• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po stredajšej predohrávke sa v tradičnom termíne uzatvorí program 17. kola Slovenskej basketbalovej ligy, ktoré už môže objasniť nasadenie tímov na Slovenský pohár. Líder súťaže Inter Bratislava privíta doma Spišskú Novú Ves, druhé Levice si zmerajú sily so štvrtou Žilinou. Veľká pozornosť sa však bude sústrediť aj do Lučenca, v súboji čakateľov na víťazstvo bude ich súperom Handlová.

BK Inter Bratislava - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 

Hant aréna, sobota 15. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Marek Turčin, Martin Hudec

Aktuálne informácie: Inter má pred sebou tri výzvy - natiahnuť víťaznú sériu, zveľadiť domácu neporaziteľnosť a potvrdiť prvé miesto po polovici základnej časti, ktoré by znamenalo nasadenie z najvyššieho miesta na Slovenskom pohári. "Žlto-čierni" majú k tomu všetky predpoklady, v krátkom slede totiž zdolali troch nebezpečných súperov z vrchnej časti tabuľky - Levice, Svit a Prievidzu. Práve tretiemu menovanému dovolili dať na jeho palubovke len 56 bodov. Spišská Nová Ves však nepríde so zloženými zbraňami, družstvo začína podávať konsolidované výkony, ktoré sa postupne prejavujú aj na výsledkoch. Síce prehrali Spišiaci predchádzajúce dve stretnutia, ale v oboch boli veľmi blízko k zisku dvoch bodov. Najskôr v Komárne prehrali 92:95, následne doma s Levicami 78:84. 

Motívy zápasu: Hostia majú vo svojom kádri dve výrazné individuality, lídra v doskokoch a blokoch Johna Florveusa, lídra v asistenciách a štvrtého najlepšieho ligového strelca Erica Nottagea. Inter možno nemá po štatistickej stránke tak výrazné individuality, ale jeho najsilnejšou zbraňou je, že ktorýkoľvek hráč môže výrazným spôsobom potiahnuť svoj tím.

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin, tréner Interu: "Očakávame nepríjemného súpera. Aj keď sme Spišiakov v prvom zápase zdolali o 26 bodov, je to mančaft, ktorý nemožno podceňovať. Najmä určitých jednotlivcov. Spišská je veľmi silná v útočnom doskakovaní. Musíme teda hlavne odstaviť kôš a hrať koncentrovane, aby sme mohli pomýšľať na dobrý výsledok."

Matej Majerčák, hráč Spišskej Novej Vsi: "Na Inter ideme určite s cieľom pobiť sa o čo najlepší výsledok. Vieme, že Inter patrí medzi najlepšie tímy na Slovensku, no nemôžeme sa ich zľaknúť a hrať s rešpektom. Každé družstvo je zdolateľné, určite aj Inter, ale musíme podať 40 minút kvalitný a koncentrovaný výkon a potom tam bude šanca pomýšľať na víťazstvo. Po zranení mi tréner nezveril žiadne špecifické úlohy. Budem sa snažiť pomôcť tímu v každom aspekte a hrať najlepšie ako viem."

 

BK Levickí Patrioti - PP & TV Raj Žilina

Športová hala, sobota 15. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Stanislav Bara, Jakub Izák

Aktuálne informácie: Z tabuľkového pohľadu mimoriadne atraktívny duel, keďže oba celky majú víťazné série. Levická trvá dve stretnutia, ale pred domácim publikom neprehrali už v deviatich súťažných dueloch. Úradujúci majster si počas týždňa navyše plnil pohárové povinnosti, po víťazstve 82:79 nad silným Egisom Körmend zostal v hre o postup z Alpsko-jadranského pohára. Na ligovej scéne by sa prípadným triumfom mohli striasť ďalšieho súpera v boji o druhú pozíciu. Žilinčania však pricestujú s trojzápasovou víťaznou šnúrou, k tomu si treba prirátať aj cenný skalp Komárna. Doma totiž vyprevadili "obuvníkov" s 20-bodovou prehrou. Zverenci trénera Ivana Kurillu nemajú silné reči, ale výsledky hovoria jasnou rečou. Hráči z mesta pod Dubňom sú jednoznačne najpríjemnejším prekvapením aktuálnej sezóny. 

Motívy zápasu: Patrioti majú ešte v živej pamäti prvé vzájomné meranie síl, v ktorom sa sami pripravili o víťazstvo. Predzápasový motív je teda jasný, na domácej palubovke budú chcieť odčiniť toto zaváhanie zo žilinskej palubovky. Otázny je však zdravotný stav tímu "žlto-zelených". Využije Žilina svoju šancu?

Povedali pred zápasom:

Milan Žiak, hráč Levíc: "Máme jediný cieľ a to je vyhrať. Vieme, že Žilina bude nebezpečná, ale my musíme hrať zodpovedne a tímovo. Hráme aj za zranených hráčov, ktorí nám nemôžu pomôcť. Od Žiliny očakávam sebavedomý tím, ktorý spravil veľký pokrok oproti predchádzajúcej sezóne. Hráme doma a pre nás je veľmi dôležité vyhrať, aby sme si udržali pozíciu v tabuľke a udržali sa blízko Interu."

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Na zápas do Levíc sa teším, lebo sa tam vždy hrá pred skvelou kulisou. Levice sú úradujúcim majstrom, ktorý má veľkú hráčsku kvalitu. Dôležitá bude naša koncentrácia v obrane a to nie len individuálna, ale aj tímová. Chceme odohrať dobrý zápas, aby sme po ňom mohli byť so sebou spokojní."

 

BKM Lučenec - MBK Handlová

Športová hala ARENA, sobota 15. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Anton Šarišský, Peter Gacík

Aktuálne informácie: "Štvorbodový" zápas, súboj aktuálne najdlhších čakateľov na víťazstvo. Konfrontácia Lučenca s Handlovou môže mať mnoho prívlastkov, ale jedno je isté, po sobote padne jednému tímu veľký kameň zo srdca. Nováčik mal dlhšie zápasové voľno, čo môže byť výhoda pri nedávnej trénerskej zmene. Hráči BKM totiž zlepšili svoj herný prejav pod vedením Tibora Jányho, ale zatiaľ majú stále v kolónke víťazstiev jednotku. Do Handlovej prišli počas predchádzajúceho týždňa dve posily a nechýbalo málo, aby vo Svite ako jeden z mála tímov v tejto sezóne uspeli. Napokon bola z toho prehra 81:85, ale aj prísľub, že by sa čierna séria mohla čoskoro skončiť. 

Motívy zápasu: Domáci prehrali sedem zápasov po sebe, hostia dokonca o jeden viac. Lučenec ešte pred svojim publikom nezabodoval naplno, Handlová uspela len v jednom prípade. Čo bude rozhodujúce? Domáca túžba alebo hráčska kvalita na strane hostí?

Povedali pred zápasom:

Peter Torda, tréner Handlovej: "Pre obe družstvá je to veľmi dôležitý zápas. Oba tímy chcú ukončiť negatívnu sériu prehier z predchádzajúcich kôt. U nás o to viac, že ukončíme sériu šiestich zápasov na ihriskách súperov a našim jediným cieľom je zobrať si späť to, čo sme v domácom zápase stratili."

Foto: Barbora Klorusová