Vytlačiť
Kategória: Report

Pravidelný zber výhier Svitu sa nezastavil ani v Prievidzi, podtatranský celok si tak poistil post lídra Niké SBL. Na hornej Nitre sa radovala aspoň Handlová, ktorej sa podarilo zastaviť rozbehnutých Spišských Rytierov. V derby dominovali Patrioti nad oslabenou Nitrou.

Niké SBL 2023/2024 – 8. kolo základnej časti:

MBK Baník Handlová – Spišskí Rytieri 85:80 (18:23, 23:9, 26:20, 18:28)

Rozhodovali: Zubák, Margala, Turčin

Povedali po zápase:

Nenad Miloševič, tréner Handlovej: "Z nášho pohľadu to bolo veľmi dôležité víťazstvo. Začiatok sme síce nezachytili, ale obranou sme sa vrátili a dokázali sme kontrolovať priebeh druhej a tretej štvrtiny. Spišiaci potvrdili, že majú jeden z najlepších tímov v súťaži. Napriek problémom, ktoré ich v súčasnosti sužujú, zabojovali a ukázali veľký charakter. Pre nás to bola veľká škola. Verím, že nám tento zápas dal veľa skúseností do ďalších bojov. Za toto víťazstvo sme radi. Pochváliť by som chcel bojovnosť chlapcov a kolektívny výkon celého tímu. Teraz nás čaká príprava na ďalší zápas. Dôležité bude zregenerovať, aby sme na Inter vycestovali pripravení. V závere by som chcel poďakovať našim fanúšikom, ktorí boli opäť vynikajúci a aj oni sa pod toto víťazstvo podpísali."

Branislav Pipíška, hráč Handlovej: "Veľmi sme túžili po víťazstve. Po poslednom výkone v Komárne sme to našim fanúšikom zostali dlžní a ja som rád, že sme túto dlžobu splatili. Začali sme síce nervózne a v prvom polčase sme sa na každý kôš narobili, no naše chvíle prišli po zmene strán. Nervozitu sme nechali v šatni a hneď od úvodu tretej štvrťky sme na súpera vybehli agresívne. Najmä výborná obrana nám zabezpečovala rýchle brejky a padli nám aj otvorené strely. V poslednej štvrtine sme ušli do 19-bodového vedenia a zdalo sa, že sme úlohu favorita splnili. Príliš zavčasu sme sa ale prestali koncentrovať a Spišiaci zmazali naše pohodlné vedenie. Nemalo by sa stávať, aby sme na domácej pôde v jasnom zápase takto nezvládali záver. Našťastie sme zápas dotiahli do úspešného konca, k čomu nám dopomohlo aj vynikajúce hľadisko, ktorému sa chcem poďakovať za dôveru."

Teo Hojč, tréner Rytierov: "Keď zoberieme do úvahy, že máme veľké problémy s absenciami hráčov, ale do Handlovej sme prišli zabojovať. Som rád, že aj keď sme prehrávali už takmer o 20 bodov, sme sa nevzdali a vrátili sa do zápasu. V samom závere rozhodla jediná lopta. Urobili sme zbytočnú chybu, ktorú ale chlapcom nevyčítam, pretože aj napriek úzkej rotácii bojovali. Gratulujem Handlovej k výhre. Ja dúfam, že čoskoro budeme zdraví a začneme normálne trénovať. V poslednom týždni sme nehrali na tréningu 5 na 5 ani raz a ak sa chceme zlepšovať, musíme absolvovať plnohodnotné tréningy."

Tomáš Mrviš, hráč Rytierov: "Vedeli sme, že v Handlovej nás čaká ťažký zápas. Nastúpili sme v oslabenej zostave a domáci po poslednej vysokej prehre v Komárne túžili po víťazstve. V prvom polčase sme napriek tomu dokázali s nimi držať krok. Po zmene strán nám z dôvodu úzkej rotácie dochádzali sily a Handlovčania sa nám rýchlo bodovo vzďalovali. V závere sme sa zomkli a dokázali sme zmazať takmer 20-bodové manko na najtesnejší rozdiel - 79:80. V závere mala Handlová viac šťastia a napokon sa jej podarilo vydrieť víťazstvo. Verím, že sa čoskoro stretneme na palubovke kompletní a ukážeme našu reálnu silu."

 

Patrioti Levice – Slávia SPU Nitra 107:53 (30:15, 27:10, 25:10, 25:18)

Patrioti: Adaway 27, Wheeler 17, Howard 8, Kaukiainen 6, Kováč 5 (Solčánsky 17, Krajčovič 14, Chaban 11, Abrhám 2, Bachan, Bojanovský a Pažický 0)

Nitra: J. Vojtek 9, Kotásek 8, Urban 5, Tchúr 3, Kobulnický 2 (Linder 9, Žiak 8, Mäsiar, Stojanov a P. Vojtek po 3)

TH: 14/12 – 7/6, Fauly: 13 - 17, Trojky: 13 - 7, Rozhodovali: Ženiš, Bartoš, Izák

Povedali po zápase:

Michal Madzin, tréner Patriotov: "Bolo dôležité, že sme sa týmto zápasom vedeli nastaviť na ten ďalší priebeh, ktorý nás čaká. Som opäť rád za mladých chalanov, s akou energiou nastúpili. Vďaka veľkému náskoku mali všetci šancu si zahrať a bojovať o toto víťazstvo."

Samuel Solčánsky, hráč Patriotov: "Zo zápasu mám super pocit ako každý iný. Nepodcenili sme súpera, vedeli sme, do čoho ideme. Myslím, že sme robili všetko to, čo sme mali a zahrali sme si z chuti a tešíme sa na ďalší zápas."

Ľubomír Urban, tréner Nitry: "Do zápasu sme vstúpili veľmi oslabení, keďže paradoxne vo voľnom dvojtýždni sa nám zranili traja hráči. Tento zápas bol skôr príležitosťou pre nových hráčov vedieť sa skonfrontovať s pohárovým super družstvom. Dúfam, že tieto skúsenosti zúžitkujú v ďalších svojich kariérach. Je veľmi ťažké iné z tohto zápasu vyzdvihnúť. Levice sú družstvom, ktoré sa pripravujú na vyššie ambície. Myslím, že je dôležité, že sme zápas odohrali v normálnom hracom duchu."

Jozef Vojtek, hráč Nitry: "Tento zápas nám vôbec nevyšiel, prišli sme sem so zraneniami zahraničných hráčov. Boli sme v podstate v slovenskej zostave s jedným Čechom, bývalým Levičanom. Od začiatku na nás Levice vytiahli agresívnu obranu a my sme s ňou mali problémy. Žiaľ, ani po polčase sme nedokázali upraviť stav a je z toho trošku veľký priepastný rozdiel cez 50 bodov, čo nás veľmi mrzí."

 

BC Prievidza – Iskra Svit 76:86 (12:22, 34:12, 18:31, 12:21)

Prievidza: Rhodes 18, Belikov 16, Bolek 12, Radovič 9, Milner 4 (Lukáč 10, Kincel 7, Krčmárik, Lairy a Teličák 0)

Svit: Rožánek a Osawe po 24, Brown 18, Kalthoff 14, Mozone 4 (Turza 2, Dickens a Harabin 0)

TH: 13/8 – 27/22, Fauly: 24 - 16, Trojky: 8 - 4, Rozhodovali: Tomašovič, Šarišský, Ribakovs

Povedali po zápase:

Saša Jankovič, tréner Prievidze: "V prvom rade gratulujem Svitu, bol to tvrdý zápas. My sme odohrali jednu famóznu štvrtinu, v ktorej sme dali 34 bodov, ale zápas sa hrá štyri štvrtiny. Na konci, keď sa práve lámal zápas, tak sme úplne odišli. Svit nás preskákal, mal 16 útočných doskokov a každý jeden z nich trestali. Tu sme pohoreli. Máme aj smolu, že sa nám hneď v štvrtej minúte prvej štvrtiny zranil náš hlavný pivot Milner a museli sme dohrávať bez neho prakticky celý zápas. Chlapcom nemôžem ohľadom nasadenia nič dávať za zlé, na ihrisku všetci nechali srdce. No ani to nestačilo a tak teraz veríme, že v ďalšom zápase nám to už vyjde a dostaneme sa z toho."

Samuel Kincel, hráč Prievidze: "V tomto zápase sme veľmi chceli pred domácimi fanúšikmi ukázať, že stále na to máme, chceli sme prerušiť túto sériu prehier. Do zápasu sme vstúpili trošku pomalšie, ale neskôr sme sa skvelo vrátili, zápas sme v druhej štvrtine kontrolovali a vychádzalo nám viac-menej všetko, hrali sme tímovo. Potom však prišla tretia štvrtina, kde nás dotiahli po našich chybách. V štvrtej štvrtine to bol najprv opäť vyrovnaný zápas, ale na konci tam už boli nejaké chyby v obrane, zlé rozhodnutia v útoku, a to nás stálo zápas."

Lukáš Varga, tréner Svitu: "Ťažký zápas, vedeli sme, že tu to nebude ľahké. Pripravili sme sa tak, že zápas začína z mínus desať a od toho sme chceli začať aj s obranou. V druhej štvrtine to síce skončilo 12:34, ale v druhom polčase sme zas my mali dobrú reakciu. Bol vidieť charakter tímu, a to, že chcú vyhrať. Zmenili sme to, ako sme hrali v prvom polčase individuálne a v druhom polčase sme naopak začali hrať viac kolektívne, čo bolo tým rozdielom, keďže sme chceli vyhrať ako kolektív."

Róbert Rožánek, hráč Svitu: "Zápas sme začali dobre, po prvej štvrtine sme vyhrávali o osem bodov, potom však prišiel veľký skrat. Domáci triafali strely, my sme bránili úplne zle, celý náš koncept sa nám rozsypal v druhej štvrtine, z čoho plynulo aj 12-bodové manko. V šatni sme si povedali, že treba zabojovať celých dvadsať minút, a že to, čo sme si narobili, musíme aj zjesť. Som rád, že sme teda nakoniec dokázali zabojovať a našou obranou a celkom múdrou hrou sme otočili zápas."

 

Aktuálna tabuľka Niké SBL:
P.  Tím Z V-P Skóre B
1. SVT Svit 7 6-1 586:530 13
2. KOM Komárno 6 5-1 485:451 11
3. HAN Handlová 7 5-2 561:563 12
4. LEV Patrioti 7 5-2 613:451 12
5. INT Inter 6 3-3 430:466 9
6. SNV Rytieri 8 3-5 637:628 11
7.  PDA Prievidza 7 2-5 496:529 9
8. LUC Lučenec 7 1-6 552:619 8
9. NIT Nitra 7 1-6 496:619 8

Foto: Lukáš Droppan