• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Siedme kolo Slovenskej basketbalovej ligy sľubuje kvarteto zaujímavých zápasov. Druhá Žilina privíta vo svojom prostredí prvý Inter Bratislava. Prievidza odohrá v levickom "exile" duel so Spišskou Novou Vsou. Atraktívny basketbal sa očakáva aj v stretnutiach Svit - Levice a Handlová - Komárno.

SBL 2019/2020 - 7. kolo:

BK Slávia Žilina - Inter Bratislava 

Športová hala na Rosinskej ceste, sobota 2. novembra o 17.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Tomáš Turček, Ladislav Bartoš

Asi najväčšiu pozornosť bude pútať súboj druhého s prvým. Žilinčania opäť uhájili domácu pevnosť, aj po štyroch stretnutiach v nej nenašli premožiteľa. Tentoraz nepochodili basketbalisti Prievidze, z mesta pod Dubňom odchádzali s prehrou 82:98. Trénerovi Ivanovi Kurillovi nebol stále k dispozícii playmaker Doug Wiggins, ale plnohodnotne ho zastúpili iní hráči. Teraz však príde preveriť "šošonov" súper z toho najvyššieho rangu. "Príde k nám majster, čo je pre nás väčšia motivácia ako tomu bolo pri iných zápasoch. Veľmi veľa sa porovnávajú predchádzajúce sezóny SBL, no málokto berie do úvahy veľké zmeny kádrov, čo vyrovnáva šance pre každý tím. My stojíme pred zápasom s kvalitným súperom, ktorý je aj v medzinárodnej súťaži a vie, čo to obnáša hrať Európsky pohár FIBA a ligu zároveň. Sám som to zažil a viem, že pre Inter to nie je jednoduché. Inter je aktuálny majster, čo je pre každého výzva a my sa na zápas tešíme," vyjadril sa pred stretnutím tréner Žiliny Ivan Kurilla. 

Inter Bratislava si počas týždňa plnil pohárové povinnosti, v Európskom pohári FIBA siahal na druhé víťazstvo v skupine, ale zbabraná záverečná štvrtina ho pripravila o úspech na palubovke holandského Leidenu (67:80). Dobrou správou pre kouča Aramisa Nagliča bol fakt, že do hry už zasiahol americký rozohrávač Stewen Browning a k dispozícii bol aj Goran Bulatovič, ktorý však stretnutie napokon nedohral. Jeho účasť je tak v Žiline otázna. "Žlto-čierni" prišli nedávno na Pasienkoch o víťaznú sériu, v tomto smere by v sobotu určite radi naštartovali ďalšie zbieranie výhier do tabuľky. "Do Žiliny ideme s veľkou chuťou vrátiť sa na správnu cestu. Cestujeme k súperovi, ktorého musíme veľmi rešpektovať, pretože aj pokiaľ ide o šírku kádra a aj pokiaľ ide doterajšie výkony, je jasné, že to bude veľmi zaujímavý duel. Dobre sme sa pripravili a opakujem, že máme veľkú chuť vrátiť sa na pozitívnu cestu, pretože to potrebujeme do ďalších zápasov," povedal kormidelník Interu Aramis Naglič.

basketbal za ba61 

MBK Baník Handlová - MBK Rieker COM-therm Komárno

Mestská športová hala, sobota 2. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Roman Lamoš, Tomáš Holländer

Baník sa počas uplynulého víkendu dočkal, vo veľkom štýle totiž zmazal nulu z kolónky víťazstiev. Zverenci trénera Branka Maksimoviča uspeli proti úradujúcemu majstrovi, Interu Bratislava zároveň ukončili jeho 30-zápasovú šériu víťazstiev. Pre Handlovčanov veľká psychologická vzpruha, na ktorú môžu nadviazať pred domácim publikom. Do hry už zasiahne aj uzdravené duo Filip Halada a Jakub Petráš. "Náš sobotňajší súper disponuje kvalitnou zostavou a v posledných rokoch sa radí k najlepším tímom súťaže. To dokázal niekoľkými medailovými úspechmi a z tohto dôvodu si od nás zaslúži veľký rešpekt. My sme týždňovú ligovú prestávku vyplnili kvalitným tréningom. Po dlhšom čase sme sa na tréningu stretli v kompletnej zostave, čo ma veľmi teší. V stretnutí proti Komárnu musíme hrať koncentrovane a to najmä v obrane, iba tak môžeme držať taktovku zápasu a prinútiť súpera prispôsobiť sa našej hre. Dôležitá bude aj podpora od našich fanúšikov, ktorých na palubovke cítime a potrebujeme. Preto by som ich aj touto cestou chcel do handlovskej športovej haly pozvať," prezradil kouč MBK Branko Maksimovič. 

Cennej výhry sa dočkalo počas víkendu aj Komárno, keď udolalo Svit po predĺžení. "Obuvníci" sa stále trápia s početnou maródkou v rámci družstva, dlhšiu dobu absentuje až štvorica hráčov - Lukáš Bolek, Nini Gabrijel, Svetozar Stamenkovič a Boban Tomič. Navyše sa k tomu pridali aj ďalšie starosti, predčasne musela odísť z tímu americká dvojica Deondre Ray a Bradley Hayes. Prvého menovaného viac ako plnohodnotne nahradil skúsený Vladimir Djordjevič, ktorý mal veľký podiel na výhre nad Iskrou. V akej zostave teda zverenci Aleksandara Vržinu v sobotu nastúpia, to zostáva najväčšou otázkou. "Handlová má kvalitný tím, preto očakávame ťažký boj. Máme určité zdravotné problémy, ktoré riešime a verím, že podáme kolektívny a bojový výkon," uviedol komárňanský Filip Halmeš. 

IMG 1099 

BC Prievidza - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Športová hala Levice, sobota 2. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Tomáš Doušek, Lukáš Životský 

Prievidza v dôsledku zníženia trestu odohrá napokon len jeden duel v "exile", v Leviciach privítajú Spišskú Novú Ves. Tímu z Hornej Nitry nevyšiel dohrávaný duel šiesteho kola podľa predstáv, zo Žiliny odchádzali s prehrou 82:98. Debut v bielo-čiernom drese už absolvovala aj nová posila Zlatko Jovanovič, v tíme nahradila na poste rozohrávača Trorana Browna. Bude zaujímavé sledovať, ako sa zverenci trénera Tihomira Bujana popasujú s iným prostredím, na aké sú obvykle zvyknutí. "Čaká nás ťažký zápas, ktorý odohráme na neutrálnej pôde. Do stretnutia preto musíme dať o to viac srdca a energie, aby sme dokázali divákom, že vieme hrať basketbal," myslí si asistent trénera Prievidze Maroš Helmecy. 

Spišiaci zostali po 6. kole jediným družstvom, ktoré v lige ešte neokúsilo chuť výhry. "Novovešťania" mali pri tom k nemu veľmi blízko, prehra o bod v sobotu večer v Lučenci ich určite dlhú dobu ešte mrzela. Ich herný prejav sa ale zlepšuje, podľa všetkého je to tak už len otázka času, kedy príde v ich podaní radosť z triumfu. Hrať do karát im pokojne môže neutrálne prostredie v Leviciach. "Nálada je aj napriek nule v kolónke výhier vcelku pozitívna. Uvedomujeme si totiž, že dokážeme hrať so súpermi vyrovnané partie, potrebujeme to len zlomiť na našu stranu. Neprial nám ani žreb, veď doma sme odohrali zatiaľ len jeden duel. Trénujeme tvrdo a ono to musí prísť. Bol by som rád, ak by sme v zápase s Prievidzou predviedli podobný defenzívny výkon ako v ostatných dvoch stretnutiach, potrebujeme však zabrať aj v útoku. Ak to vhodne skĺbime, môžeme proti favoritovi uspieť," vyhlásil Lukáš Krajňák zo Spišskej Novej Vsi.

DSC 8785 

Iskra Svit - Patrioti Levice

Iskra aréna, sobota 2. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Martin Margala, Peter Karniš, Richard Sirocký

"Podtatranci" prišli v Komárne nešťastným spôsobom o víťazstvo, družstvu z juhu Slovenska napokon podľahli až po predĺžení. Kouč Iskry Rudolf Jugo navyše musí riešiť starosti so zostavou, proti "obuvníkom" absentoval Stanislav Baldovský, na maródku sa s veľkou pravdepodobnosťou pridal Jalen Nesbitt, ktorý sobotňajší zápas nedohral. Dobrou správou v tomto smere je aspoň návrat Isaiaha Johnsona na súpisku. Svit zatiaľ drží v domácom prostredí stopercentnú bilanciu, v čom by rád pokračoval aj po 7. kole. "Po nešťastnej prehre s Komárnom nás čaká ťažký súper z Levíc. Hrajú veľmi agresívne, preto bude potrebné udržať maximálnu koncentráciu počas celých 40 minút. Disponujú kvalitnými Slovákmi na čele so Žiakom, Krajčovičom, či Bojanovským, ale tiež veľmi silnými legionármi. Pred domácim publikom odovzdáme maximum, aby sme po zápase mohli byť spokojní," uviedol asistent trénera Svitu Róbert Ištvaník.

Ťahákom tejto konfrontácie bude určite návrat Michala Madzina do haly, v ktorej strávil celú svoju doterajšiu trénersku kariéru. Odchovanec Svitu vymenil v lete žlto-modrú farbu za žlto-zelenú, aj v nej sa mu však darí. Levičania mali síce dlhšiu ligovú prestávku, ale vyplnili ju stretnutiami v Alpsko-jadranskom pohári. Triumfy nad slovinskou Polzelou a rakúskym Gmundenom ich priblížili k účasti v play off. Patrioti ťahajú v SBL-ke aktuálne najdlhšiu sériu víťazstiev, tri duely po sebe neokúsili chuť prehry. "Máme pred sebou náročný zápas na palubovke súpera. Vo Svite je vždy výborná atmosféra a preto sa tam hrá veľmi ťažko. Vieme, čo sú silné stránky súpera a tie sa budeme snažiť eliminovať. Verím, že späť domov odcestujeme s víťazstvom," povedal krídelník Levíc Martin Bachan.

Foto: Lenka Molnárová, Silvia Turcerová, Vladimír Králik, Daniel Faix