Vytlačiť
Kategória: Preview

Program ôsmeho kola Slovenskej basketbalovej ligy otvorila ešte v októbri predohrávka Interu so Spišskou Novou Vsou (95:67). Teraz sú v riadnom termíne na programe zostávajúce tri stretnutia. Pred televíznymi kamerami si v rámci regionálneho derby zmerajú sily Komárno a Levice. Šnúru víťazstiev sa Handlová pokúsi natiahnuť proti Žiline. Domácu neporaziteľnosť si plánuje udržať Lučenec, v ceste jej však bude stáť Svit.

SBL 2019/2020 - 8. kolo:

MBK Rieker COM-Therm Komárno - Patrioti Levice

Mestská športová hala, streda 6. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos: Huste a RTVS

Delegácia rozhodcov: Martin Margala, Tomáš Doušek, Peter Gacík

Pred televíznymi kamerami sa popasujú regionálni rivali - Komárno a Levice. Domáci sa stále boria so svojimi vlastnými problémami, konkrétne s početnou maródkou v družstve. Koučovi Aleksandarovi Vržinovi stále chýba až kvarteto hráčov, konkrétne Lukáš Bolek, Nini Gabrijel, Svetozar Stamenkovič a Boban Tomič. Aj napriek výrazne oklieštenej zostave mali "obuvníci" na dosah triumf v Handlovej, po dramatickej koncovke však prehrali 84:89. Situácia sa o čosi zlepšila príchodom amerického pivota Austina Williamsa, v stredu ho čaká premiéra v bielo-červenom drese. "Na derby sa určite tešíme. Máme svoje problémy, ale urobíme všetko, aby sme boli čo najlepšie pripravení na zápas. Levice disponujú jedným z najkvalitnejších kádrov v lige, rešpektujeme ich, ale zápas sa začína od stavu 0:0. Určite sú favoritom, najmä v tomto stave, v akom sme my, ale ideme bojovať a dáme do toho srdce. Uvidíme, na koľko to bude stačiť a teším sa na našich fanúšikov," uviedol rozohrávač Komárna Nenad Miloševič.

Zdravotné starosti v levickom drese sú už minulosťou, rovnako to však platí aj o ich víťaznej sérii. Koniec prišiel vo Svite, kde "žlto-zelení" prehrali 76:92. Patrioti doplatili na stratu koncentrácie v úvode štvrtej štvrtiny, ktorou posadili Iskru na koňa a už sa im potom ťažko dobiehal dvojciferný deficit. Hra Levíc má stále svoje výkyvy, ale prítomnosť televíznych kamier a motivácia uspieť proti regionálnemu rivalovi, môže byť pozitívnym hnacím motorom družstva. "Je vždy ťažšie hrať vonku ako doma, preto musíme byť stopercentne pripravení a bojovať po celých 40 minút. Ak budeme hrať a kontrolovať našu hru, tak sa to odzrkadlí na výsledku. Verím a dúfam, že sa vrátime domov s výhrou," burcoval levický Mihkel Kirves. 

FH0I5768 

BKM Lučenec - Iskra Svit

Športová hala ARENA, streda 6. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Tomáš Lukáč, Peter Karniš, Matúš Čurilla

Lučenčania mali počas víkendu voľno, čo umožnilo koučovi Petrovi Jankovičovi zapracovať novú posilu do družstva. "Po dlhšej prestávke nás čaká opäť domáci zápas s veľmi silným súperom zo Svitu. V predošlom kole ukázal svoju kvalitu proti Leviciam. Svit hrá rýchly basketbal s agresívnou obranou. Mali sme tú možnosť nastúpiť proti ním v rámci prípravy. Verím, že počas voľna sme vhodne dobili baterky a nebudeme mať problém naskočiť do zápasového rytmu. Určite sa dôkladne pripravíme a urobíme všetko pre to, aby sme potešili domácich fanúšikov," uviedol tréner Lučenca. Dres BKM si premiérovo proti Svitu oblečie ukrajinský pivot Konstantin Anikienko. Aj s jeho pomocou si chcú "Novohradčania" udržať domácu neporaziteľnosť, aktuálne číta už štyri zápasy. "Páči sa mi náš tím. Som si istý, že v stredu to bude dobrý zápas. Potrebujeme potvrdiť naše postavenie v tabuľke, aj keď to nebude ľahký zápas. Verím nášmu tímu a dúfam, že môj debut bude úspešný," prezradil Anikienko pred svojim ligovým debutom.

Svit počas víkendu tiež udržal domáce hradby, s prehrou odchádzali Levice. Iskra predviedli výborný výkon v ofenzíve, nebyť občasných hluchých momentov, tak mohla byť jej cesta za víťazstvom jednoduchšia. Dobrou správou tiež je, že k dispozícii mal tréner Rudolf Jugo všetkých hráčov na súpiske. Zatiaľ čo doma je stopercentná bilancia, tak vonku "Podtatranci" čakajú na prvé víťazstvo. Podarí sa im na jeden šup ukončiť dve série? Leitmotívom duelu bude návrat skúseného kormidelníka do haly, v ktorej v predošlej sezóne koučoval: "Lučenec je tím, ktorý rešpektujeme a hrá veľmi dobrý basketbal. Dôkazom toho sú doterajšie výsledky, ktoré nie sú náhodné."

3712442 1000x 

MBK Baník Handlová - BK Slávia Žilina

Mestská športová hala, streda 6. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Marek Turčin, Ladislav Bartoš

Po sérii prehier sa Handlová nadýchla k šnúre výhier, čo je určite pozitívna vec pre družstvo trénera Branka Maksimoviča. Baník sa už dal tiež zdratovne dokopy, aj keď proti Komárnu sa na triumf vytrápili. O všetkom rozhodli v koncovke, tím z juhu Slovenska zdolali po výsledku 89:84. Teraz majú šancu na tretie víťazstvo za sebou, ktoré by im výrazne pomohlo v šplhaní tabuľkou smerom nahor. "Žilina vstúpila do sezóny výborne, čo pripisujem skvelej kombinácii kvalitných Slovákov a skúsených legionárov. Súpiska nášho súpera je veľmi silná. Ak chceme zastaviť žilinských lídrov, tak sa musíme zamerať najmä na agresívnu obranu a musíme hrať tímovo, podobne ako v poslednom zápase, v ktorom sme vyprodukovali 25 asistencií. Verím, že našim šiestym hráčom bude hľadisko. Preto pozývam všetkých fanúšikov Handlovej na stredajší zápas," vyhlásil pred zápasom Maksimovič.

Žilina prišla počas víkendu o domácu neporaziteľnosť, v ich stánku si odnášali po výsledku 97:74 oba body basketbalisti Interu Bratislava. "Šošoni" držali s úradujúcim majstrom krok v prvom polčase, potom prišli individuálne chyby a v kombinácii s horšou streľbou, to skúsený súper nekompromisne trestal. Pre tím z mesta pod Dubňom to bude pri tom len druhý zápas na inej ako domácej palubovke. "Handlovú rešpektujeme. V tíme má skúsených slovenských hráčov vedených trénerom, ktorý pozná našu ligu a vie, čo môže zo svojho tímu vyťažiť. Handlovú som osobne videl hrať ešte v prípravnom zápase v Spišskej Novej Vsi. Myslím si, že postupne sa rozbieha a dostáva sa zo zranení. Aj my sa postupne doliečujeme. Vieme, že v Handlovej je na zápasoch basketbalové prostredie. Musíme byť koncentrovaní a aktívny v defenzíve. Chceme uspieť a priniesť si naspäť domov víťazstvo," prezradil tréner Slávie Ivan Kurilla.

Foto: Lenka Molnárová, Miloš Paciga, Karol Scholtz