Vytlačiť
Kategória: Report

Druhý semifinálový zápas Budiš Slovenského poháru skončil úspešne pre domácu Prievidzu, ktorá vyradila Košice po výsledku 89:85 a vo finále si zahrá s bratislavským Interom.

Prievidza a Košice nadviazali na prvý semifinálový zápas, zápas sa hral vo vysokom tempe, ktoré viac v prvom polčase vyhovovalo hosťom z Košíc. Býci sa ujali vedenia v zápase po voľných pozíciách, ktoré im domáci hráči vytvárali. „Z našej strany to bol veľmi zlý prvý polčas. Boli sme zaseknutí, neboli sme vo svojej koži ani v útoku, ani v obrane. Neboli sme v tak veľkom mínusovom stave, na to ako sme prvý polčas hrali. My sme tak zle prvý polčas na našej palubovke nezahrali v tejto sezóne. Som rád, že sme to dokázali otočiť,“ nešetril svojich zverencov Miljan Čurovič. S jeho slovami sa nedá než len súhlasiť, v prvom polčase to nebola Prievidza, na ktorú sú diváci a basketbalová verejnosť zvyknutý. Košičania tohto faktu využívali a vďaka vysokej efektivite streľby viedli po 20 minútach 48:33. „Chlapcom som povedal cez polčas, aby sme verili v obrat. Vďaka týmto fantastickým divákom sme dokázali urobiť menší zázrak. V druhom polčase získali sebaistotu. Keď získaš sebaistotu, tak aj lopta ťa rešpektuje. Padli nám veľmi dôležité strely. Šťastie sa musí aj zaslúžiť,“ vyjadril sa tréner Prievidze.

Druhý polčas postupne vicemajster ožíval, ale ešte v tretej štvrtine odolávala košická obrana. Hnaní euforickými divákmi sa baníci dostali na dostrel a ich šanca na výhru žila, keďže pred záverečnou štvrtinou prehrávala už len 57:64. „Museli sme zlepšiť našu obranu, tréner nám povedal, aby sme sa sústredili viac na našu hru a systém. To sme vykonali, výsledkom čoho bol dobrý rezultát. Nehrali sme v prvom polčase dobre, ale ukázali sme silu a tímový duch, ktorá nás doviedol k víťazstvu,“ povedal najlepší strelec zápasu domáci Milan Stanojevič. Obrat prichádzal postupnými krokmi počas štvrtej štvrtiny, v štvrtej minúte to bolo už len o bod vďaka Stanojevičovi a následne parádnym smečom Körner dostal Prievidzu do vedenia.

Tento moment sa ukázal ako kľúčový, s čím súhlasil aj prievidzský rozohrávač: „Samozrejme, vlialo to do nás veľkú energiu. Na lavičke sme povstali, diváci s nami, takže áno išlo o dôležitý moment.“ Vedenie sa ešte chvíľu striedalo zo strany na stranu, ale menší trhák Prievidze rozhodol o tom, že nakoniec vyhrali domáci 89:85. Len ťažko sa hľadali slová košickému Stanislavovi Baldovskému: „Bojovali sme, vyhrávali sme o 18 bodov. Hrali sme dobre v obrane, v útoku nám padalo. Prievidza potom nastúpila do druhého polčasu agresívnejšie, my sme trochu poľavili, oni sa dotiahli na zopár bodov a potom ich publikum hecovalo. Dali otvorené strely, ktoré nás potopili. Bohužiaľ, to je basketbal, to je šport. Za celý tím môžem povedať, že sme bojovali, klobúk dole. Ideme ďalej, ukázali sme silu, že viem fakt hrať basketbal. V Prievidzi sa ťažko hrá, prehrávajú sa tu o 30-40 bodov. Zopár minút nám ušlo, tým pádom sme prehrali zápas. Slovenský pohár je za nami, bojujeme teraz o medailu.“

Podobné slová mal aj asistent Košíc Richard Leško: „Určite je to sklamanie, na druhej strane chcem pogratulovať chlapcom. Odohrali výborný zápas, to nás teší, že to niekam smeruje. Rozhodol druhý polčas, keďže prvý polčas sme vyhrali dosť veľkým rozdielom. V druhom polčase to Prievidza vsadila na jednu kartu a z jednej časti naše neprispôsobenie, z druhej kto tu bol, tak vie o čom hovorím. Prehra samozrejme bolí. Dnes to tu každý videl, ako to vyzeralo, nielen zo strany hráčov, ale bol tu aj tretí hráč. To je škoda..“ Leško tiež podotkol, že ho teší herný progres tímu, ktorý by rád potvrdili víťazstvami v ťažkých zápasoch.

Prievidza sa dočkala vytúženého finále, v ktorom narazí na Inter. Tohto zápasu sa už nemôže dočkať tréner Prievidze: „Bude to zaujímavý zápas. Inter hral napínavý zápas, my sme hrali odohrali napínavý zápas. Normálne sa teším, že si to zajtra rozdáme a verím, že príde ešte viac divákov na tento zápas.“

BC Prievidza - KB Košice 89:85 (16:30, 17:18, 24:16, 32:21)

Prievidza: Wisseh 15, Batina a Körner po 14, Stamenkovič 9, Marič 2 (Stanojevič 19, Rostampour 10, Jašš a Vojtek po 3)

Košice: Edwards a Vlahovič po 13, Keely 12, Baldovský 10, Jankovič 8 (Baťka 13, Dimič 10, Avramovič 6)

TH: 24/18 - 29/18, Trojky: 11 - 6, Fauly: 28 - 24, Rozhodovali: Tomašovič, Ženiš, Fuska, 1300 divákov

Pozápasové rozhovory zo zápasu Prievidza - Košice:

FOTO: PETER PENIAŠKO