• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Nový kalendárny rok odštartuje už 22. kolom Eurovia SBL. Je sa v ňom na čo tešiť, na fanúšikov čaká repríza finále medzi Komárnom a Interom či ďalší diel tradičného derby Handlovej s Prievidzou. K nováčikovi cestujú Levice, Svit sa opäť predstaví v hlavnom meste, tentoraz na Karlovke a Košice doma privítajú Spišskú Novú Ves. 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - BK Inter Bratislava

Mestská športová hala, streda 3. januára o 18.00 h, štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Anton Šarišský, Peter Gacík

Čo je dôležité vedieť: Repríza finále z predchádzajúcej sezóny opäť sľubuje zaujímavú bitku o dva body. Komárno je totiž jeden z dvoch tímov v sezóne 2017/2018, ktorý dokázal nad Interom zvíťaziť. Pravda, záver kalendárneho roka nevyšiel zverencom trénera Miloša Šporara podľa predstáv. V Prievidzi prehrali hladko 78:103, keď vôbec nezvládli vstup do stretnutia. Na "žlto-čiernych" sa naopak vôbec nepodpísala dlhšia prestávka počas sviatkov, doma si poradili so Svitom 107:87, čím si udržali neporaziteľnosť pred svojim publikom a zároveň zaznamenali piate víťazstvo za sebou.  

Kto proti komu: Veľké percento úspechu tvorí produkcia dvojice Boban Tomič a Miles Bowman. Tentoraz však proti ním bude stáť nemenej kvalitné duo Aleksandar Vlahovič a Radoslav Rančík. 

Čísla, čísla, čísla: Doterajšie vzájomné merania síl zatiaľ priniesli víťazstva domácich tímov. Pohľad na čísla značí, že Inter dáva v priemere takmer o 11 bodov viac na zápas, pri čom inkasuje približne o osem bodov menej. 

Povedali pred zápasom:

Troynell Adams, hráč Komárna: "Inter je jednoznačne jedným z najväčších kandidátov na titul v tejto sezóne. Ak však budeme hrať podobne ako v Prievidzi, tak veľa šancí na úspech mať nebudeme. Striedali sme príliš veľa zlých pasáží a tých dobrých bolo menej. Výsledok je pre nás zahanbujúci a museli sme si zápas dobre rozobrať, pretože nás čaká ešte náročnejší súper. Budeme potrebovať výrazne väčšiu energiu, musíme zabrať v obrane a musíme podať každý jeden z nás výnimočný výkon. Iba tak sa dá poraziť tak silný tím, akým Inter Bratislava je. Opäť tiež čakáme mohutnú podporu aj od našich verných a výborných fanúšikov."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Komárno dokázalo už viackrát v tejto sezóne odohrať doma dobrý zápas. Od stretnutia k stretnutiu jeho výkony oscilujú. Vie zahrať vynikajúco a vie zahrať aj pod svoju úroveň. Napriek tomu, sa my nemôžeme spoliehať na to, že uhráme pozitívny výsledok vďaka tomu, čo predvedie Komárno, ale vďaka tomu, čo predvedieme my. Od začiatku musíme hrať koncentrovane, nedovoliť útočné doskoky Bowmanovi, Diminičovi a Hofericovi. Motorom je Tomič s Bowmanom, k ním sa pridávajú Jankovič, Diminič a Djordjevič. To je päťka, ktorá tvrdí hru, no a my musíme kvalitatívne stránky Komárna čo najviac eliminovať. Potom môžeme očakávať pozitívny výsledok. V každom prípade, musíme hrať štyridsať minút s takou koncentráciou, ako keby sa už hralo play off."

 

MBK Handlová - BC Prievidza

Mestská športová hala, streda 3. januára o 18.00 h, štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Ján Kovalčík, Miroslav Matejčík

Čo je dôležité vedieť: Už v poradí 120. zápas medzi tradičnými súpermi, v ktorom sa hovorí, že favoritom nie je nik. Tabuľkové postavenie i momentálna forma však hovorí v prospech Prievidze. Handlovčania totiž v predchádzajúcom kole prehrali na levickej palubovke 73:97. Ich stredajší súper si napravil chuť po dvoch prehrách za sebou, doma zdolal vicemajstra s prehľadom 103:78. Zverenci trénera Ryana Pannoneho si musia dávať pozor na každú stratu bodov, v boji o 4. - 6. miesto je medzi troma tímami rozdiel jediného bodu. 

Kto proti komu: Domáci sa môžu vždy spoľahnúť na produkciu amerického krídelníka Marcusa Tyusa, ku ktorému sa v poslednom období pridal aj Bojan Stanojevič. Na hosťujúcej strane je oporou Ryan Martin a Jaytornah Wisseh. 

Čísla, čísla, čísla: Prievidza je zatiaľ v tejto sezóne proti Handlovej stopercentná. V ich prospech hovoria aj oveľa lepšie ofenzívne a defenzívne čísla.

Povedali pred zápasom:

Djordje Tresač, hráč Handlovej: "Už som veľa počul o derby Handlová - Prievidza. Na zápas sa veľmi teším a pevne verím, že pred plným hľadiskom odohráme kvalitný zápas. My sa na súpera zodpovedne pripravujeme a len kvalitným a zodpovedným výkonom môžeme dosiahnuť dobrý výsledok."

Marko Batina, hráč Prievidze: "Zápas v Handlovej je pre nás veľmi dôležitý. Bude to iný tím ako ten, ktorý sme dvakrát zdolali. Derby nemá favorita a ak chceme byť úspešní, musíme zo seba vydať sto percent našich možností. Som si však istý, že nás príde podporiť mnoho fanúšikov."

 

PP & TV Raj Žilina - BK Levickí Patrioti 

Športová hala Rosinská, streda 3. januára o 18.00 h, štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Tomáš Lukáč, Igor Pipíška, Martin Margala

Čo je dôležité vedieť: Kríza žilinského tímu sa preklopila aj do nového roka, aktuálne má nováčik na konte už deväť prehier za sebou. Pri prehre na Spiši (88:102) musel zasiahnuť na palubovku aj generálny manažér Ondrej Šoška či pôvodne vyhodený americký krídelník Bobby Brown. Bude preto zaujímavé sledovať s akou zostavou vyrukuje pri svojej premiére na lavičke skúsený Ivan Kurilla. Patrioti si postrážili výhodu domáceho prostredia, keď zdolali Handlovú bez väčších problémov 97:73. Ziskom dvoch bodov si upevnili aj vzhľadom na ďalšie výsledky tretie miesto v tabuľke. V krátkom čase však tím prišiel už o druhého člena súpisky, najskôr sa porúčal Kentwan Smith, na prelome rokov sa k nemu pridal Teo Petani. 

Kto proti komu: Hostia majú pred sebou jasný cieľ, zastaviť čo v najväčšej miere produkciu základnej päťky Žiliny, keďže sa stará v zápasoch o drvivú väčšinu bodov aj čísla v ďalších ukazovateľoch.

Čísla, čísla, čísla: Levice si držia dobrú bilanciu vonku, ktorú môžu prípadným triumfom ešte vylepšiť. Žilinčania zatiaľ zbierajú víťazstvá prevažne pred svojim publikom, zo štyroch výhier boli tri doma. Obrovský rozdiel panuje v defenzíve jednotlivých tímov, Patrioti totiž inkasujú takmer o 20 bodov menej na zápas. 

Povedali pred zápasom:

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Levice patria v SBL-ke k stabilným klubom, ktoré majú každý rok vysoké ambície. Klub vytvorili dlhodobý koncept spoločne s trénerom Hojčom. V tomto majú môj veľký rešpekt. My sa musíme predovšetkým sústrediť na náš výkon v obrannej, ako aj v útočnej fáze. Verím v naše nasadenie a chcenie ukázať domácim divákom výkon, na ktorý budú na svojich hráčov hrdí."

Teo Hojč, tréner Levíc: "Sme v zvláštnej situácii, pretože sme prišli o dvoch hráčov a ďalší hráči sú zranení. Vieme, že Žilina hrá obvykle doma lepšie, preto očakávame ťažký zápas. Niektorí ich hráči majú vysokú individuálnu kvalitu, preto bude dôležité, ako ich budeme brániť."

 

KB Košice - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Angels aréna, streda 3. januára o 18.00 h, štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Lukáš Životský, Matúš Čurilla

Čo je dôležité vedieť: "Býci" zakončili predchádzajúci kalendárny rok najlepším možným spôsobom, v domácom prostredí zaznamenali jedenáste víťazstvo za sebou a celkovo dvanásty triumf v rade prišiel po výhre 109:76 nad Karlovkou. Do nového roku by radi vstúpili rovnakým krokom, dopomôcť k tomu by mala aj nová posila tímu Pedja Stamenkovič. Spišiaci sa naproti tomu dočkali najlepšieho možného darčeka v závere roka, keď pretrhli proti Žiline (102:88) 17-zápasovú sériu prehier. S odhodlaním sa tak opäť chcú zapojiť do boja o play off, ale v Košiciach ich nečaká nič jednoduché. 

Kto proti komu: Ťahákom bude súboj elitných pivotov v rámci ligy. Na jednej strane "Peak hráč mesiaca december" Svetozar Stamenkovič, na strane druhej Michel-Ofik Nzege. 

Čísla, čísla, čísla: Jedenásť víťazstiev, nula prehier. To je bilancia Košíc doma. Nula víťazstiev, jedenásť prehier. To je bilancia Spišskej Novej Vsi vonku. Príde k zmene po stredajšom zápase?

Povedali pred zápasom:

Peter Sedmák, hráč Košíc: "Každý zápas je ťažký a my nemôžeme nikoho podceniť. Príde mi to tak, že až na zápas v Žiline sme museli hrať vo všetkých zápasoch naplno a aj proti Spišskej Novej Vsi to bude chcieť zodpovedný prístup. Majú dobrých zahraničných hráčov a musíme vychádzať z dobrej obrany. V útoku plánujeme podať dobrý, kolektívny výkon. Dôležité bude dostať sa po prestávke rýchlo do správneho rytmu a ak budeme hrať svoj basketbal, tak by sme to mali zvládnuť podobne, ako naposledy proti Karlovke."

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "Verím, že v zápase s veľkým favoritom potvrdíme našu stúpajúcu formu a odohráme jeden poctivý a solídny basketbal. Nálada je po prelomení čiernej série dobrá, snáď sa odrazí aj na palubovke. Účasť Antoniho v zápase je otázna, ostatní hráči sú v poriadku a pripravení pobiť sa o čo najlepší výsledok."

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - Iskra Svit 

Športová hala prof. Rovného, streda 3. januára o 19.00 h, štatistický prenospriamy prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Turčin, Stanislav Bara, Ladislav Bartoš

Čo je dôležité vedieť: "Vysokoškoláci" si zatiaľ pevne držia siedme miesto v tabuľke, svoju zápasovú bilanciu by radi vylepšili prípadným domácim triumfom nad Svitom. Naposledy sa predstavili v Košiciach, kde po vydarenom polčase napokon prehrali hladko 76:109. V krátkom čase sa druhýkrát v hlavnom meste predstavia basketbalisti Svitu. V predchádzajúcom kole hrali na Pasienkoch, kde podľahli favorizovanému Interu 87:107. "Podtatranci" potrebujú body ako soľ, keďže bitka o 4. - 6. miesto je mimoriadne vyrovnaná. 

Kto proti komu: Vybrať si z množstva zaujímavých súbojov nie je jednoduché, ale oplatí sa zamerať na súboj rozohrávačov. Slovenský reprezentant Dalibor Hlivák vyzve totiž dirigenta "medveďov" A. J. Waltona. 

Čísla, čísla, čísla: Karlovka výrazne zaostáva v ofenzívnej produkcii, ale defenzívne čísla hovoria v ich prospech. Doteraz sa tieto dva tímy stretli dvakrát pod Tatrami, vždy s víťazným koncom pre Iskru. 

Povedali pred zápasom:

Andrej Kuffa, hráč Karlovky: "Rešpektujeme silu súpera. Svit dokázal, že vie hrať dobre aj na palubovke súpera. Na prehru v Košiciach treba čo najskôr zabudnúť, doma chceme nadviazať na predvianočné víťazstvo so Žilinou."

Saša Avramovič, hráč Svitu: "Karlovka je špecifický tím a zatiaľ to bol vždy dobrý zápas, keď sme proti ním hrali. Musíme začať hrať hneď od prvej minúty zápasu, ak chceme byť v zápase úspešní. Určite to nebude ľahký zápas, ale my ideme cestovať po víťazstvo."

Foto: Karol Scholtz