• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po predohrávanom zápase Interu s Komárnom, sa v stredu v tradičnom termíne uskutočnia ostatné stretnutia 5. kola Slovenskej basketbalovej ligy. Pozornosť sa bude upriamovať na Hornú Nitru, v tradičnom derby si zmerajú sily Handlová s Prievidzou. Žilina bude svedkom súboja o druhé miesto, Sláviu vyzvú pred domácim publikom Lučenec. Spišská Nová Ves sa pokúsi zastaviť sériu prehier, no Levice budú chcieť pridať tretiu výhru v rade.

MBK Baník Handlová - BC Prievidza

Mestská športová hala, streda 23. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Martin Margala, Roman Lamoš

Veríme, že tradičné hornonitrianske, respektíve banícke derby bude len čisto o basketbale. Domáci tábor nezažíva práve najlepší vstup do sezóny, po troch zápasoch má na konte výhier nulu, navyše sa k tomu pridali aj zdravotné starosti. V Lučenci absentoval pri prehre (80:97) Filip Halada, navyše zápas nedohral aj Jakub Petráš. Tréner Handlovej Branko Maksimovič nebude môcť s veľkou pravdepodobnosťou počítať so službami oboch hráčov v stredajšom súboji. "Na derby sa veľmi teším, pretože ide o zápas, ktorý je výnimočný pre každého trénera, hráča a diváka. V hľadisku sa stretnú dva najvernejšie fanúšikovské tábory na Slovensku. Odhliadnúc od predchádzajúcich výkonov jednotlivých tímov, derby stretnutia nikdy nemajú favorita. V stredu sa postavíme veľmi silnej Prievidzi, ktorá disponuje kvalitnými hráčmi, vedenými vynikajúcim trénerom. Duel si chcem poriadne užiť a nemôžem sa už dočkať jeho začiatku," povedal pred zápasom kouč Baníku Branko Maksimovič. Pikantné to bude v stredu pre Mareka Jašša, po dlhých rokoch sa predstaví proti Prievidzi v pozícii hráča konkurenčného tímu. Handlovčania sa zatiaľ trápia na doskoku, nohy im podráža aj vysoký počet stratených lôpt a veľmi priepustná defenzíva. "Za nevydareným úvodom sezóny môže naše myslenie. Musíme si to upratať v hlavách. Stále verím, že tímu kvalita nechýba a keď všetci v šatni pochopia isté veci, tak sa obraz našej hry zmení. Do zápasov nedávame toľko energie ako je potrebné a nedokážeme sa dostatočne koncentrovať. Musíme si uvedomiť, že každý zápas trvá štyridsať minút a nám koncentrácia odchádza priskoro. Ani zranenia Filipa Haladu a Kuba Petráša nám na psychike nepridajú, to ale ovplyvniť nemôžeme. Napriek všetkému verím, že naše chvíle ešte len prídu. V stredajšom zápase proti Prievidzi sme odhodlaní urobiť pre víťazstvo všetko," nadviazal na neho jeho zverenec Tomáš Mrviš. 

V Prievidzi sa počas víkendu udiali už viackrát prepierané a medializované udalosti, stretnutie s Interom bolo za stavu 49:56 v 26. minúte predčasne ukončené v dôsledku inzultácie rozhodcu. Tresty sú známe, duel sa skontumoval výsledkom 0:20 a Prievidza prišli o bod za prehru. Zverenci trénera Tihomira Bujana však musia na túto situáciu zabudnúť a opäť sa venovať basketbalovým veciam. V hre je totiž tradičná prestíž a dlhoročná rivalita s nedaľekým súperom. BC predvádza pred domácim publikom veľkú ofenzívu, vonku to zatiaľ zaostáva za očakávaniami. "V Handlovej sa vždy hrá veľmi ťažko. Majú dobrý tím, dobrého trénera a ich doterajšie výsledky neodzrkadľujú ich reálnu silu. Handlová má skúsených hráčov a špeciálne na domácej palubovke hrajú s veľkou energiou a sebavedomím. Ak chceme mať šancu na víťazstvo, tak musíme hrať sústredenejšie a s väčšou energiou ako v predchádzajúcich zápasoch," vyjadril sa kormidelník Prievidze Tihomir Bujan. 

 DSC 7018

BK Slávia Žilina - BKM Lučenec

Športová hala na Rosinskej ceste, streda 23. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodov: Tomáš Doušek, Peter Karniš, Eduard Uhrin

Žilinčania sa prvýkrát v sezóne predstavili u súpera a hneď z toho bola aj prvá prehra. "Šošoni" mali totiž ďaleko od ideálneho výkonu, inak ofenzívne ladené družstvo zaznamenalo v Leviciach len 60 bodov. Už dva dni po zápase vedenie klubu ohlásilo staronovú akvizíciu v tíme, žilinský dres si opäť oblečie slovenský rozohrávač Oliver Tot. Aj s jeho pomocou chcú "Kurillovci" udržať stopercentnú bilanciu pred domácim publikom a dostať sa na druhé miesto tabuľky. "Lučenec poskladal zaujímavý tím. Už na začiatku ligy, ako aj v príprave, som hovoril, že ide o iný Lučenec ako v predchádzajúcej sezóne. Predovšetkým líderskú pozíciu prebral Caffey. Samozrejme, netreba zabúdať ani na iných hráčov. Z našej strany je dôležité sústrediť sa na stanovené ciele, ktoré si dáme pred zápasom. Hráme doma a chceme byť úspešní. V Leviciach sme v troch štvrtinách ukázali, že vieme zahrať aj vonku. Na úspech však potrebujeme odohrať takto štyri štvrtiny, iba tak môžeme pomýšľať na víťazstvo. S Lučencom sme sa stretli už v príprave, takže vieme, čo môžeme očakávať," uviedol tréner Žiliny Ivan Kurilla. 

V ceste im však bude stáť rozbehnutý Lučenec. Družstvo okolo skúseného kouča Petra Jankoviča patrí k najpríjemnejším prekvapeniam súťaže, čo preukazuje aj svojím tabuľkovým postavením. Teraz budú mať "Novohradčania" pred sebou veľkú výzvu - získať premiérový triumf z hosťujúcej palubovky a poistiť si druhú pozíciu. "V stredu sa predstavíme na horúcej palubovke Žiliny. Žilina dokázala vytvoriť veľmi silný tím, ktorý je vedený skúseným trénerom. V prvých zápasoch ukázala svoju kvalitu na domácej palubovke. Nečaká nás nič jednoduché. Vieme, že to bude náročné stretnutie, ale pripravíme sa zodpovedne a budeme bojovať o priaznivý výsledok," okomentoval Jankovič svojho najbližšieho súpera. Lučenčania predvádzajú atraktívny a ofenzívne ladený basketbal, v sobotu triumfovali nad Handlovou 97:80. Kvalitnú robotu zatiaľ odvádza americká úderka, ku ktorej sa pridáva reprezentačný krídelník Jaroslav Musil: "Zápas so Žilinou bude náš druhý vonku. Žilina vie doma veľmi rýchlo ukončiť stretnutie, vedia si vypracovať dobrý vstup, kde si vedia vytvoriť rýchlo náskok. Do zápasu musíme vstúpiť stopercentne koncentrovaní, hrať rozumne a využiť čo najviac šancí na ľahké koše, čo nám uľahčí hru. Žilina má kvalitný tím, na ich pôde sa nevyhráva ľahko, ale ideme zabojovať o každú loptu, o každý kôš. Budem rád, ak nás podržia aj naši fanúšikovia a prídu nás podporiť na tento zápas."

 

15 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - Patrioti Levice

Mestská športová hala, streda 23. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Lukáš Životský, Matúš Čurilla

Ani kanadský pivot Selvedin Planinčič zatiaľ neotvoril pre Spišiakov cestu k prvému dvojbodovému zásahu v sezóne. Zverenci trénera Ericha Korfantu ťahali totiž počas víkendu vo východniarskom derby za kratší koniec, so Svitom napokon prehrali 74:96. Po štyroch stretnutiach u súperov sa teraz premiérovo v novej sezóne predstavia doma, kde by určite radi zaznamenali prvé víťazstvo. K tomu však budú potrebovať koncentrovaný výkon, v ktorom nebude priestor na výraznejšie hluché momenty. "Ak chceme vôbec pomýšľať v tomto zápase nad víťazstvom, tak musíme udržať koncentráciu rovných 40 minút. Nie 32, 35, ani 39, musíme byť sústredení celý zápas. Navyše potrebujeme popracovať aj na doskokoch, či úspešnosti otvorených striel, ktorú máme nízku, problémy nám robia aj trestné hody, čo musíme bezpodmienečne odstrániť. Času niet nazvyš, konečne pred domácim publikom pôjdeme určite po výhre," vyhlásil domáci Wiktor Sewiol. 

V ceste im však budú stáť "žlto-zelení". Levičania sa postupne rozbiehajú, nový kolektív okolo kouča Michala Madzina sa zlepšuje každým zápasom. Po dvoch ligových prehrách v rade, vyhral dve predchádzajúce konfrontácie. Najskôr uspeli po málo vídanom obrate v Handlovej, v sobotu k tomu pridal prvú výhru pred svojimi priaznivcami. So Žilinou (85:60) to bol z ich strany hlavne vynikajúci výkon v defenzíve. Patriotom prospieva herná prax a tiež účinkovanie v Alpsko-jadranskom pohári, do formy sa dostávajú viacerí hráči. "Pred nami je cesta na ihrisko, kde sa v tejto sezóne ešte nik nepredstavil. Ťažko sa teda odhaduje, čo nás tam bude čakať. V každom prípade, musím sa pripraviť najlepšie ako sa dá a ísť do Spišskej Novej Vsi sebavedomo a pripravení vydať maximum, ktoré v nás je," prezradil tréner Levíc Michal Madzin. 

Foto: Vladimír Králik, Mário Lacina, Oliver Búza