• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ani oslabená zostava Iskry Svit nezabránila tomu, aby až do samotného záveru sťažila Patriotom Levice boj o semifinálovú miestenku na Slovenskom pohári. V koncovke rozhodli na strane hostí chýbajúce sily, na domácej polovici širšia rotácia. Ďalej napokon ide obhajca trofeje, na ktorého čaká ďalší súboj s Lučencom.

„Podtatranci“ pricestovali do Levíc vo výrazne oklieštenej zostave, dlhšiu dobu absentuje krídelník Jalen Nesbitt a pred utorkom sa pridali na maródku aj rozohrávač Isaiah Johnson a pivot Martin Bizub. Zverencov trénera Rudolfa Juga to však paradoxne mentálne posilnilo, s favorizovaným súperom dlho držali krok, dokonca boli vo viacerých fázach aj vo vedení.

„Povedali sme si v šatni, že aj keď nás je tu len osem statočných, tak ideme podať dobrý a kolektívny výkon. Hlavne sme si s chuťou chceli zahrať basketbal, čo si myslím, že sme aj predviedli,“ uviedol bezprostredne po stretnutí krídelník hostí Stanislav Baldovský

V domácich radoch bolo cítiť trošku zviazanosti, predsa len od obhajcu trofeje sa očakával postup na Final Four. Patrioti boli o čosi lepším tímom na palubovke, no po drvivú väčšinu času si nedokázal vytvoriť rozhodujúci náskok, respektíve odstup.

„Svit nemal čo stratiť, ale je tam veľká individuálna kvalita, čiže sa nemôže podceniť žiadna strela a zakončenie. Bolo to hneď vidieť, že akonáhle sme boli laxnejší v obrane a v útoku sme sa nechytili niečím ľahším, tak sme sa natrápili pri vybudovaní vedenia,“ povedal kouč Levíc Michal Madzin.

DSC 3108

O všetkom sa rozhodlo až v štvrtej štvrtine, kedy sa Levičania nadýchli k dvom bodovým šnúram. Na prvú dokázala Iskra ešte reagovať, keď necelých päť minút pred koncom upravovala zo svojho pohľadu na 68:72.

„Možno povedať, že nás asi aj trochu podcenili, keď videli, že sa 8 rozcvičujeme. Chýbali nám hlavné opory. Držím palce Leviciach, gratulujem im k výhre. Prajem Mišovi (poz. Madzinovi), aby sa dostal čo najďalej. Urobili sme strašné chyby v obrane. Zle sme vyrotovali, oni premieňali voľné strely,“ zamyslel sa Baldovský.

Druhá bodová šnúra 14:3 už bola zlomová, domáci ňou zasadili definitívny úder súperovi a v koncovke si už bezpečne postrážili cestu za semifinálovou miestenkou. Podľa Madzina rozhodli viaceré faktory: „Určite aj obrana v rámci druhého polčasu a podľa mňa aj sily. Myslím si, že aj rotácia rozhodla, že sme mohli rozložiť sily v štvrtej štvrtine.“

DSC 2807

Obhajca trofeje tak cestuje do Prievidze, kde ho v rámci boja o finále čaká Lučenec. Pre nestranného diváka to bude rozhodne zaujímavý duel, doterajšia konfrontácia týchto dvoch celkov sa v aktuálnej sezóne totiž neskončila vyšším ako 5-bodovým rozdielom.

„To sú ťažké zápasy, je to buď alebo. Jeden zápas rozhodne o tom, kto si zahrá vo finále. Na druhej strane, je to veľká motivácia pre nás všetkých, aby sme zabojovali o každú sekundu, časť palubovky. Vieme, aké boli doteraz zápasy s Lučencom. Bude to ťažké,“ uzatvoril pozápasové hodnotenie kormidelník Patriotov.

Highlighty zo zápasu Levice - Svit:

Foto: Lukáš Droppan