• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Druhý rok po sebe si reprezentačný dres Slovenska na seba navlečie rozohrávač VŠEMvs Karlovka Bratislava Dalibor Hlivák. Ako mu pomáha takáto skúsenosť v klubovej praxi, to nám mimo iného prezradil v rozhovore.

Hlivák sa tento rok prepracoval do finálnej dvanástky, ktorú čakajú súboje v predkvalifikácii majstrovstiev sveta 2019 v Číne. „Je to pocta, ako pre každého hráča reprezentovať svoju krajinu. Mojim cieľom je využiť z toho maximum, hrať čo najlepšie a čo najviac pomôcť tímu,“ hovorí rozohrávač Karlovky o možnosti reprezentovať svoju krajinu. Príprava s reprezentáciou znamená pre hráčov skrátené leto, ale nadobudnuté skúsenosti sa dokázali prejaviť vo výkonoch počas sezóny. „Máme za sebou trojtýždňový blok prípravy. Myslím si, že sme odviedli kus roboty. Ešte máme pred sebou týždeň a potom sa už začína kvalifikácia. Myslím si, že aj na klubovej úrovni sa každý z nás snaží zo seba vydať maximum, ale v reprezentácii je to iné v tom, že tu reprezentujeme o niečo viac, nie len seba a vlastný klub, ale aj svoju krajinu, čo znamená ešte väčšiu snahu dostať zo seba úplné maximum. Každý ide na 120 percent. Snažíme sa tiež pomáhať si navzájom na tréningoch, ale aj mimo nich. Keď sa vrátim do klubu koncom augusta, budem sa snažiť čo najviac skúseností preniesť do tímu a pracovať na odstraňovaní chýb,“ hodnotí Hlivák letnú prípravu. 

Slovensko čaká v A-skupine postupne Arménsko, Bosna a Hercegovina a Švédsko. Čo je podľa Hliváka cieľom slovenského výberu a čo môžu dať takéto zápasy mladým basketbalistom? „V skupine máme kvalitné tímy, podobne ako aj minulý rok. Sme športovci, tak máme čo najvyššie ciele. Chceme postúpiť, to je náš cieľ. Do každého zápasu ísť plne koncentrovaní a vydať zo seba maximum. Zo zápasov si zobrať to najlepšie, ale popracovať aj na chybách. Chcem počas sezóny čo najviac preniesť do klubu, pomôcť mu a tiež to pretaviť do tréningov a zápasov. Je to totiž dobrá skúsenosť pre každého z nás, porovnávať sa s ostatnými krajinami, ako hrajú basketbal a ako to u nich funguje. Celkovo ide o obrovskú možnosť zbierať skúsenosti,“ odpovedá samotný hráč.

Karlovka si napokon udržala služby reprezentačného rozohrávača, s novými tvárami chce opäť po roku atakovať pozície zaručujúce miestenku do vyraďovacích bojov. „Cieľom je postúpiť do play off, v minulej sezóne sa to nepodarilo. Tiež hrať to, čo sme hrali doteraz – baviť sa basketbalom, baviť fanúšikov a predviesť čo najkrajší basketbal,“ povedal Hlivák o ambíciách v novej sezóne Slovenskej basketbalovej ligy.

Foto: Martin Šopinec