• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V štvrtom kole Slovenskej basketbalovej ligy zvládli východniarske derby lepšie hráči Svitu, keď zdolali Spišskú Novú Ves. Premiérový domáci triumf zaznamenali Levice nad Žilinou, Lučenec natiahol proti Handlovej víťazne ťaženie pred svojimi fanúšikmi. Čiernou škvrnou je predčasne ukončený duel Prievidze s Interom Bratislava.

BC Prievidza – Inter Bratislava 49:56, predčasne ukončené v 25. minúte

 

Patrioti Levice – BK Slávia Žilina 85:60 (13:19, 30:9, 18:16, 24:16)

Levice: Perovič 19, Hot 13, Bojanovský 6, Hill 3, Bachan 2 (Žiak 16, Juríček 10, Krajčovič 7, Kirves 6, Adámik 3, Danielič a Volárik 0)

Žilina: Dickson 16, Merešš a Wiggins po 7, Jeftič a Sapp po 4 (Rožánek 8, Hoferica a Špaleta po 4, Ďuriš a Kubala po 3, Pažický 0)

TH: 11/8 – 12/11, Fauly: 16 – 12, Trojky: 13 – 5, Rozhodovali: Ženiš, Doušek, Lamoš

Povedali po zápase:

Michal Madzin, tréner Levíc: „V tomto zápase sme mali veľmi ťažký moment a som veľmi rád, že sme cez neho prešli a ako tím sme to celé zvládli. Za tento výkon musím povedať, že som hlavne šťastný, ako sme vyzerali – ako tím. Teší ma počet inkasovaných bodov, pretože sme v konečnom dôsledku odviedli dobrú robotu.“

Amin Hot, hráč Levíc: „V prvej štvrtine to bol vyrovnaný súboj, ale kľúčom ku stretnutiu bola druhá štvrtina, ktorú sme vyhrali 30:9. V tejto fáze nám pomohla dobrá obrana. V ďalšom priebehu sme pokračovali v tejto hre, čím sme kontrolovali priebeh zápasu. Vyhrali sme, čo je dôležité. Vedeli sme, že Žilina má kvalitný tím. Nemáme čas teraz oslavovať víťazstvo, v stredu nás čaká ďalší zápas, v nedeľu je nový deň.“

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: „Mali sme veľmi dobrý vstup do zápasu, ale v druhej štvrtine sme hlavne urobili veľmi veľa chýb. To nás viac-menej stálo celé stretnutie, keď si to totiž zoberieme, tak tretia alebo štvrtá štvrtina už vyzerala úplne inak. Na toto si musíme dávať veľký pozor, tam sa zápas definitívne zlomil.“

Doug Wiggins, hráč Žiliny: „Vstúpili sme do stretnutia agresívne, ale postupom času sme ju stratili. Levice hrali proti nám veľmi fyzicky, za čo si zaslúžia pochvalu. Súper bol veľmi dobrý, z tohto pohľadu to bol pre nás dobrý test. Do tretieho stretnutia v sezóne sme išli s bilanciou 2-0, preto je možno dobré tak skoro prehrať. Vrátime sa totiž k tabuli, aby sme zapracovali na veciach, ktoré nás stáli víťazstvo. Ideme trénovať a pripravovať sa na stredajší duel.“

 

BKM Lučenec – MBK Baník Handlová 97:80 (16:13, 27:21, 31:17, 23:29)

Lučenec: Caffey 23, Basabe 19, Murray-Boyles 11, Eudy a Musil po 8 (Zorvan 15, Dunne 8, Jackuliak 5, Grenda, Mederi, Skvašik a Suja 0)

Handlová: Mitrovič 22, Mrviš 20, Radukič 10, Petráš 7, Jašš 5 (Baltus a Jankovič po 8, Dolník, Mátych a Stehlík 0)

TH: 20/17 – 12/8, Fauly: 17 – 20, Trojky: 10 – 14, Rozhodovali: Tomašovič, Šarišský, Perečinský

Povedali po zápase:

Peter Jankovič, tréner Lučenca: "Bol to pre nás ťažký zápas, lebo sme sa asi prvýkrát pred zápaso ocitli v pozícii mierneho favorita. Myslím si, že veľmi disciplinovanou obranou sme 30 minút držali Handlovú na prijateľný rozdiel. Trošku ma mrzí tá posledná štvrtina, že sme opäť poľavili a neudržali sme si koncentráciu do konca, proti trošku vyspelejšiemu súperovi, alebo proti tímu, ktorý sa chytí skôr, to môže byť problém. Ale Handlová ukázala na konci, že vedia hrať basketbal, no mali aj smolu. Som rád, že sme vyhrali, myslím si, že sme ukázali celkom pekný basketbal, strelili sme 97 bodov, síce sme dostali 80, ale o tom to je."

Roman Skvašik, hráč Lučenca: "Na Handlovú sme boli pripravení, už od začiatku sa nám podarilo mať zápas v hrsti. Handlová hrala ku koncu veľmi nebezpečne, padli jej ťažké strely, ale pripisujem to aj k tomu, že sme boli trocha vo väčšej eufórii a nechali sme sa tým zlákať. Nebyť toho konca, asi by sme vedeli lepšie dohrať ten zápas, ale myslím si, že môžeme byť úplne spokojní a ďakujeme fanúšikom."

Branko Maksimovič, tréner Handlovej: „Gratulujem Lučencu, bol lepší ako my. Od momentu, čo sa nám stalo v zápase s Levicami, sme akoby v kŕči. Musíme veriť v to, čo robíme, zhodnotil by som to tak, že máme nejaký psychologický problém. Tento tím má veľkú kvalitu, ale vyzeráme strašne hrozne na palubovke. Máme problém aj so zraneniami, Halada nemohol hrať, počas zápasu vypadol aj Petráš."

Marek Jašš, hráč Handlovej: "Najväčšia chyba bola v útočnom doskoku a jednoznačne v obrane, nemôžeme dostať 97 bodov a pomýšľať na víťazstvo, nie to ešte vonku. Sme sklamaní."

 

Iskra Svit – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 96:74 (23:21, 27:15, 21:14, 25:24)

Svit: Nesbitt 26, Avramovič 17, Carr 14, Stuteville 12, Monček 11 (Baldovský 8, Bizub 6, Ivan 2, Findura, Kuzmiak a Ščavnický 0)

Spišská Nová Ves: Maxwell a Sewiol po 18, Alleyn 15, Nottage 14, Židzik 2 (Thompkins 6, Korfanta 1, Krajňák, Planinčič a Tchúr 0)

TH: 16/12 – 9/4, Fauly: 16 – 18, Trojky: 6 – 2, Rozhodovali: Fuska, Karniš, Izák

Povedali po zápase:

Rudolf Jugo, tréner Svitu: „Pre nás, aj pre Spišskú Novú Ves, to bol veľmi dôležitý zápas. Oba tímy chceli vyhrať tento súboj, bola tu fantastická atmosféra. Spišská hrala veľmi dobre, ale mali sme dobre pokrytých hráčov na trojkovom oblúku, na rozdiel od územia pod košom, kde sme si nedávali pozor najmä na Maxwella či Thompkinsa. V druhom polčase sme si už na to dávali pozor a dokázali sme tento zápas vyhrať."

Stanislav Baldovský, hráč Svitu: „Prvý polčas nebol z našej strany veľmi dobrý, dostávali sme ľahké koše, ale potom po polčase sme si povedali, že si musíme v obrane vypomáhať všetci piati. Tým pádom sme získavali lopty, išli sme do rýchlych protiútokov, dobre sme doskakovali a z toho sme už dokázali dávať ľahké koše aj my. Keď už to bolo o 15 - 20 bodov, tak si myslím, že sme už korigovali hru a dotiahli sme to do víťazného konca. Som rád, že na konci dostali príležitosť aj piati mladí Slováci, takže z našej strany to bolo výborné."

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: „Súper bol rozumnejší v útoku, pozornejší v obrane, premenil otvorené strely a tým rozhodol tento zápas a zaslúžene vyhral."

Wiktor Sewiol, hráč Spišskej Novej Vsi: „Bol to pre nás veľmi dôležitý zápas, derby. Aj pre fanúšikov to bol veľký ťahák. Žiaľ, nenaplnili sme náš plán vyhrať. Musíme sa poučiť z našich chýb a lepšie sa pripraviť na ďalší zápas."

Foto: Lukáš Droppan