• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Vedenie Spišskej Novej Vsi nedávno angažovalo do svojho tímu zaujímavú posilu, na uvoľnený post rozohrávača prišiel 29-ročný Američan Gabriel Belardo. Rodák zo San Juan sa v týchto dňoch premiérovo vo svojej kariére zoznamuje s európskym basketbalom.

„Gaby“, ako znie jeho prezývka, má za sebou zatiaľ dve stretnutia v drese „Novovešťanov“. Doma výrazným spôsobom pomohol k výhre nad Komárnom, ale na palubovke úradujúceho majstra jeho tím neuspel. „Myslím si, že v prvom polčase sme odviedli dobrú robotu. Do druhého polčasu sme vstúpili nevýrazne v útoku, ale aj v obrane. Mali sme zlý pohyb po palubovke, čo súper využil v protiútokoch, ktorými nás zničil. Treba zlepšiť defenzívu, na tom budeme pracovať na tréningoch, aby sa to zlepšilo do ďalších zápasov,“ vrátil sa Belardo k víkendovému stretnutiu.

Do družstva trénera Georgiosa Bitzanisa prišiel aj na jeho odporúčanie zaplniť uvoľnené miesto, keďže pre vážne rodinné problémy náhle opustil káder Spišiakov Eric Nottage. Tento ťah sa vydaril, Belardo má zatiaľ priemer 18,5 bodu, 4,5 doskoku, 7,0 asistencie a 1,5 zisku na zápas. So spoluhráčmi momentálne bojuje o čo najlepšie postavenie pred play off, Spišiakom patrí ôsme miesto, keď majú rovnaký počet bodov ako Handlová, no horšie vzájomné zápasy. „S trénerom som sa spoznal na kempe v Las Vegas, kde ma koučoval. Som rád, že som tu. Som toho názoru, že máme solídnych hráčov v tíme. Chémia v družstve je dobrá, čo som si stihol za ten krátky čas všimnúť. Treba sa lepšie spoznať, aby som zistil, ako hrať ešte lepšie,“ zamyslel sa 29-ročný Američan.

Belardo pôsobí pod deravými košmi už dvanástym rokom, no celú kariéru sa pohyboval len na americkom kontinente – štúdium na univerzite Florida International, pôsobenie v Portoriku, Kolumbii, Čile a Uruguaji. Prečo sa dostal do Európy až teraz a ako vyzerajú súťaže v krajinách, v ktorých doteraz pôsobil? „Nikdy som nemal šancu. Hral som v Južnej Amerike, darilo sa mi tam. Dalo by sa povedať, že vlastne som nikdy nedostal ponuku do Európy. Prišiel som tak dokázať, že viem hrať aj v Európe. Nepovedal by som, že je to tam viac individualistické, ale máme výborných hráčov, ktorí vedia hrať 1 na 1. Povedal by som skôr, že tu je to viac kolektívnejšie zamerané. To sa mi veľmi páči. Portorická liga je veľmi súťaživá, prichádzajú sem legionári, ktorí majú skúsenosti z NBA. Podobné to však je aj v Uruguaji a Čile,“ odpovedal Belardo.

Prvé dojmy z Európy sú u rozohrávača Spišskej Novej Vsi pozitívne: „Basketbalová inteligencia je tu na vysokej úrovni, hrá sa tu kvalitný basketbal. Sledoval som mnoho videí, na tento moment som dlho čakal. Je to tu viac štrukturované, viac sa tu behá, ale je to aj pomalšie. V Portoriku sa hrá napríklad oveľa rýchlejšie.“ Čo sa bude snažiť priniesť svojmu novému zamestnávateľovi? „Chcel by som do hry Spišskej Novej Vsi priniesť veľkú energiu v obrane a v útoku. Čokoľvek, čo odo mňa tréner bude vyžadovať, tak to urobím, aby sme vyhrávali,“ vyhlásil skúsený rozohrávač.

Na záver rozhovoru sme sa pristavili pri jeho poslednom klube – Atletico Atenas Montevideo. V drese účastníka najvyššej uruguajskej súťaže totiž patril k streleckým lídrom, ale aj k top hráčom súťaže v počte asistencií. Prečo teda prišiel v decembri náhly a nečakaný koniec? „Mal som problémy s nohou, ktorá ma trápi aj teraz trochu. Veľmi ma trápilo to zranenie, no nedostával som však žiadnu starostlivosť. Mimo palubovky sa o mňa nestarali, preto som využil možnosť na odchod. Chcel som sa dať dokopy. Ak by som neodišiel, tak by som nebol tu a moja noha by bola na tom ešte horšie. V Portoriku som sa liečil, keby som tam nešiel, tak by som sa nikdy nedal do poriadku. Klub nemal peniaze na to, aby ma poslal na terapiu. Snažili o to, no chýbali im finančné prostriedky. Nemôžem ich samozrejme za to viniť,“ uzatvoril Belardo.

Foto: Lukáš Droppan