• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Play off Slovenskej basketbalovej ligy pokračuje zápasmi č. 3 vo štvrťfinálových sériách. Pre Inter je to prvá šanca, ako ukončiť v najkratšom možnom čase zápolenie so Spišskou Novou Vsou. Pre ostatné tímy to bude šanca na zisk prvého postupového mečbalu. Potvrdí sa zatiaľ vysoká úspešnosť domácich alebo prekvapí niekto z hostí?

 

BK Inter Bratislava (1.) - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves (8.)

/stav série - 2:0/

Eurovia aréna, sobota 13. apríla o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Roman Lamoš, Marek Turčin, Stanislav Bara

Aktuálne informácie: Výsledkovo aj herne najjednoznačnejšia séria, Inter suverénnym krokom kráča za ďalšou účasťou medzi najlepšou štvorkou. Svoj status družstva aktuálne s najlepšou formou potvrdil v stredu výhrou 102:69 na Spiši. "Novovešťanov" môže hnevať zbabraná prvá a posledná štvrtina, inak to bol z ich strany bojovný výkon. Teraz cestujú zverenci trénera Ericha Korfantu na Pasienky s tým, že by ešte raz radi vrátili štvrťfinálovú sériu do svojej haly. "Žlto-čierni" však nič také nebudú chcieť dopustiť, každý deň voľna v play off sa totiž ráta.

Motívy zápasu: Ak chcú Spišiaci pomýšľať na výhru, respektíve dobrý výsledok, tak musia jednoznačne zachytiť vstup do zápasu. Inter má jasnú motiváciu - postúpiť v najrýchlejšom čase do semifinále, nedovoliť žiadne komplikácie a natiahnuť víťaznú sériu na 16 zápasov. 

Povedali pred zápasom:

Roman Ivan, asistent trénera Interu: „Myslím si, že kľúč k úspechu spočíva v tom, čo sme hrali aj doteraz, a to je agresívna obrana, zastavenie súperovej tranzície a hranie nátlakového basketbalu.“

 

BK Levickí Patrioti (2.) - MBK Handlová (7.)

/stav série - 1:1/

Športová hala, sobota 13. apríla o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Peter Karniš

Aktuálne informácie: Do zostavy "Baníka" sa vrátil v stredu Djordje Tresač a jeho prínos bol hneď evidentný a badateľný. Handlová totiž podala úplne odlišný výkon, ako v úvode štvrťfinálovej série. Úradujúceho majstra nepustila ani na jedinú sekundu do vedenia a systémom štart-cieľ dokráčala k zaslúženému vyrovnaniu v sérii. Pre Levických Patriotov to bola cenná lekcia, keďže tabuľkové postavenie v play off fakt nehrá rolu. "Žlto-zelení" tak musia nastúpiť na domácej palubovke s úplne inou intenzitou a hrou, ako tomu bolo v stredu. Ich súper sa už totiž otriasol zo straty Michala Čekovského, tréner Branko Maksimovič očividne našiel správnu zostavu, ktorá priniesla predĺženie série o minimálne jeden zápas.

Motívy zápasu: Poučenie Levíc zo stredy je jasné, lepšia obrana Tresača, nenechať sa preskákať a vyrovnať sa s agresívnejšou hrou súpera. Handlová nemá čo stratiť, ak podá nebojácny a kolektívny výkon, ako tomu bolo v domácom prostredí, tak môže bojovať o vedenie v štvrťfinálovej sérii.

Povedali pred zápasom:

Dino Pita, hráč Levíc: "Myslím si, že v predchádzajúcom stretnutí sme nehrali tak, ako sme chceli. Handlovej pomohlo, že hrala agresívne v útoku a v obrane. V sobotu sa im musíme v tomto minimálne vyrovnať, sústrediť sa na doskakovanie a nedovoľovať im body z druhých šancí. Máme výhodu domáceho prostredia, nemôžeme im preto dovoliť, aby boli agresívnejší ako my. Bude to ťažký zápas, ako aj ten predošlý, ale sme pripravení."

Branko Maksimovič, tréner Handlovej: "Každý jeden zápas play off je veľmi náročný a mužstvá nemajú príliš veľa času na doladenie chýb a nedostatkov. Je dôležité, aby sme v každom súboji pôsobili ako jeden tím a na palubovke odovzdali absolútne maximum. Iba tak sa môže dostaviť úspech v podobe stredajšieho víťazstva. Naposledy sme prejavili väčšiu túžbu po víťazstve, no aj v štatistických ukazovateľoch sme boli aktívnejší. Preskákať Patriotov pod košom spolu o dvadsať lôpt, je ukazovateľ nášho veľkého nasadenia. Samozrejme očakávame, že Levičania na nás vyrukujú agresívne. My sa ale musíme snažiť nadviazať na posledný výkon."

 

BC Prievidza (3.) - MBK Rieker Com-Therm Komárno (6.)

/stav série - 1:1/

Niké aréna, sobota 13. apríla o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Marek Kúkelčík, Tomáš Holländer

Aktuálne informácie: Komárno odpovedalo najlepším možným spôsobom na nevydarený zápas na Hornej Nitre. "Obuvníci" vyzerali vo svojej hale tak, ako sa na skúsené play off družstvo patrí. Po 20-bodovej prehre v Prievidzi sa totiž rýchlo otriasli, v druhom zápase predviedli diametrálne odlišný výkon a energiu, odmena bola v podobe stavu 1:1 v sérii. Výhrou tak vytvorili tlak na Prievidzu. Je totiž lepšie postaveným družstvom a aj fanúšikovia majú od BC oveľa väčšie očakávania. Tretí zápas tak bude nesmierne kľúčový zo psychologického hľadiska. Nadviaže Prievidze na výkony z Niké arény alebo sa podarí Komárnu obrátiť sériu na svoju stranu?

Motívy zápasu: Nenechať sa strhnúť hrou toho druhého tímu. V oboch doterajších zápasoch totiž platilo, že reagovať na hru domáceho celku prináša len starosti. Samozrejme, dôležité bude aj nasadenie a bojovnosť na oboch stranách palubovky. 

Povedali pred zápasom:

Maroš Helmecy, asistent trénera Prievidze: "Stav série je 1:1. Musíme sa vrátiť k basketbalu, ktorý sme hrali minulú sobotu v prvom stretnutí. Ak chceme byť úspešní, musíme sa koncentrovať na plnenie pokynov v útoku aj v obrane počas celých 40 minút. Verím, že nás prídu podporiť naši fanúšikovia, ktorí sú naším šiestym hráčom a dodávajú nám veľkú energiu počas celej sezóny. Sme im za to veľmi vďační."

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "Musíme sa odraziť od výkonu z nášho domáceho zápasu, ktorý sme odohrali veľmi dobre a zaslúžene sme zvíťazili. Teraz je na rade Prievidza, ktorá si takisto bude chcieť udržať domácu neporaziteľnosť v tejto sérii, avšak je aj pod mierne väčším tlakom pred domácim publikom. My ideme v sobotu odhodlaní, bojovne naladení a odohrať maximálne sústredený zápas. Chyby sa v play off už neodpúšťajú a kto ich urobí menej, ten postúpi. Nech vyhrá v sobotu lepší, my urobíme pre víťazstvo všetko, čo bude v našich silách."

 

Iskra Svit (4.) - PP & TV Raj Žilina (5.)

/stav série - 1:1/

Iskra aréna, sobota 13. apríla o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Martin Margala, Tomáš Doušek

Aktuálne informácie: Pochyby o neskúsenosti žilinského družstva so zápasmi v play off hádžeme do koša, "bielo-červení" tiež vyrovnali štvrťfinálovú sériu, podobne ako ďalšie dva tímy. Zlepšili streľbu a aj svoj herný prejav, dokázali sa vysporiadať s domácim tlakom a aj hrou súpera. Teraz sa séria presúva pod Tatry. Iskre stále chýba Davorin Kuntič, no vo svojej aréne nepúšťa len tak niekoho k výhre. Sen o vytúženom semifinále je ešte ďaleko, ale už v sobotu večer by mohli "Podtatranci" urobiť ďalší významný krok. Potrebujú však hrať oveľa lepšie a koncentrovanejšie, ako tomu bolo v meste pod Dubňom. 

Motívy zápasu: Strelecká muška a taktický prístup k stretnutiu. Keďže sa Svit aj Žilina spolieha vo veľkej miere na základné päťky, tak dôležitá bude ich celková produkcia. Výhodou môže byť fakt, že väčší tlak bude na domáce družstvo. 

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Opäť veľmi ťažký zápas s motivovaným súperom. Verím, že budeme pripravení a že v domácom prostredí ukážeme svoju silu. Tešíme sa už na zápas a na atmosféru v našej hale."

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Víťazstvo zo stredy a vyrovnanie série na 1:1 bolo veľmi dôležité. Teraz ideme opäť na palubovku Svitu, kde máme šancu ukradnúť bod pre seba. Vieme, čo chceme spraviť, a to je uspieť na palubovke súpera. To je náš najbližší cieľ."

Foto: Lukáš Droppan