• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tréner Iskry Svit Michal Madzin má za sebou mimoriadne náročné leto. Okrem tradičného skladania tímu na nový ročník Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy, si vyskúšal ako asistent trénera pôsobenie pri reprezentácii a tiež sa zúčastnil semináru Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA).

Madzin sa na poslednú chvíľu pripojil k reprezentačnému tímu mužov, keď nahradil na pozícii asistenta Tea Hojča. „Veľmi si vážim šancu, že som vôbec pri reprezentácii mohol byť. Bolo pre mňa obrovskou skúsenosťou vidieť pracovať trénera Ivana Rudeža s najlepšími slovenskými hráčmi. Som veľmi rád, že som mohol vidieť celý proces ako funguje a byť súčasťou našej reprezentácie, čo je snom mnohých kormidelníkov,“ začal s hodnotením tréner Svitu. Pre mladého kormidelníka ide o ďalšie neoceniteľné skúsenosti od momentu, kedy si prvýkrát zasadol na lavičku Iskry. „Naučil som sa mnohé veci z rôznych hľadísk. Niektoré aj z taktického, zaujímavé bolo sledovať trénera Rudeža ako pracoval s mladými hráčmi, snažil sa rozvíjať ich individuálne činnosti. Videl som prácu kondičného trénera a jeho prístupy, či už to bolo v posilňovni alebo pri rozcvičkách. S kolegom Petrom Tordom sme sa dopĺňali v skautingu. Z každej oblasti tam boli veci, ktoré sa dali odpozerať a snažiť sa ich nejako preniesť do tréningového procesu,“ pokračoval Madzin.

Nadobudnuté skúsenosti by kouč Svitu rád preniesol aj do klubového prostredia. Počas leta sa totiž pod Tatrami udialo viacero zmien, z legionárov zostal len Avramovič, odišli tiež dôležité opory slovenskej časti kádra – Bachan a Belavý. „Budem sa snažiť zapojiť niektoré cvičenia a drily, ktorým sme sa venovali. Niektoré veci budú úplne nové. Keď bude priestor, budeme sa ich snažiť využiť aj na klubovej úrovni. Zmien je naozaj veľa. Okrem Avramoviča sme vymenili všetkých legionárov. Odlišný je aj typ hráčov, ktorých máme v tejto sezóne v porovnaní s tou predchádzajúcou. Dlhodobo však máme rovnaký cieľ s odchovancami. Budeme sa snažiť zlepšovať ich výkonnosť, aby boli schopní zapracovať sa do mužského kolektívu a postupne boli jeho plnohodnotnou súčasťou,“ ozrejmil Madzin svoje plány.

Minutáž sa tak viac rozloží medzi menej skúsených domácich hráčov, respektíve odchovancov, ktorí sa postupne zapracovávajú do tímu. „Rozhodovať bude výkonnosť. Každý tréner chce vyhrať čo najviac, chce aby mužstvo hralo čo najlepšie, takže aj na palubovke budú hrať tí, ktorí si to výkonmi zaslúžia. Budem len rád, keď sa aj slovenskí hráči presadia a budú sa kvalitnou hrou pýtať na ihrisko. Len preto, že sú Slováci hrávať nebudú, musia to podložiť adekvátnymi výkonmi. Konkurencia je podľa mňa dostatočná, hráči budú musieť bojovať o svoju pozíciu v družstve,“ vyhlásil tréner Svitu. Jeho zverenci si v rámci prípravy zahrajú aj pod holým nebom, v rámci akcie Summer Classic bude v nedeľu 10. septembra ich súperom VŠEMvs Karlovka Bratislava. Čo Madzin od tohto zápasu očakáva? „Neviem presne, čo od toho môžeme očakávať, som však rád, že sa zúčastníme tejto zaujímavej akcie. Určite nám to spestrí našu tvrdú letnú prípravu, skôr to beriem ako exhibíciu. Verím, že bude dobré počasie a keď to pomôže prilákať nejaké deti k basketbalu, budem len rád,“ odpovedal samotný tréner.

Okrem pôsobenia pri reprezentácii a vo Svite, stihol Madzin aj FIBA seminár v Čiernej Hore. „Seminár sa konal popri majstrovstvách Európy chlapcov do 16 rokov. Bol to pre mňa obrovský zážitok, prednášky takých osobností basketbalu ako sú Svetislav Pešič, Janez Drvarič alebo Nenad Trunič. Získal som tam množstvo ďalších poznatkov a skúseností. Teším sa, ako ich aplikujem do našej basketbalovej praxe. Leto bolo plné basketbalu, som rád, že som ho strávil práve takto. Veľmi ma to odborne obohatilo,“ uzavrel rozhovor kormidelník Iskry. 

Foto: Daniel Faix