• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Druhý hrací deň štvrťfinále Slovenskej basketbalovej ligy prinesie zostávajúce dve série. Opäť po roku sa zopakujú súboje Prievidze s Komárnom. Žilinu čaká premiérový play off zápas od príchodu do SBL, predstaví sa vo Svite.

 

BC Prievidza - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Niké aréna, sobota 6. apríla o 16.30 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdeno Zubák, Anton Šarišský, Peter Karniš

Aktuálne informácie: Papierovo aj výsledkovo sa očakáva najvyrovnanejšia séria. Situácia je v mnohých veciach podobná ako pred rokom. Prievidza mala výborný záver základnej časti, vďaka čomu poskočila na tretie miesto tabuľky. Komárnu sa opäť výraznejšie nedarilo na palubovkách súperov, ale v závere základnej časti si uhájilo šieste miesto. Hráči BC sú mierne favorizovaní, ale "obuvníkov" nemožno nikdy a žiadnych okolností podceňovať. Fanúšikovia Prievidze majú totiž isto v pamäti minuloročné play off, ktoré sa skončilo jednoznačným triumfom Komárna v pomere 3:0. Aj vtedy boli oba celky v podobnej pozícii. 

Motívy zápasu: Z vyššie napísaného je zrejmé, že veľa napovie už prvý zápas. Bude zaujímavé sledovať, ktorý z tímov prepne do play off módu a v akom štýle. Netreba zabúdať ani na zaujímavý trénersky duel, hlavny kouč Komárna je známy dokonalou pripravenosťou na vyraďovaciu fázu. 

Vzájomné zápasy v sezóne 2018/2019: 3:1 pre Prievidzu (86:76 vonku, 86:62 doma, 74:77 vonku, 83:71 doma)

Povedali pred zápasom:

Maroš Helmecy, asistent trénera Prievidze: "Opäť sa stretávame s Komárnom, ktoré nás v predchádzajúcej sezóne vyradilo. Oproti predchádzajúcemu roku sa ale stretávajú dva rozdielne tímy. Ak chceme byť úspešní, tak musíme byť mentálne silní. V základnej časti sme síce nad Komárnom trikrát zvíťazili, no to sa už teraz nepočíta. Najpodstatnejšie je vyhrať tri zápasy v tejto sérii."

Dayon Goodman, hráč Komárna: "Vzhľadom na umiestnenie po základnej časti je jasné, že Prievidza má výhodu prvého, ale prípadne aj rozhodujúceho zápasu v sérii. Čiže je jasné, že Prievidza je aj miernym favoritom v sérii, hrajú počas celej sezóny dobrý basketbal. Doma to určite budú chcieť potvrdiť a vyhrať hneď v prvom dueli. Avšak my tam nejdeme v porazeneckej nálade, nálada je v tíme dobrá, tešíme sa všetci na začiatok play off a ideme na to!"

 

Iskra Svit - PP & TV Raj Žilina

Iskra aréna, sobota 6. apríla o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Milan Brziak, Tomáš Lukáč

Aktuálne informácie: Iskra nemala ideálny záver základnej časti, ale výhodu domáceho prostredia si napokon uhájila. Pre klub išlo o najlepšie umiestnenie za posledné roky, to je však už minulosťou. Svit totiž chce po piatich rokoch konečne prelomiť štvrťfinálovú kliatbu a zasiahnuť do boja o medaily. Na niečo podobné však myslia aj v Žiline, zverenci trénera Ivana Kurillu si premiérovo od príchodu do najvyššej súťaže zahrajú play off. "Bielo-červení" si ho vyslúžili hlavne výbornou prvou polovicou základnej časti, ktorá im predpripravila výbornú východiskovú pozíciu. Teraz môžu hrať bez výraznejšieho tlaku, čo sa môže javiť ako výhoda. 

Motívy zápasu: Papierovo je tlak vytvorený na Svit, tabuľkovo bol lepšie postavený a predurčuje ho k tomu aj domáca bilancia. Žilinčania vonku nejako výraznejšie nehrýzli, ale ako už dlhodobá múdrosť hovorí, play off je nová súťaž. Dočkáme sa ofenzívneho basketbalu alebo to bude takticky zviazanejšie?

Vzájomné zápasy v sezóne 2018/2019: 3:1 pre Svit (93:73 vonku, 94:72 doma, 67:73 vonku, 87:73 doma)

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Hrali sme s nimi štyri zápasy. Máme s nimi pozitívnu bilanciu. Žilina mala na prelome kalendárneho roka zdravotné problémy, možno preto mali v tom čase nepresvedčivé výsledky. V závere ligy si však uhrávali výsledky, ktoré si predsavzali. Aj preto k tomuto súperovi pristupujeme s rešpektom. V prvom rade sa musíme sústrediť na seba a podávať výkony, s ktorými budeme spokojní. Musíme samozrejme eliminovať silné stránky Žiliny a uchrániť si domáce prostredie."

Jakub Merešš, hráč Žiliny: "Ako do každého zápasu, aj do tohto ideme s tým, že chceme vyhrať a ujať sa vedenia v sérii. Svit má svoju kvalitu a každý vzájomný zápas bude veľmi ťažký, ale verím, že nás tréner dobre pripravil a v tomto súboji budeme úspešní."

Foto: Daniel Faix