• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Do mozaiky tímu pre novú sezónu pribudol v utorok na poludnie ďalší dôležitý dielik. Ako piaty v poradí podpísal zmluvu s klubom KB Košice reprezentant Peter Sedmák. Jeden z najlepších slovenských podkošových hráčov nastrieľal v uplynulom ročníku v drese Handlovej 766 bodov a patril medzi najlepších strelcov ligy. V Košiciach nahradí pod košom Michala Baťku, ktorý sa rozhodol prijať ponuku Interu Bratislava.

“Sme veľmi radi, že sa nám podarilo podpísať takúto výraznú posilu. Jeho miesto vidíme pod košom, ale dokáže hrať aj z vonku a to môže dodať hre tímu nový rozmer,” uviedol na margo novej tváre v tíme športový manažér a asistent trénera Richard Leško.

Po Stanovi Baldovskom a Richardovi Körnerovi pôjde o tretieho slovenského reprezentanta v kádri tímu. “Vzhľadom na nové pravidlo týkajúce sa šiestich Slovákov na súpiske a jednom na ihrisku, ide o veľmi dôležitú vec. Zahraničných hráčov je trh plný, zatiaľ čo o kvalitných Slovákoch sa to nedá povedať.”

O kvalitách Petra Sedmáka sa košické publikum predstavilo aj v dramatickom štvrťfinále, kde patril medzi ústredné opory Handlovej. Nevyčítal mu Richard Leško jeho výkony, ktoré dostali košický tím pod silný tlak? “Teraz je to už skôr pochvala a nie výčitka. Veríme, že v podobnej forme bude i v novej sezóne a teraz ňou bude trápiť iných súperov a nie nás,” pousmial sa R. Leško.

Ako však vníma príchod do Košíc samotný hráč? Nielen o tom sme sa s ním pozhovárali krátko po podpise zmluvy.

- Peter, na úvod klasická otázka. Čo rozhodlo v prospech KB Košice?

Peter Sedmák: V prvom rade ďakujem klubu za prejavený záujem. Kontakt medzi nami existoval v podstate už dva roky, ale nikdy to nedopadlo spoluprácou. Som preto rád, že do tretice to vyšlo a teším sa na Košice, klub a spoluprácu s trénermi.

- Čo hovoríš na doteraz podpísané mená?

Riša Körnera i Stanka Baldovského samozrejme poznám. Rovnako tak asistenta trénera Riša Leška a v podstate sa tu poznáme všetci. Teším sa na nich a myslím si, že sa tu začína skladať veľmi silný káder. To bol jeden z hlavných dôvodov, prečo som sem chcel prísť. Ambíciou je hrať o najvyššie priečky a to ma láka.

- Vo svojej kariére si získal majstrovské tituly so Svitom i Interom. Nastal čas skompletizovať jedinečný zlatý hetrik?

Košice stúpajú každým rokom. Verím, že do tretice by to vyjsť mohlo. Prišiel sem najlepší tréner na Slovensku, prichádzajú silné posily. Uvidíme ako sa k tomu postavia iné kluby, ale zatiaľ to vyzerá dobre.

- Ako si spomínaš na poslednú vzájomnú sériu Košíc a Handlovej? Máta ešte stále tá posledná strela, ktorá mohla znamenať koniec košickej sezóny?

Myslím si, že to napokon nerozhodla tá strela. Už predtým nám strelil Pilčevič rýchlu trojku a domáci potom hádzali trestné hody. Tam sa ten zápas lámal. Tá posledná strela už bola vabankom, ktorý nevyšiel. Taký je však šport a asi to tak malo byť. Nás tešilo, že sme potrápili silného súpera a Košice si postup zaslúžili za víťazstvo v základnej časti. My sme sa totiž v podstate celú seźonu trápili a ľahšie sa nám hralo až v play-off. Za celú sezónu sme si asi nezaslúžili ísť ďalej.

- V Košiciach by si mal nahradiť doterajšieho kapitána Michala Baťku. Trúfaš si na to?

Mišo je samozrejme dobrý basketbalista. Odviedol tu dobrú prácu, ale myslím si, že mám viac zahraničných skúseností a tie by mi mali pomôcť. Nechcem, aby to znelo namyslene, ale rád by som tu odviedol ešte lepšiu prácu ako on.

- Vlani si sa dával dohromady po operácii v Košiciach a aj pred sezónou si si bol zatrénovať s chlapcami z Klubu Býkov. Dá sa povedať, že si tu ako doma?

Určite. Mám tu známych, fyzioterapeutku i kondičného trénera. Som tu teda naozaj ako doma a neprichádzam do cudzieho prostredia.

- V minulej sezóne si nastrieľal 766 bodov. Sľúbiš teraz divákom osemsto?

Chacha, tak takéto sľuby dávať nechcem. Budem spokojný, ak sa dostaneme do finále a dosiahneme tímový úspech. Individuálne štatistiky nehrajú rolu. Každý z nás musí urobiť všetko pre úspech tímu. Iste, skúsim pomôcť ako sa len dá.

- Mimochodom, štvrťfinálovou prehrou s Košicami sa tvoja sezóna neskončila. Ako prebiehala ďalej?

Bezprostredne po vypadnutí som cítil, že by som si ešte zahral. Dostal som ponuku do tímu Dinamik Belehrad, ktorý hral Superligu. Boli tam štyri kluby z ABA Ligy, čiže Crvena Zvezda, Partizan Belehrad, FMP a Megalex. To boli tímy z lepších líg, ktoré doplnili mužstvá zo srbskej ligy. Bola to veľmi zaujímavá súťaž, v ktorej sme obsadili veľmi slušné piate miesto. Bolo to hodnotené ako veľký úspech, pretože náš klub funguje podobne ako Košice len dva roky. Zahral som si proti silným súperom a kvalitným klubom. Navyše ma trénoval Miroslav “Muta” Nikolič, ktorý predstavuje srbskú legendu a je aj asistentom pri reprezentácii. Výborná skúsenosť!

- Kedy sa ti tam skončila sezóna?

Len túto sobotu. Posledný zápas som teda odohral len pred pár dňami a domov som sa vrátil v nedeľu. Som preto rád, že veci nabrali rýchly spád a už mám podpísanú zmluvu. Teraz si dám krátky oddych a potom sa pustím do prípravy na nový ročník.

Dodajme, že okrem Sedmáka majú Býci momentálne podpísané zmluvy pre novú sezónu aj s kvartetom Eric Palm, Stanislav Baldovský, Richard Körner a Igor Marič.

Autor a foto: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk