• 1.

    LEV Levice
    21-7 49
  • 2.

    PDA Prievidza
    18-10 46
  • 3.

    SVT Svit
    18-11 47
  • 4.

    HAN Handlová
    16-11 43
  • 5.

    KMR Komárno
    16-12 44
  • 6.

    SNV Rytieri
    15-14 44
  • 7.

    INT Inter
    11-17 39
  • 8.

    LUC Lučenec
    9-20 38
  • 9.

    NIT Nitra
    3-25 31

Dvanáste kolo Slovenskej basketbalovej ligy prináša neúplný trojzápasový program. Vypredá v ňom Inter Bratislava halu v Lučenci? Začne Handlová zbierať body doma alebo potvrdia lepšiu formu Patrioti? Podarí sa Svitu pripraviť Žiline druhú prehru za sebou? Na všetky otázky sa dočkáme odpovede v sobotu večer. Duel Komárno - Prievidza sa dohrá v utorok 26. novembra.

SBL 2019/2020 - 12. kolo:

BKM Lučenec - Inter Bratislava

Športová hala ARENA, sobota 23. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Milan Brziak, Stanislav Mlynarčík

Z pohľadu atraktivity a tabuľkového postavenia jednotlivých tímov, to je jednoznačne najväčší ťahák 12. kola. Lučenčania majú jedinečnú možnosť, aby v krátkom čase zdolali vicemajstra a úradujúceho majstra. Prvý krok sa im už podaril v stredu večer, keď zvíťazili v Prievidzi 84:74. "Novohradčania" tak zatiaľ ukazujú, že ich vstup do sezóny nebol náhodný a body dokážu zbierať aj u súperov. "Každý vie, že Inter patrí k ligovej špičke. Nebude ľahké uspieť, ale v predchádzajúcom meraní sme mali k tomu blízko, čo nám dodáva sebavedomie. Som si istý, že naši fanúšikovia nám dodajú energiu, aby sme hrali čo najlepšie," prezradil domáci Jason Dunne. Podarí sa im vypredať domácu arénu a bude k dispozícii aj Jaroslav Musil, ktorý si opäť urobil na Hornej Nitre výron? "V sobotu nás čaká najsilnejší možný súper v našej lige. Inter je veľmi skúsený tím so širokou rotáciou, vedený skvelým trénerom. Myslím si, že pre nás to bude malý sviatok a keď sa nám podarí zopakovať výkon z posledného zápasu a pridáme niečo navyše, tak budem spokojný. Verím, že sa nám podarí vypredať halu a naši skvelí fanúšikovia nás poženú za dobrým výsledkom a budú našim pomyselným šiestym hráčom," dúfa kouč BKM Peter Jankovič. 

"Žlto-čierni" dosnívali svoj sen o účasti v druhej fáze Európskeho pohára FIBA, v kľúčovom stretnutí totiž prehrali s holandským Leidenom 78:88. Podpíše sa tento fakt na zverencoch trénera Aramisa Nagliča v lige? Interisti zostali v SBL-ke jediným družstvom, ktoré je vonku stopercentné, na dosah majú piatu výhru u súpera a zároveň tretí triumf v rade. Ich súper však bude mať veľkú motiváciu. V stredu nedohral duel Wes Alcegaire, jeho účasť v Lučenci je tak otázna. Dočkáme sa na úkor majstra prekvapenia? "Nebude to ľahké, pretože mentalita tímu v stredu asi trocha upadla. Dúfam, že to nebude cítiť v domácej súťaži, pretože nás čakajú ťažké zápasy v Lučenci a Komárne. Bude to ťažké obdobie. Nehovorím, že sme mali postup už v hlavách, ale aj tak...," povedal tréner Interu Aramis Naglič. 

IMG 2005

MBK Baník Handlová - Patrioti Levice

Mestská športová hala, sobota 23. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Anton Šarišský, Marek Turčin

Baník stratil ďalšie cenné body pred svojim publikom, proti Svitu prehajdákal až 16-bodový náskok, aby napokon padol po predĺžení. Pre Handlovú to je tvrdá rana, keďže sú aktuálne družstvom s najhoršou bilanciou doma - 1 výhra a 4 prehry. Ak chcú naplniť predsezónne ambície, teda pomýšľať na oveľa vyššie priečky, tak musia akútne začať pravidelne víťaziť, inak sa konkurencia začne nebezpečne vzďalovať. "Levičania nezačali sezónu najlepšie, no ich výkony sa od zápasu k zápasu zlepšujú. Každý duel, ktorý odohráme, máme vo svojich rukách a je len na nás, ako k nemu pristúpime. Na palubovke vieme tvoriť, a to ako v útoku, tak aj v obrane. Nasadenie, koncentrácia a nápad nám ale nevydržia celých štyridsať minút. Nedokážeme eliminovať školácke chyby a produkujeme množstvo ľahkých strát. Tým posadíme súpera na koňa a oberáme sa o víťazstvá. Takmer celý zápas hráme dobre a v posledných dvoch minútach prichádza skrat, vďaka ktorému nedotiahneme stretnutie do úspešného konca. Napriek všetkému verím v kvalitu nášho tímu," vyhlásil kouč Handlovej Branko Maksimovič. 

Levičania mali počas týždňa v lige voľno, no tento čas vyplnili ďalším stretnutím v Alpsko-jadranskom pohári a opäť úspešným. Síce sa ich úspech nerodil ľahko, ale po dramatickej koncovke si odnášali z Brna výhru 81:78, ktorá ich už v podstate posunula do play off tejto nadnárodnej súťaže. Na dobrú fazónu by radi nadviazali aj na Hornej Nitre, kde sa im už na začiatku sezóny podaril jeden veľký a víťazný obrat. Patrioti majú zatiaľ paradoxne lepšiu bilanciu vonku ako doma. "Do tohto zápasu ideme s tým, že v prvom rade nesmieme dovoliť trojky v tranzícii a nemôžeme umožniť otvorené pokusy strelcom. Z nášho pohľadu bude dôležité hrať našu kolektívnu hru, ako tomu bolo v predošlom zápase," myslí si hráč Levíc Marty Hill. 

IMG 5019

Iskra Svit - BK Slávia Žilina 

Iskra aréna, sobota 23. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Karniš, Tomáš Turček, Peter Gacík

Iskra v správnom čase a najlepším možným spôsobom ukončila krátke čakanie na víťazstvo. V Handlovej zmazala 16-bodové manko a v predĺžení hladkým spôsobom dokráčala k cennej výhre. Navyše bolo družstvo trénera Rudolfa Juga konečne v kompletnom zložení, do zostavy sa už totiž vrátila americká dvojica Jalen Nesbitt a Isaiah Johnson. Svit by teraz rád na to nadviazal pred domácim publikom, kde však prehral predchádzajúce dva duely. "V sobotu nás čaká ďalší náročný zápas proti tímu Žiliny, ktorý disponuje kvalitnými Slovákmi, ale tiež aj šikovnými legionármi. Napriek určitým zdravotným komplikáciám, sa budeme snažiť držať nášho herného plánu a pred našimi skvelými fanúšikmi chceme podať bojovný a koncentrovaný výkon od prvej do poslednej minúty a veríme, že po náročnom zápase v Handlovej sa budeme tešiť z druhého víťazstva v rade," prezradil asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik.

Žilina mala počas týždňa voľno, "šošoni" tak mali oveľa viac priestoru na to, aby si rozanalyzovali prehru v Spišskej Novej Vsi. Teraz ich čaká ďalšia cesta na východ, no už bez pivota Maria Špaletu. Podľa našich informácií hľadá vedenie klubu intenzívne za neho náhradu. Ako dopadne druhá cesta Slávie na východ? Udržia si zverenci trénera Ivana Kurillu druhé miesto? "Chceme sa čo najzodpovednejšie pripraviť na zápas so Svitom. Nechcem rozoberať všetko, ale máme veľké zdravotné problémy v tíme. Rozlúčili sme sa s Mariom Špaletom, ktorý nespĺňal určité nároky v tíme, pričom riešime náhradu na jeho post. Doug Wiggins nie je od zápasu s Lučencom stále k dispozícii, čo veľmi pociťujeme v zápasoch. Musíme sa zmobilizovať a ísť do Svitu bojovať," uviedol tréner Žiliny. 

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák, Jakub Ruman