• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

BK Levickí Patrioti vstúpili do nového ročníka Alpsko-jadranského pohára víťazne, v domácom prostredí vyhrali v zápase C-skupiny nad slovinským KK Tajfun Šentjur 79:77.

Úvodný kôš stretnutia zaznamenali hostia, ale odpoveď v podobe 12-bodovej šnúry domácich predznamenala ďalší priebeh zápasu. Tajfunu nepomohol ani oddychový čas, Levičania hrali s veľkou intenzitou hlavne v obrane, v 7. minúte im to prinieslo prvé dvojciferné vedenie v zápase. Zverencov trénera Tea Hojča držala dobrá efektivita streľby, po prvej štvrtine vyhrávali 27:13. Sebavedomý vstup do stretnutia sa odrazil aj v druhej 10-minútovke, v ktorej pokračovali domáci v ofenzívne ladenom výkone. V polovici druhej štvrtiny dokonca Patrioti viedli aj rozdielom 20 bodov (42:22). Slovinský celok mal problém reagovať na hru domácich, do konca prvého polčasu stiahol na 31:50. Po prestávke hostia ožili, začalo im padať hlavne za tri body a pocítili nádej na návrat do zápasu.  Levice však kontrolovali priebeh, svojho súpera si dokázali držať na približne 15-bodovom odstupe a pred záverečnými desiatimi minútami viedli domáci 65:50. Tajfun však nezložil zbrane, v závere sa snažil dotiahnuť to, čo počas 30 minút stratil. Necelé dve minúty pred koncom stiahli Slovinci na rozdiel jediného koša a v týchto chvíľach rozhodoval každý jeden moment. Hostia mali možnosť zrovnať skóre z posledného útoku, ale po skrumáži stratili loptu. Levice tak ustáli tlak a do nového ročníka Alpsko-jadranského pohára vstúpili víťazstvom 79:77.

BK Levickí Patrioti – KK Tajfun Šentjur (Slovinsko) 79:77 (27:13, 23:18, 15:19, 14:27)

Body – Levice: Nofflet 17, Djurič 14, Djokič a Josipovič po 11, Summers 6 (Keely a Musil po 9, Vojtek 2, Klár a Krajčovič 0)

Body – Tajfun: Moore 18, Spicer 16, Milašinovič 2, Mikovič a Thomas 0 (Sarajlija 22, Fifolt 13, Sebič a Grant 3, Držič 0)

TH: 22/16 – 7/4, Fauly: 17 – 24, Trojky: 7 – 11, Rozhodovali: Ženiš, Pipíška, Bartoš (všetci SR), 800 divákov

Povedali po zápase:

Teo Hojč (tréner Levíc): „Videli sme dva kompletne odlišné polčasy. V prvom polčase sme hrali náš doteraz najlepší basketbal v sezóne. Niekedy nie je dobré, keď vyhrávate po prvom polčase tak jasne, čo sa nakoniec stalo aj nám. Nehrali sme s rovnakou intenzitou, neboli sme tak sústredení a nedodržovali sme úplne naše pravidlá, čo nikdy nie je dobré. Preto sme sa dostali do situácie, kedy sme mohli prehrať zápas, aj keď sme hrali 20 minút výborne. Myslím si, že sme si zaslúžili vyhrať. Na konci sme mali trochu šťastia, ale výhru sme si zaslúžili. Musíme byť šťastní, pretože sme hrali proti dobrému tímu.

Joshua Nofflet (hráč Levíc): „Vždy je dobré vstúpiť do sezóny víťazstvom. Môže nám to len pomôcť.“

Žarko Djurič (hráč Levíc): „Bol to náročný zápas, to sme však vedeli. Boli sme trochu prekvapení z priebehu prvého polčasu, kde sme viedli o 20 bodov. Je to dobré, ale bola to aj neľahká situácia pre nás. Vedeli sme, že na nás do druhého polčasu vybehnú. Začalo im padať a pre nás to začalo byť oveľa náročnejšie v obrane.“

Krešimič Bašič (tréner Tajfunu): „Chcel by som pogratulovať Leviciam. V prvom polčase odviedli výbornú prácu, hrali výborne v obrane. My sme sa bohužiaľ ako nový tím trápili, nebolo ľahké pre nás hrať. Vrátiť sa v druhom polčase so šancou zvíťaziť, za to by som chcel poďakovať chlapcom. Levice si však zaslúžili vyhrať. Síce sme mohli zvíťaziť, ale v konečnom meraní by to nebolo férové. Bol to pre nás výborný test pred novou sezónou, také ťažké zápasy sme v príprave nemali a boli sme konečne v kompletnom zložení.“

Mirza Sarajlija (hráč Tajfunu): „Dokázali sme sa vrátiť z 20-bodového manka po prvom polčase. To sa mi páčilo, ukázali sme tímový duch. Myslím si, že to bude lepšie, ale musíme tvrdšie pracovať na sebe. Chcel by som zagratulovať Leviciam.“

Foto: Lukáš Droppan