• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Do Prievidze prišiel v polovici januára naštartovať družstvo, ktoré podávalo kolísavé výkony. Chorvátsky kouč Krunoslav Krajnovič však napísal výnimočný príbeh, tím zdvihol na nohy, v krátkom čase prepísal viaceré rekordy a po víťazstve nad Lučencom vo finále Final Four, získal pre tím z Hornej Nitry prvýkrát vo viac ako 70-ročnej histórii Slovenský pohár.

Triumf pred domácim publikom sa však nerodil ľahko, zaplnená Niké aréna bola svedkom skôr defenzívne ladeného duelu, v ktorom sa oba tímy nadreli na každý jeden bod. Blízkosť k trofeji bola badateľná už od úvodnej minúty.

„Nervozitu bolo cítiť v prvom polčase, na oboch stranách padlo málo bodov. To je normálne, hralo sa o trofej. Podľa mňa rozhodla naša obrana v druhom polčase, trestali sme chyby a využívali sme nejaké veci. Klobúk dole pred chalanmi, v treťom zápase po sebe udržali koncentráciu po celých 40 minút. Presne sme vedeli, kto čo má robiť. Samozrejme, boli tam aj výkyvy, ale tie sa riešili oddychovým časom. Pred zápasom som o tom všetkom rozmýšľal, za šesť dní sme zlomili dosť rekordov. Musím povedať, že vďaka patrí aj bývalému trénerovi Tihomirovi Bujanovi. Odviedol dobrú robotu s družstvom. Vďaka patrí ľuďom z klubu, fanúšikom, realizačnému tímu a hráčom, bez nich by to nešlo,“ nešetril chválou po stretnutí tréner Prievidze Krunoslav Krajnovič.

DSC 5507

Lučenec nemal čo stratiť, v semifinále vyradil z hry obhajcu trofeje Patriotov Levice, vo finále chcel vylepšiť priaznivú bilanciu s Prievidzou v aktuálnom ročníku. Počas 30 minút žila ich šanca na víťazstvo, potom sa však dostal súpera na koňa a k vytúženému obratu už neprišlo.

„Dostali sme tam trojku od Deliča, ktorá nás asi zlomila. Súper odišiel tuším na 9 bodov, už sme sa trápili. Skúsili sme ešte oddychový čas, aby sme to zvrátili, ale nedokázali sme sa už vrátiť späť. Nebol to bežný ligový zápas, po ktorom sa dá niečo napraviť. Tu bola jedna, jediná šanca a koniec. Myslím si, že oba tímy predviedli dobrú a agresívnu obranu. Prievidzi asi viac padlo ako nám, urobili tiež menej chýb. Konečne som videl na chlapcoch po zápase, že sú smutní po prehre. To je pre mňa veľké pozitívum, pretože si uvedomili, že hrali o niečo. Máme mladý tím a musíme sa stále pozerať na to, že nám skúsenosti budú chýbať. Musíme to nahrádzať veľkou bojovnosťou, organizáciou a disciplinovanosťou. Pevne verím, že tým, že sme sa dostali do finále pohára, tak ich to nakopne a sezónu doklepli do konca, s ktorým budeme spokojní,“ povedal kormidelník Lučenca Peter Jankovič.

DSC 5559

Návrat Krajnoviča do Prievidze zmenil ako keby čarovným prútikom celé družstvo. „Hornonitrania“ začali vyhrávať aj u súperov, úspešne sa vysporiadali s tlakom vo štvrťfinále Slovenského pohára a po sérii 20 prehier v rade našli konečne víťazný recept na Inter Bratislava. Finálový triumf nad Lučencom bol povestnou čerešničkou na torte, po ktorej mohol klub prvýkrát v histórii zdvíhať nad hlavu Slovenský pohár.

„Prišiel som a povedal som, že nebudem robiť veci podľa nich, ale podľa seba. Najmä starší hráči majú dosť skúseností, rozumejú sa basketbalu. Myslím si, že zvýšenou agresivitou v obrane a zrýchlením hry, sa nám zdvihlo sebavedomie. Chalani si všimli, že to prináša ovocie,“ prezradil chorvátsky kouč.

DSC 5603

Na strane Lučenca síce prevládalo bezprostredne po zápase sklamanie, ale s odstupom času bude účasť vo finále považovaná za úspech. „Novohradčania“ urobili v porovnaní s predchádzajúcim ročníkom obrovský výkonnostný skok, v lige patria k najpozitívnejším prekvapeniam a svoju kvalitu potvrdili aj na Slovenskom pohári.

„Je to skvelé pre Lučenec, pre klub, pre celé mesto a pre nás chalanov. Mnoho chalanov nehralo žiadne semifinále vo svojej kariére, od začiatku leta si myslím, že sme urobili veľký pokrok. Musíme sa sústrediť na ligu a pokračovať tam v dobrých výkonoch,“ uzatvoril krídelník BKM Jaroslav Musil.

Highlighty zo zápasu Prievidza - Lučenec:

Foto: Lukáš Droppan