• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Vedenie MBK Handlová sa po dlhšom čase rozhodlo staviť na domáceho kouča, ktorý by mal dať klubu do budúcnosti správne smerovanie. Pre Petra Tordu to bude zároveň trénerská premiéra v Eurovia Slovenskej Basketbalovej lige.

Ako hráč mal blízko k Handlovej, na Hornej Nitre strávil štyri sezóny. Po ukončení hráčskej kariéry presedlal na trénersky koníček, keď sa stal jednou z tvárí basketbalu v Považskej Bystrici. Jeho rukami prešlo mnoho bývalých a súčasných reprezentantov. Dostavili sa aj výsledky, veď klub IMC Slovakia Považská Bystrica sa stal rešpektovaný nielen na Slovensku, ale aj za hranicami. Dôkazom je aj fakt, že od sezóny 2005/2006 získal klub takmer 30 medailí.

„V podstate sme sa o tejto možnosti začali baviť hneď po vypadnutí Handlovej z play off. Vymenili sme si pár telefonátov, osobne sme sa stretli a našli riešenie k spokojnosti oboch strán. Vždy, keď som mal možnosť a bol som na návšteve v Handlovej, bol som na zápase, alebo tréningu. Aj keď som tu skončil ako hráč, vždy som sa zaujímal o dianie v klube a stále som mal informácie ako to funguje. Rozhodol môj vzťah k Handlovej. Aj počas predchádzajúcej sezóny som bol v kontakte s Ivanom Kartáčom a o veľa veciach sme sa rozprávali a ako som už skôr povedal, je to pre mňa nová výzva,“ vyjadril sa Torda ku krokom, ktoré viedli k dohodnutiu spolupráce.

Od mládežníckych kategórií sa presúval postupne vyššie, v roku 2016 prišla ponuka stať sa asistentom reprezentačného trénera mužov Ivana Rudeža. Okrem toho viedol aj prvoligové mužstvo Považskej Bystrice, ktoré sa v sezóne 2017/2018 umiestnilo na tretej pozícii. Aj tieto faktory rozhodli o tom, že prišiel ten správny moment na príchod do Eurovia SBL. „Áno, samozrejme, aj toto malo veľký vplyv na moje rozhodnutie. Počas troch rokov pôsobenia v realizačnom tíme sme spolu so všetkými trénermi dávali do toho všetko. Videli sme spätnú väzbu od hráčov aj napriek tomu, že sme stále mladí tréneri a bez veľkých úspechov. To ma presvedčilo, že je vhodný čas na to urobiť ďalší krok v mojom živote,“ povedal nový kouč Handlovej.

Do úst sa tak natíska otázka, či ešte bude pomáhať Považskej Bystrici aj popri účinkovaní na lavičke Handlovej. „Všetka moja energia bude venovaná MBK Handlová. Samozrejme, som pripravený pomôcť každému, kto bude mať záujem o moju radu, skúsenosť. Tak to však bolo aj doteraz, nikdy som neodmietol žiadosť o pomoc, radu,“ odpovedal Torda.

V novom pôsobisku ho nečaká nič jednoduché, Handlová nezažila totiž práve ideálnu sezónu. Opäť boli na pretrase časté hráčske rošády, zmena prišla aj na poste trénera. To všetko sa podpísalo na tom, že návštevnosť klesala a družstvo zopakovalo umiestnenie z predchádzajúcej sezóny – 8. miesto. „Presne toto bolo to, o čom sme sa bavili ako prvé. Ďalšou výzvou je prinavrátiť do krásnej športovej haly divákov, ktorí aj vplyvom predchádzajúcich výsledkov družstva zanevreli na handlovský basketbal, aj vzhľadom na to, že sa čiastočne nemali s kým stotožniť v družstve. Pri prvom osobnom stretnutí som Ivanovi povedal, že toto je jedným z mojich cieľov. Naozaj zle sa mi pozeralo na to, koľko prázdnych miest bolo v hale počas zápasov. Pamätám si ešte starú a plnú halu pri derby zápasoch s Prievidzou, povzbudzovanie fanúšikov pri zápasoch proti silnému Pezinku,“ myslí si rešpektovaný kouč.

Jedna stolička v Handlovej je už obsadená, pred novým trénerom teraz stojí výzva vyskladať káder. Akým smerom sa bude uberať? Bude oslovovať svojich bývalých zverencov? „V tomto momente je o tom predčasné hovoriť. Debatujeme s hráčmi, o ktorých máme záujem a je možné, že tam bude aj niekto z mojich bývalých hráčov. Priorita pre nás sú slovenskí hráči. Keď bude táto otázka vyriešená, potom sa zameriame aj na zahraničných hráčov. V prípade, že bude potrebné podpísať viac zahraničných hráčov, tak sa budeme snažiť o rovnováhu medzi zámorskými a európskymi hráčmi,“ odpovedal Torda.

Akým štýlom by sa spolu so svojimi zverencami chcel v lige prezentovať? „Snažíme sa hľadať hráčov, ktorí majú charakter, chcú využiť príležitosť na dostatočnú minutáž v zápase. Našim cieľom bude hrať v maximálnom nasadení v obrane, rýchlym prechodom do protiútoku a tam sa prezentovať variabilnou hrou. Chceme, aby nám fanúšikovia zatlieskali, aj keď prehráme, ale oni uvidia, že sme urobili všetko a išli sme na krv,“ dodal na záver.

Foto: Lukáš Droppan, Facebook