• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Obaja minuloroční finalisti stoja na prahu predčasného konca sezóny. Inter aj Komárno totiž prehrávajú vo svojich sériách zhodne 1:3 na zápasy. Pred Košicami a Levicami tak stojí posledný, ale možno najťažší krok. Podarí sa obom premeniť v piatom semifinálovom zápase ponúknutý mečbal?

BK Inter Bratislava - KB Košice

/stav série - 1:3/

Hant aréna, sobota 21. apríla o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Anton Šarišský, Igor Pipíška

Čo je potrebné vedieť: Úradujúcemu majstrovi reálne hrozí, že opäť po roku môže na neho pripadnúť len bronzový kov. Po dobrom vstupe do semifinálovej série, prehrali zverenci trénera Olivera Vidina totiž tri stretnutia za sebou. Zdravotné problémy v kádri "žlto-čiernych" prišli v nevhodný čas, čo vyťažili napokon do bodky hráči Košíc. Na "býkoch" sa totiž nepodpísala dlhá štvrťfinálová séria so Svitom, práveže takmer nulový výpadok zo zápasového tempa, sa ukazuje zatiaľ ako výhoda. Tréner Košíc Miljan Čurovič žmýka zo svojich zverencov maximum, tí sa mu na oplátku odvďačujú výbornými výkonmi. V stredu bola z toho v Angels aréne prekvapivo jasná záležitosť, Inter odchádzal napokon s prehrou 75:95. V neprospech víťaza základnej časti pred piatym zápasom série hovorí tiež fakt, že sedem z deviatich súbojov v aktuálnej sezóne sa skončil pre nich prehrou. 

Kto proti komu: Inter citeľne zaostáva v priestore pod košom, výbornú fazónu majú na košickej strane v tejto sérii Peter Sedmák a Svetozar Stamenkovič. Ak sa im minimálne hráči v žlto-čiernom drese vyrovnajú, tak majú šancu na predĺženie série. 

Čísla, čísla, čísla: "Žlto-čierni" musia lepšie strieľať, v stredu totiž dostali lekciu z efektivity. Košice mali vysokú úspešnosť za dva a tri body, k tomu si treba prirátať aj vysoký počet bodov po stratách v prospech tímu z východu Slovenska. 

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin, tréner Interu: "Sme si vedomí, že sme v neprijateľnej situácii. Aj napriek tomu verím, že to ešte všetko môžeme otočiť, tak ako sme to spravili viackrát v minulej aj tejto sezóne. Sme športovci a profesionáli: vieme, čo máme robiť. Do zápasu číslo päť budeme, dúfam, v plnej zostave tak, ako to bolo v prvom zápase semifinále play off. A to pre nás znamená šancu ukázať silu a zabojovať tak ako o titul bojujú majstri. Máme plán A aj plán B. Plán A je vyhrať sobotný zápas a plán B je vrátiť sa k plánu A."

Stanislav Baldovský, hráč Košíc: "Chceme byť vo finále a na Interi sa určite pokúsime o víťazstvo. V šatni panuje dobrá atmosféra, v tíme máme dobrú chémiu a momentálne sme v optimálnej hernej pohode. Určite teda zabojujeme o spečatenie postupu. Zároveň si však uvedomujeme, že to bude veľmi ťažké, pretože Inter predstavuje špičkového súpera."

Videopozvánka na zápas Inter - Košice:

 

BK Levickí Patrioti - MBK Rieker Com-Therm Komárno

/stav série - 3:1/

Športová hala, sobota 21. apríla o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Peter Ženiš, Marek Kúkelčík

Čo je potrebné vedieť: Po troch dramatických dueloch, to v stredu bola suverénna levická jazda za víťazstvom. Patrioti v správnom momente zlomili čakanie na triumf v Komárne, dočkali sa ho po viac ako roku. To, akým spôsobom sa k nemu dopracovali, bolo až šokujúce. Už od druhej štvrtiny totiž jasne diktovali tempo zápasu a výsledkom bolo hladké víťazstvo o 29 bodov. "Obuvníci" prišli v nesprávnom momente o svoju víťaznú domácu šnúru, Levice sa stali len tretím celkom, ktorý v tejto sezóne u nich uspel. Komárno však nemá čas na vymýšľanie, stav série je totiž 1:3 v prospech ich súpera. Zverenci trénera Tea Hojča tak čoraz viac ukazujú svoju výhodu v týchto zápasoch - širšiu lavičku. Svojou vyrovnanosťou a počtom použiteľných hráčov na nej, vyhrávajú jednotlivé stretnutia. Vicemajster to bude mať v sobotu obzvlášť ťažké, keďže jeho posledné víťazstvo v Leviciach sa datuje ešte k 1. aprílu 2017. 

Kto proti komu: Porovnanie dirigentov hry hovorí po strede v prospech hráčov Levíc. Štvorica Diabate, Krajčovič, Vašl a Žiak zaznamenala spolu 43 bodov. Adams, Djordjevič, Miloševič a Tomič mali spoločne len 23 bodov. 

Čísla, čísla, čísla: Väčšia agresivita k získavaniu trestných hodov a zlepšenie streľby. To môže Komárnu výrazne pomôcť. Ak sa k tomu pridá menší počet stratených lôpt a lepšia produkcia lavičky, tak sa séria môže ešte o minimálne jeden duel natiahnuť. 

Povedali pred zápasom:

Garrick Sims, hráč Levíc: "Každý zápas je pre nás rovnako dôležitý, či už to bol predchádzajúci alebo ten, na ktorý sa práve pripravujeme. V tejto chvíli je to play off a pre nás bude dôležité chcieť vyhrať všetky zápasy. Ak by sme zvíťazili v sobotu proti Komárnu, bol by to veľký úspech pre klub, dostať sa až do finále play off. V tíme sme sa o tom rozprávali už pred sezónou, ale tiež aj o tom, že musíme ísť od zápasu k zápasu a nepozerať sa príliš vpred. Bol by to skvelý pocit, dostať sa do finále po ťažkej práci, ktorú sme počas sezóny odviedli, ale teraz sa musíme sústrediť a pokračovať v tímovej hre na ceste za víťazstvom. V stredu sme odohrali náš najlepší zápas proti Komárnu. Veríme, že ak budeme hrať takto aj naďalej, môžeme opäť zvíťaziť. Musíme si však dať pozor na to, aby sme sa nedostali do veľkej pohody. Vieme, že Komárno má dobrý tím a budú bojovať o víťazstvo. Od začiatku zápasu budú chcieť hrať tvrdo a našou úlohou bude odpovedať im na tento útok. Verím, že fanúšikovia tam budú s nami tak, ako po celú sezónu. V našom tíme nedbáme na štatistiky alebo osobné ciele. Do zápasu ideme ako tím a budeme hrať jeden za druhého."

Foto: Vladimír Dorňák