• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po takmer troch týždňoch nás čaká ďalší súboj Interu s Prievidzou. Poďme sa bližšie pozrieť na ťahák 25. kola.

K športu patria odjakživa rivality, basketbal nevynímajúc. V minulosti to boli napríklad duely medzi Levicami a Nitrou alebo Prievidzou a Handlovou. Určite najväčšia pozornosť sa momentálne sústredí na zápasy Interu Bratislava a Prievidze. Kde možno hľadať počiatky tejto v súčasnosti najatraktívnejšej rivality? Všetko to začalo počas finálovej série 2013/14, ktorej výsledok je dobre známy

Od tejto doby sa zrodila rivalita, ktorá každým ďalším zápasom zvyšuje atraktivitu vzájomných duelov. Presne tak tomu bude aj dnes, kedy sa už po tretíkrát v aktuálnej sezóne stretnú tieto dva celky. Nepôjde len o prestíž a zisk dvoch bodov, ale aj o prvé miesto v tabuľke. Na Pasienky sa chystá aj početná enkláva prievidzských fanúšikov, preto môžme očakávať aj výbornú atmosféru. O dôležitosti dnešnému duelu svedčí aj fakt, že práve toto stretnutie premiérovo povedie dvojica rakúskych rozhodcov. Poďme sa pozrieť bližšie na situáciu pred dnešným zápasom.

Inter - Prievidza, sobota 9.1. o 18:00, priamy prenos - Youtube a Huste.tv

 

Pohľad do kuchyne:

Inter: Pasienky majú za sebou mimoriadne rušný týždeň. Veľká kritika sa vzniesla na vedenie klubu, ktoré si predohrávkou s Karlovkou zabezpečilo účasť Rada Rančíka v dnešnom zápase s Prievidzou. Skúsený pivot si tak odstál dvojzápasový dištanc za diskvalifikačnú chybu počas týždňa, čo sa mnohým fanúšikom rozhodne nepáčilo. Pohyby nastali aj v kádri, žlto-čiernym sa podarilo zaplátať voľné miesta v kádri, keď do tímu Ľubomíra Urbana pribudlo skúsené duo Vujadin Subotič a Ronnie Taylor. Kým pre Taylora pôjde o zápasovú premiéru v drese Interu, Subotič si už stihol v dvojzápase oťukať slovenské palubovky. Za pozornosť stojí 20 bodov, 4 doskoky a 3 zisky zo zápasu proti Spišskej Novej Vsi. Inak Interisti ľahko preskočili cez prekážky v podobe Karlovky a Spišskej Novej Vsi, bez viacerých opôr dokázali v bratislavskom derby zvíťaziť rozdielom 32 bodov a na Spiši vyhrať pomerom 96:59. Bývalý dlhoročný lodivod Nitry priniesol na Pasienky skúsenosti, vďaka ktorým Inter konečne našiel svoju hernú tvár. Pod "Mexom" majú zatiaľ na konte 10 výhier a len jedinú prehru (práve proti ich dnešnému súperovi).

Prievidza: Na Hornej Nitre bola situácia počas týždňa oveľa pokojnejšia. Káder Miljana Čuroviča je už dlhu dobu konsolidovaný, priebežná bilancia tímu nenúti vedenie zasahovať do kárdu. Hráči Prievidze dokázali v stredu odraziť ambicióznych Patriotov, ktorých porazili v domácom prostredí 83:68. Baníci si touto výhrou udržali domácu neporaziteľnosť v aktuálnom priebehu ročníka a víťaznú sériu natiahli už na osem zápasov, čo je momentálne najdlhšia séria víťazstiev v súťaži. Vicemajstra nesužujú ani žiadne zranenia, do dnešnému duelu nastúpia v plnej sile.

Kto proti komu:

Poďme sa zo štatistického pohľadu pozrieť na jednotlivých hráčov základnej päťky. Ktorá päťka dnešného šlágru je efektívnejšia? Vychádzame samozrejme z najčastejšej základnej zostavy tímu v sezóne.

Inter:

Nenad Miloševič - 14.5 bodu, 2.5 doskoku, 4.7 asistencie, 1.1 zisku a 3.8 získaných faulov

Martin Bílik - 10.1 bodu, 3.0 doskoku, 1.2 asistencie a 1.2 získaných faulov

Goran Bulatovič - 6.4 bodu, 3.3 doskoku, 4.2 asistencie, 1.1 zisku a 2.7 získaných faulov

Radoslav Rančík - 21.6 bodu, 7.6 doskoku, 2.8 asistencie, 1.4 zisku a 6.2 získaných faulov

Martin Rančík - 14.3 bodu, 5.3 doskoku, 1.0 asistencie a 2.7 získaných faulov

Prievidza:

Igor Marič - 14.0 bodu, 5.8 doskoku, 2.3 asistencie, 1.9 zisku a 1.3 získaných faulov

Marko Batina - 13.7 bodu, 3.4 doskoku, 1.3 asistencie, 1.5 zisku a 1.6 získaných faulov

Richard Körner - 9.6 bodu, 3.1 doskoku, 1.2 asistencie a 2.0 získaných faulov

Svetozar Stamenkovič - 13.8 bodu, 7.4 doskoku, 1.4 asistencie, 1.7 zisku a 3.8 získaných faulov

Jaytornah Wisseh - 13.1 bodu, 3.0 doskoku, 7.0 asistencie, 2.2 ziskov a 6.0 získaných faulov

Suma sumárum, ako môžete z tohto prehľadu základných pätiek vidieť, tak veľká ťarcha konečného výsledku stojí na pleciach základnej zostavy Interu, ktorá má vysokú hernú produkciu. Sila žlto-čiernych však vzrástla s dvoma novými posilami, ktoré však zatiaľ výraznejšie nezasiahli do bojov. Na strane súpera je v popredí kolektívny výkon, tréner Čurovič sa môže spoliehať aj na produktívnu lavičku, na ktorej sedí viacero zaujímavých tvári. Podarí sa uspieť individuálnej kvalite nad tímovým duchom?

Čísla, čísla, čísla:

Dve víťazné série, jedna z nich dnes určite padne. Lepšie sú na tom hráči Prievidze, ktorí ťahajú už čoskoro dvojmesačnú sériu víťazstiev. Zle na tom nie sú ani hráči z Pasienkov, ktorý pod trénerom Urbanom prehrali len jediný duel, pred vianočnými sviatkami neuspeli na palubovke ich dnešného rivala.

Bilancia:

Baníci to na Inter v tejto sezóne vedia, v októbrovom dueli dokázali vďaka skvelému záveru zvíťaziť 103:95 a pred vianočnými sviatkami potešili domácich fanúšikov výhrou 84:68. Prievidzská šnúra víťazstiev nad bratislavským tímom momentálne číta tri zápasy, ešte v minulej sezóne vyhrali na Pasienkoch pod vedením Krunoslava Krajnoviča 72:58.

Povedali pred zápasom:

Nenad Miloševič (hráč Interu): „Každý z tých dvoch zápasov (proti Prievidzi, pozn.) bol iný. V prvom sme boli v zlom rytme, unavení z náročného programu. Druhý sme hrali bez pivotov, chýbal najmä Martin. V oboch však boli aj pozitívne prvky. Teraz sme kompletní, musíme hrať našu hru, byť agresívni a príliš neuvažovať, čo bolo. Potom sa nemusíme obávať o výsledok.“

Martin Boško (manažér Prievidze): „Tešíme sa, že naši fanúšikovia, ktorí si zabezpečili autobus na výjazd do Bratislavy nebudú ukrátení na kvalite a uvidia obe mužstvá v plnej sile.“

Delegácia rozhodcov:

Fuska Pavel (SVK), Attwenger Bernard (AUS), Lucaciu Mr. (AUS)

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK