využiť k čo najlepšiemu výkonu aj v Bratislave."

Foto: Peter Jesenský