Vytlačiť
Kategória: Preview

Základná časť Slovenskej basketbalovej ligy pomaly kráča ku svojej prvej polovici, na programe je tentoraz 15. kolo. Handlová sa v ňom pokúsi druhýkrát v tejto sezóne zdolať Inter Bratislava. Žilina sa bude snažiť zastaviť sériu prehier v televíznom zápase v Prievidzi. S rovnakým cieľom cestuje Komárno do Svitu. Zaujímavý basketbal sa očakáva aj v stretnutí Spišskej Novej Vsi s Lučencom.

SBL 2019/2020 - 15. kolo:

Iskra Svit - MBK Rieker COM-Therm Komárno

Iskra aréna, streda 4. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Tomáč Lukáš, Tomáš Kiss

"Podtatranci" nehrajú dlhšiu dobu v plnej zostave, preto im voľný víkend určite prišiel vhod. Pred svojimi fanúšikmi sa pokúsia odčiniť zaváhanie z východniarskeho derby, keďže v Spišskej Novej Vsi prehrali 87:96. V domácej Iskra aréne sa im už tradične výsledkovo darí, proti Komárnu sa budú snažiť opäť naladiť na víťaznú vlnu. "Čaká nás ďalší domáci zápas, ktorý sa budeme určite snažiť vyhrať, napriek tomu, že nás celý týždeň trápia drobné zranenia a stále nevieme v akej zostave na tento duel nastúpime. Budeme sa snažiť dodržať náš herný plán a na ihrisku urobíme všetko pre to, aby sme boli po zápase spokojní," prezradil asistent trénera Iskry Róbert Ištvánik.

Komárno je aj po víkende na poslednom mieste tabuľky, nič na tom nezmenilo ani domáce stretnutie s Interom Bratislava. "Obuvníci" boli totiž opäť oslabení, čo úradujúci majster využil k víťazstvu 97:74. Zverenci trénera Aleksandara Vržinu tak čakajú na plný bodový zásah už tri stretnutia, preto potrebujú nutne zabrať, aby sa im konkurenti nezačali vzďaľovať. "Čaká nás silný súper, pripravili sme sa na nich. Zdravotný stav tímu sa zlepšuje a dúfam, že pomaly sa bude dvíhať ako individuálna, tak aj tímová forma. Tešíme sa na zápas," povedal rozohrávač Komárna Nenad Miloševič.

2 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - BKM Lučenec

Mestská športová hala, streda 4. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Tomáš Doušek, Stanislav Mlynarčík

Vítazná séria Spišskej Novej Vsi sa skončila na palubovke Levíc, kde im nevyšiel hlavne druhý polčas. "Novovešťania" napokon odchádzali s prijateľnou prehrou 79:92. Zverenci trénera Ericha Korfantu si však udržali ôsmu pozíciu a pri návrate do domovského stánku, chcú opäť naštartovať svoje motory. "Výsledky Lučenca vzbudzujú rešpekt, no určite ideme do tohto zápasu s cieľom zvíťaziť. Po zápase s Levicami máme v tíme nejaké zdravotné šrámy, nechceme sa však na to vyhovárať a do zápasu musíme vstúpiť maximálne koncentrovaní. Hostia hrajú v pohode, legionárske duo Caffey - Basabe hrá v skvelej forme, navyše Lučenec má vo svojom strede skúseného Musila a na ich hre je to vidieť. Čaká nás ťažký zápas, ktorý však túžime vyhrať," vyhlásil pred zápasom tréner Spišiakov Erich Korfanta. 

Lučenec správne zareagoval na prehru v Handlovej, v ARENE si bez väčších problémov poradil so Žilinou 98:81. Do zostavy sa už vrátil aj Jaroslav Musil, čo je určite pozitívna správa pre trénera Petra Jankoviča. Aj s jeho pomocou sa totiž "Novohradčania" pokúsia dostať na druhú priečku tabuľky. "Spišská Nová Ves ukázala v posledných zápasoch, že má kvalitu. Momentálne sú vo výbornej forme a nečaká nás jednoduché. Už v našom prvom zápase to bolo o šťastí a dúfam, že sme sa poučili z tohto zápasu. Určite sa pôjdeme pobiť o dobrý výsledok, ale ako som povedal, bude to veľmi ťažké. Zodpovedne sme sa pripravovali a verím v dobrý výsledok," vyjadril sa kouč BKM Peter Jankovič. 

7 

BC Prievidza - BK Slávia Žilina

Niké aréna, streda 4. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos: RTVS 2 a Huste

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Martin Hudec

Televízny zápas prinesie zaujímavú konfrontáciu, ani Prievidza, ani Žilina totiž nie sú v ideálne forme. "Hornonitrania" hrajú stále ako na hojdačke, naposledy neuspeli v tradičnom baníckom derby, keď "pustili" pred vlastnými fanúšikmi body odvekému rivalovi z Handlovej. Formu sa pokúsia vylepšiť opäť doma, kde ich však nečaká ľahká skúška. "V poslednom stretnutí s Handlovou sme ukázali dve rozdielne tváre, keď sme neudržali koncentráciu až do konca stretnutia. V prvom vzájomnom meraní síl sa nám v Žiline nepodarilo uspieť a urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme v domácom prostredí boli úspešní," poveda kormidelník BC Tihomir Bujan. 

Žilina má ďaleko od fazóny, ktorá ju zdobila v prvej štvrtine základnej časti. "Šošoni" hrajú teraz väčšinu duelov vonku, čo sa odráža aj na postupnom zostupe tabuľkou. Zverenci trénera Ivana Kurillu už nevyhrali štyri stretnutia po sebe, no našťastie, dobrý rozbeh ich stále drží v hornej polovici tabuľky. Prípadná výhra na Hornej Nitre by bola príjemným povzbudením pre hráčov Slávie. "Zápas v Prievidzi je vždy s výbornou atmosférou. Vieme, že Prievidza disponuje pod košom skúseným duom Delič a Gačeša, na krídle zasa s dobre doskakujúcim Durmom a na rozohrávke sú Jovanovič a Guillory, čo tvorí os tímu. V Lučenci sme už nastúpili aj s Wigginsom, no zase sme nemali k dispozícii Tota, ktorý si odpykával trest. Zápas bude tvrdý a my musíme byť agresívni," uviedol kouč Žiliny Ivan Kurilla. 

IMG 6840 

MBK Baník Handlová - Inter Bratislava

Mestská športová hala, streda 4. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Roman Lamoš, Peter Gacík

Už sa to tak zdá, že Handlová našla ten správny smer. Dôkazom toho bol fakt, že Baník po veľmi dlhej dobe zvíťazil v hornonitrianskom derby nad Prievidzou. Do tímu sa dostáva veľká pohoda a Handlovčania sa postupne približijú vyšším métam v tabuľke. "Čaká nás veľmi ťažký zápas s najväčším ašpirantom na zisk majstrovského titulu. Po dvoch dôležitých víťazstvách sme ale vynikajúco naladení a na stredajší zápas sa poctivo pripravujeme. V aktuálnej sezóne sme už raz dokázali, že aj Inter je poraziteľný. Je viac ako isté, že úradujúci majster príde do Handlovej motivovaný, s cieľom oplatiť nám domácu prehru. Verím, že aj za pomoci našich skvelých fanúšikov, sa na konci zápasu budeme tešiť z víťazstva práve my. Preto by som chcel aj touto formou pozvať všetkých priaznivcov handlovského basketbalu na stredajší zápas, v ktorom budeme potrebovať každého jedného z nich," myslí si krídelník Handlovej Saša Jankovič. Lenže teraz ich čaká najťažšia možná skúška - úradujúci majster. "V zápase proti Interu musíme hrať disciplinovane najmä v obrane a eliminovať to, v čom je náš súper najnebezpečnejší. Hráčom bratislavského Interu stačí malý výpadok súpera k tomu, aby sa dostal do rozhodujúcej výhody. V tomto stretnutí sa chceme držať vopred dohodnutých pokynov a nezaváhať ani na chvíľu. Aj ten najmenší výpadok koncentrácie by nás mohol pripraviť o víťazstvo. Pokiaľ dodržíme všetko na čom sme počas tréningu pracovali, môžeme dosiahnuť vytúžený triumf," vyhlásil kormidelník Baníka Branko Maksimovič. 

Inter zahodil všetky pochybnosti do koša, aj po predčasnom konci v Európskom pohári FIBA, totiž v domácej súťaži zabral. Bez výraznejších problémov si odniesol oba body z komárňanskej palubovky. "Hráme proti kvalitnému súperovi, ktorý je v dobrej fáze a ktorého rešpektujem, lebo má skúsených, kvalitných hráčov a dobrého trénera. Sme pripravení nechať na palubovke srdce, hoci nevieme presne, s kým nastúpime. Určite si chceme priviesť dva body, ktoré by pre nás veľa znamenali na ceste za želanou formou," prezradil kouč "žlto-čiernych" Aramis Naglič. Teraz sa bude snažiť na Hornej Nitre odčiniť zaváhanie z predchádzajúceho merania síl, keďže práve proti Handlovej sa skončila ich dlhá víťazná šnúra. "V Handlovej nás čaká veľmi ťažký zápas. Handlová ukázala veľakrát, že je veľmi dobrý tím. Prvý zápas s nimi sme prehrali, takže určite máme ešte väčšiu motiváciu vyhrať. Oni majú veľa skusených a rozumných hráčov, ktorí dobre čitajú hru. My musíme odohrať veľmi dobre v obrane a v útoku chyby musíme znížiť na minimum, jedine tak môžeme vyhrať tento zápas," myslí si playmaker Interu Goran Bulatovič. 

Foto: Vladimír Dorňák, Karol Scholtz, Ján Šnúrik, Jakub Ruman