• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V úvodnom súboji play-off proti Handlovej absolvoval svoju premiéru na striedačke KB Košice 41-ročný Dušan Bohunický. Bývalý úspešný rozohrávač pôsobí dlhodobo v Česku. Ešte v rámci aktívnej kariéry tam obliekal dresy Sparty Praha a Liberca, od roku 2011 pôsobí v trénerskej pozícii v Pardubiciach. Krátko pred štartom slovenského štvrťfinále vystužil rady realizačného tímu Býkov, ktorým by rád pomohol k vysoko stanoveným cieľom.

Pán Bohunický, čakali ste takúto drámu?

Dušan Bohunický: Už keď som sem prichádzal, tak som zo všetkých strán počúval, že Košice idú na titul. Áno, musíme mať sebavedomie, ale zároveň aj pokoru. Nemôžeme čakať, že budeme v play-off vyhrávať o tridsať bodov. Handlová nemá čo stratiť a hrala uvoľnene. Spadli im ťažké strely o dosku, nastrieľali štrnásť trojok. Osobne som však bol po celý zápas pokojný, pretože viem, že tento náš tím na bezproblémové zvládnutie série má. Chce to však maximálne koncentrovaný výkon.

Handlová hrala odvážne a miestami viedla aj o deväť bodov. Dá sa určiť nejaká fáza zápasu, kedy sa misky váh preklopili na košickú stranu?

Určite nám pomohli dve úspešné trojky Milana Žiaka v priebehu polovice štvrtej štvrtiny. V tých chvíľach ukázal správnu aktivitu, ktorá nám celkovo chýbala. Do vnútorného priestoru to chcelo viac aktivity a agresivity napríklad zo strany Pilčeviča či Whita. Sú to hráči, ktorí sú v tomto smere veľmi silní, no v tomto zápase sme hrali pomerne staticky. Akoby sa nevedel nájsť niekto, kto bude hrať agresívne v súbojoch jeden na jedného. Nehrali sme tempo basketbal a to bola voda na mlyn Handlovej. Im totiž hra na postupné útoky vyhovovala.

Ako odhadujete ďalší priebeh série?

Bude to ešte napínavé. V Handlovej je veľa skúsených hráčov a napríklad sám Nenad Miloševič odohral v play-off viac zápasov ako väčšina nášho kádra. To sú tie skúsenosti. My musíme využiť naše tromfy. Ak sa tak stane, tak to môže byť krátka séria. Ak nie, tak to môže byť dlhé. Musíme byť pripravení na všetko.

Ako sa vám naskakovalo na rozbehnutý vlak?

Nebolo to až také ťažké, pretože ja som košické zápasy pravidelne sledoval. Vedel som teda, na čo tento tím má a ako hrá. Absolvovali sme aj pár spoločných tréningov. Iste, je niečo iné zúčastniť sa zápasu priamo na striedačke. Ja tu však nie som na určovanie taktiky. Na to tu máme prvého trénera Riša Leška. Ja som tu na to, aby som ponúkal podnety zvonku. Pre mňa to bolo teda dosť jednoduché. Na takúto pozíciu asistenta som zvyknutý z Čiech.

Vieme však, že tímu Košíc sa nateraz nemôžete venovať na sto percent. Ako to vlastne bude z pohľadu vášho času pri mužstve Býkov?

Je pravdou, že s tímom U19 Pardubíc sa momentálne nachádzame v play-off. Počas budúceho víkendu nás čaká odveta play-off a potrebujem si tam odviesť svoju prácu. Od stredy by som sa chcel potom vždy venovať Košiciam.

Autor a foto: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk