Vytlačiť
Kategória: Report

Prvým tohtoročným semifinalistom sa stali Levice, sériu s Lučencom ukončili v najkratšom možnom čase. Prievidza si vybojovala v domácom prostredí mečbal, keď triumfovala nad Interom Bratislava. Svit odvrátil koniec sezóny, pred svojimi priaznivcami nepripustil proti Spišským Rytierom tretiu prehru za sebou.

Niké SBL 2023/2024 – 3. zápasy štvrťfinále play off:

Patrioti Levice – BKM Lučenec 94:79 (22:22, 23:25, 31:21, 18:11)

Patrioti: Adaway 21, Vrbica 13, Howard 12, Abrhám 11, Wheeler 9 (D. Kneževič 14, Bojanovský a Kováč po 6, Pažický 2, Solčánsky 0)

Lučenec: V. Kneževič 23, Givance 16, Young 8, Rákai 7, Sapiega 5 (Siládi 17, Zorvan 3, Ištok a Skubeň 0)

TH: 18/16 – 3/3, Fauly: 16 - 23, Trojky: 12 - 10, Rozhodovali: Margala, Uhrin, Izaák

/konečný stav série – 3:0, Patrioti postúpili do semifinále/

Povedali po zápase:

Michal Madzin, tréner Patriotov: "Posledný krok býva najťažší, to sa podľa mňa aj teraz úplne potvrdilo. Lučenec prišiel s niečím, čo sa dalo možno čakať, ale v takom zápase sa veľmi ťažko proti takému štýlu hry presadzuje. Som rád, že sme to zlomili. Sme v ďalšej sérii a uvidíme, kto nám príde do tej série a verím, že sa zodpovedne pripravíme a užijeme si plnú halu. Opäť výborná atmosféra a som rád, že sme tú sériu ukončili."

Ben Kováč, hráč Patriotov: "Poviem, že celkom škaredý zápas. Vstup do neho sme mali pekný, ale v druhej štvrtine sme trochu zaspali a Lučenec sa dostal do vedenia. V tretej štvrtine to vyzeralo už lepšie, ale Lučenec stále bojoval. Bolo to ťažkých 40 minút. Som hrdý na tím a som šťastný, že sme to dotiahli na 3:0. Ideme ďalej, budeme pracovať a najbližší zápas bude buď s Komárnom alebo Handlovou a my budeme pripravení na semifinále."

Jordi Guárdia, tréner Lučenca: "Myslím si, že sme bojovali v tomto zápase až do konca. Síce náš rozdiel na konci bol o niečo väčší a nečakaný, no narozdiel od toho, sme v tretej štvrtine boli tak blízko. Ale myslím si, že sme využili všetky naše možnosti. Nemôžem povedať o mojich chlapcoch nič zlé, bojovali a dali do toho maximum. Sú to skvelí chalani a dúfam, že budú mať veľa štastia v budúcnosti. Držím Leviciam palce, aby sa stali majstrami."

Matej Siládi, hráč Lučenca: "Myslím si, že celý zápas sme s Levicami držali krok až do konca. Mrzí nás to, že sme prehrali. Na konci nám nepadlo veľa voľných striel a to asi rozhodlo. Obrana bola z našej strany výborná, držali sme sa vlastne 36-37 minút, ale oni premenili veľmi tažké strely a my sme kvôli tomu prehrali."

 

BC Prievidza – Inter Bratislava 79:69 (19:13, 30:19, 19:22, 11:15)

Prievidza: Taylor 22, Belikov 18, Milner 12, Rhodes 8, Jackson 6 (Bolek 9, Kincel a Teličák po 2, Chlupis a Krčmárik 0)

Inter: Smith 21, Daye 20, Pavlovič 7, D. Koller 5, Zdanavičius 0 (Sudžum 13, M. Koller 3, Hudec, Kozlík a Szabó 0)

TH: 23/16 – 7/5, Fauly: 14 - 24, Trojky: 7 - 8, Rozhodovali: Kúkelčík, Šarišský, Bara

/stav série – 2:1/

Povedali po zápase:

Saša Jankovič, tréner Prievidze: „Pocity sú výborné. Vieme, čo pre nás znamená naše domáce ihrisko a fantastické publikum, naozaj nás ťahalo. Myslím, že sme zaslúžene vyhrali, okrem úvodných minút sme diktovali tempo aj v obrane, aj v útoku. Dokázali sme, že keď ideme úplne na dosah svojich síl a energie, najmä v obrane, tak môžeme poraziť každého, aj kvalitný tím, ako je Inter. Odkedy som tréner, tak chcem, aby sme hrali takto tímovo. Každý zápas môže niekto hviezdiť, to je normálne, ale chceme byť nebezpeční z viacero pozícií. Som rád, že hráči si posúvali loptu, no najviac ma tešila obrana. Pomohli nám aj diváci, ale i to, že naši hráči majú výborné charaktery, víťazný charakter. Vieme, že v minulom zápase bola posledná štvrtina možno najhoršia v tejto sezóne, takže každý to chcel napraviť. Každý z nich má skutočne víťaznú mentalitu, bojujú ako tím, hrajú ako tím a to teraz ukázali. Tlak je teraz na strane Interu, my máme dva mečbaly. Ideme regenerovať, ideme sa snažiť zmeniť ešte nejaké detaily. Nečaká nás nič ľahké, ale nôž na krku má teraz Inter. Budeme tam hrať našu hru, ideme sa snažiť postúpiť a verím, že sa nám to aj podarí.”

C.J. Jackson, hráč Prievidze: "Fanúšikovia nám veľmi pomohli. Vedeli sme, že je to potrebné víťazstvo. Celý čas sme tento rok tvrdo pracovali, aj teraz sme to ukázali a musíme to urobiť aj v utorok. Robota ešte neskončila."

Danilo Rakočevič, tréner Interu: „Basketbal je tímový šport, to znamená, že zápasy sa nedajú vyhrať individuálne. Hrali sme príliš individuálne, mali sme pár hráčov, ktorí chceli byť hrdinovia, a to nám očividne nevyšlo. Musíme hrať tímovejšie a musíme byť múdrejší v útoku a v obrane nesmieme mať taký výpadok, ako sme mali v tom jednom momente, kde sa Prievidza chytila a dala veľa trojok po sebe. Na začiatku sme netrafili veľa voľných striel, ale to my riešime celú sezónu, ak sa budeme vracať k tomu, kde sme boli pred mesiacom, my túto sériu nemôžeme zvládnuť. Ak budeme hrať tak, ako sme hrali prvý zápas, aj druhý zápas u nás doma, tak potom môžeme dúfať, že tu niečo spravíme, ale takým spôsobom, ako sme hrali teraz, tak podľa mňa nemáme šancu. Bohužiaľ, my máme taký tím, ktorý žije zo streľby za tri body. Keď netrafíme, tak sa úplne zrútime. S tým máme veľké problémy celú sezónu, nie je to nič nové. Mali sme streľbu za tri 20 percent, Pavlovič mal 7/1, nenaberie sa sila v defenzíve. Malo by to byť naopak. V defenzíve máme nabrať silu a z toho má ísť útok, nie triafať trojky, aby sme hrali obranu. Utorok další zápas, treba sa zotaviť, zanalyzovať a ideme ďalej. Pokúsime sa bojovať o piaty zápas.”

Ozren Pavlovič, hráč Interu: "Bol to už od začiatku ťažký zápas, vedeli sme, že to nebude ľahké. Je to dobrý tím, boli sme pripravení, snažili sme držať herného plánu, no akonáhle sa začínajú dostávať do vedenia, je to pre nás problém. Druhú štvrtinu mali šialený úsek, vytvorili energiu, pripojilo sa publikum, premenili dobré streľy, ich ťahúni hrali tak ako mali a my sme sa museli prispôsobiť. Ideme späť do Bratislavy, pokúsime sa tam vyhrať a získať tak rozhodujúci zápas."

 

Iskra Svit – Spišskí Rytieri 76:75 (19:20, 20:24, 18:14, 19:17)

Svit: Walton 17, Brown a Rožánek po 15, Sumbry 13, Turza 9 (Matušek 7, Harabin 0)

Rytieri: Pipkins 15, Harris 11, Fusek 6, Antoni 4, Lopez 1 (Reeves 22, Hlivák a Juríček po 8, Mrviš 0)

TH: 13/8 – 16/11, Fauly: 18 - 18, Trojky: 12 - 12, Rozhodovali: Zubák, Bartoš, Ribakovs

/stav série – 1:2/

Povedali po zápase:

Lukáš Varga, tréner Svitu: „Okrem úvodných minút, kde sme aj tak mali otvorené strely, to prebehlo podľa našej vízie, a teda aj podľa zápasového plánu. Potrebovali sme sa udržať v zápase čo najdlhšie, a potom potiahnuť bodovú šnúru. Podarilo sa nám to a následnou úlohou bolo, aby sme to ubránili. Je úžasné, ako chalani verili, bojovali a spolupracovali. Je to play off, kde sa často stáva, že sa hrá do poslednej sekundy. Počas základnej časti sme tu pár takých duelov prehrali, ale vedel som, že to šťastie sa niekedy obráti čelom k nám. Robo Rožánek ukázal srdce a kvalitu, pre ktorú bol vyhlásený za najlepšieho slovenského hráča základnej časti. Dodalo nám to množstvo energie, lebo aj tímu som hovoril, že či dá Robo 2 alebo 30 bodov, pre nás bude dôležitejšie, že nám jeho účasť v zápase dodá nádej. To zranenie bolo na limite, aby vôbec mohol hrať. Mal len dva tréningy. Svoju rolu splnil perfektne a som na neho veľmi hrdý. Uvidíme, aká bude situácia s Petrom Kalthoffom. Je to úprimný chlap plný rešpektu a ja o ňom môžem povedať iba dobré veci. Má ťažkú situáciu, kedy si musí vyberať medzi basketbalom a rodinou. Už sa mu trochu upokojila situácia s jeho bábätkom a ideme komunikovať o tom, ako ho dostaneme na štvrtý zápas na Slovensko. Vo zvyšku série budeme bojovať do poslednej sekundy. V Spišskej Novej Vsi sme ešte nezvíťazili ani v kompletnej zostave. Na ich palubovke sa hrá fyzickejšie a v tom prostredí sa oni cítia lepšie.“

Róbert Rožánek, hráč Svitu: „Pre nás je to veľké víťazstvo. Sezóna sa nám teda ešte nekončí a vraciame sa do Spišskej Novej Vsi. Vedeli sme o čo hráme a vlastne sme už nemali čo stratiť, takže sa nám hralo trochu ľahšie. Padli nám nejaké strely a bolo to napínavé do poslednej sekundy. Keď sme dali v štvrtej štvrtine niekoľko kľúčových trojok, boli sme na koni, ale našimi stratami sa to opäť začalo lámať na stranu hostí, ale víťazstvo je nakoniec naše. Pre mňa to nebolo ľahké rozhodnutie nastúpiť, ale dal som si nejaké prášky od bolesti, ale čakal som, že po piatich minútach pôjdem dole. Dostali sme sa však do laufu, takže sa mi hralo o to lepšie a na bolesť som zabudol. Spišská je doma silná, v tejto sezóne sme tam ešte nevyhrali. Určite na nás naletia, ale ja dúfam, že sme ešte nepovedali posledné slovo.“

Teo Hojč, tréner Rytierov: „Toto stretnutie mohlo ísť na obe strany. Rozhodovala posledná strela, ktorú sme, bohužiaľ, nepremenili. Pre divákov to bol dobrý, napínavý zápas na pozeranie, ktorý mal všetko, čo play off má mať. Svitu sa vrátil Rožánek, čo zmenilo mnoho vecí. Dostali sme sa neraz do lepšieho vedenia, ale pustili sme to zo svojich rúk. Svit získal momentum, ktoré bolo náročné zastaviť. My sme však v závere ukázali charakter a vrátili sme sa na dostrel. Gratulujem Svitu k víťazstvu a my sa ideme pripraviť na utorkový domáci duel. Oba tímy chcú postúpiť a ide o detaily.“

Adam Antoni, hráč Rytierov: „Je to škoda. Neboli sme dostatočne tvrdí v obrane a priveľa sme im dovolili v útoku. Musíme viac zabrať v defenzíve, pretože koše vieme dávať, ale keď poľavíme vzadu, Svit to vie využiť. Domáci už nemali čo stratiť, hrali s veľkou energiou, vybehli na nás, čo bolo cítiť počas celého zápasu. Vidíme, že Svit sa nevzdáva, takže to bude ešte ťažká séria. My si musíme oddýchnuť, pripraviť sa a v utorok doma zvíťaziť.“

Foto: Lukáš Droppan