• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po odchode Američana Erica Palma disponoval tím KB Košice jedným voľným legionárskym miestom. To už však po utorku neplatí. Vedenie „Býkov“ angažovalo do konca sezóny 190-centimetrov vysokého srbského 29-ročného rozohrávača Pedju Stamenkoviča. Rodák z Nišu prichádza do metropoly východu z rumunskej Oradei, fanúšikom je však dobre známy hlavne z vlaňajšieho pôsobenia v Handlovej.

- Pedja, vitajte v KB Košice. Ako sa zrodil váš prestup?

Pedja Stamenkovič: "Mohol sa zrodiť už skôr, pretože s Košicami som bol v kontakte dlhší čas. Vyšlo to takto a som rád, že dohrám sezónu práve tu. Káder je tu veľmi silný a verím, že môj príchod napomôže konkurencii a šírke lavičky. Máme dobré šance na boj o popredné priečky, no o konkrétnych cieľoch hovoriť nechcem. Treba poctivo pracovať a ísť krok po kroku."

- V tíme Býkov sú zrazu dvaja Stamenkovičovci. Aký je váš vzťah so Svetozarom a poznáte sa vôbec?

"Nie je to môj bratranec, ale máme vzťah, ako keby sme bratrancami boli. Sme z rovnakého mesta a keď sme boli mladší, tak sme spolu často hrávali. Vždy to bol jeden z mojich najobľúbenejších spoluhráčov. Osobne sa preto veľmi teším na obnovenie našej spolupráce."

- A čo ďalší Srbi? Je pre vás výhodou, že v Košiciach pôsobí srbský tréner a viacero krajanov?

"Je vždy príjemné, ak prídete do nového tímu a máte tam nejaké oporné body. Poznám viacerých chlapcov a jedným z nich je aj Peťo Sedmák, s ktorým sme hrávali vlani za Handlovú."

- Čo viete o trénerovi Miljanovi Čurovičovi?

"Viem, že je to veľmi úspešný tréner, ktorý získal na Slovensku už pár titulov. Je to tréner, ktorý sa dokáže obetovať pre úspech tímu. Cítim z neho, že je hladný po ďalšom slovenskom titule. Verím, že mu k tomu pomôžem."

- Vlani ste mali v drese Handlovej blízko k senzačnému vyradeniu Košíc vo štvrťfinále. Ako si na to spomínate?

"Mali sme celkom dobrý tím, ale počas sezóny sme doplácali na množstvo zranení. Bolo nemožné hrať dlhšie na stabilnej úrovni s okliešteným kádrom. Košice mali v porovnaní s nami stabilizovanejší káder a napokon postúpili ďalej."

- Ako si spomínate na samotnú ligu?

"Pre mňa to bola veľmi atraktívna liga s vysokým tempom, rýchlymi hráčmi a kvalitnými strelcami. Páči sa mi aj systém súťaže, ktorý je postavený na koncepte dvoch zápasoch za týždeň. Výsledkom je veľa zápasov a veľa zábavy pre divákov. Páčilo sa mi tu a aj preto sa sem vraciam rád."

- Viete niečo aj o samotných Košiciach?

"Veľa nie. Prvý dojem bol však veľmi príjemný. Už vlani som si bol ako hráč Handlovej pozrieť centrum mesta a bolo to veľmi pekné. Teraz bude viac času na spoznanie Košíc. Čo sa týka samotného tímu, tak Košice boli pre mňa favoritom na titul aj vlani. Vtedy im však došlo v play-off palivo."

Čurovič: Pedja je inteligentný a tímový hráč

Príchod Pedju Stamenkoviča do Košíc by sa určite neodohral bez záujmu zo strany trénera Miljana Čuroviča. Čo si srbský kormidelník sľubuje od svojho krajana?

„S Pedjom sme nadviazali kontakt už v lete, no vtedy to ešte nevyšlo. Som rád, že je tu, pretože ide o veľmi inteligentného a tímového hráča. Takého v tejto chvíli potrebujeme z pohľadu rozšírenia rotácie. Osobne ho poznám ešte zo srbského Železnika a ide tak o hráča, ktorého poznám dokonale. Verím, preto, že do nášho tímu zapadne dobre. Jeho výhodou je aj to, že sa pozná s viacerými chalanmi v tíme a jeho adaptácia by tak mala prebehnúť rýchlo.“

Autor: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk

Foto: Peter Jaško