• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Celá jeho doterajšia basketbalová kariéra bola spätá so Spišskou Novou Vsou, preto jeho letný prestup k finalistovi predchádzajúceho ročníka bol pre viacerých prekvapením. Ešte stále len 19-ročného rozohrávača Mateja Majerčáka čaká v Prievidzi nové prostredie, väčší tlak, ale aj výraznejšia zodpovednosť na palubovke.

Mládežnícky reprezentant Slovenska koketoval s odchodom zo Spiša už viackrát, no napokon to vyšlo až počas tohto leta. Vedenie Prievidze spolu s ním „pribalilo“ do družstva aj jeho spoluhráča Adama Antoniho. „Bola to túžba, respektíve cieľ posunúť sa niekde ďalej. Myslím si, že Prievidza patrí medzi top kluby na Slovensku, preto som sa rozhodol, že to bude správny krok v mojej basketbalovej kariére Prievidza má stále najvyššie ambície a chcela dať väčší priestor mladým Slovákom. Dosť výraznú rolu zahral aj tréner, na ktorého som počul iba samé dobré veci,“ ozrejmil Majerčák prvý prestup vo svojej kariére.

Vzhľadom na jeho skúsenosti a vek bolo viacero záujemcov, ale voľba napokon padla na klub z Hornej Nitry. Čo viedlo k tomuto rozhodnutiu? „Ťažko povedať čo rozhodlo, chcel som sa už určite niekde posunúť a vzhľadom na to, že Prievidza bola ochotná zaplatiť Spišskej väčšiu časť výchovného, tak určite to k tomu dopomohlo. A dá sa povedať, že teraz má už v Spišskej Novej Vsi nič nedržalo. Školu som si dokončil, takže nemal som žiadny dôvod neísť do Prievidze,“ odpovedala nová akvizícia Prievidze.

V bielo-čiernom drese sa Majerčák stretne nielen so spoluhráčmi z reprezentačných tímov, ale hlavne s Adamom Antonim, aj keď podľa jeho slov to nebolo rozhodujúce pri výbere nového pôsobiska: „Za Prievidzu by som sa rozhodol, aj keby sem nešiel Adam. Ale určite to bolo dobré pre mňa, že neodchádzam úplne sám do nového prostredia. S Adamom máme veľmi dobrý vzťah, takže som rád, že sme tu spolu.“

IMG 9579

Ako 19-ročný basketbalista naznačil vyššie, prvýkrát odišiel z rodného mesta. Po odchode zo svojej komfortnej zóny na neho čakalo úplne nové prostredie. „Je to dosť veľká zmena. Prišiel som do cudzieho mesta, nové prostredie, iní ľudia, spoluhráči, vedenie. Dá sa povedať, že všetko je tu iné. Ale čo je asi najväčšia a zároveň aj najťažšia zmena je, že som sa stal viac samostatným. Predsa len odišiel som od mojej milovanej rodiny, ktorá sa o mňa starala čo najlepšie ako vedela. A tak som tu teraz na to sám – nákupy, upratovanie, pranie.. (úsmev),“ prezradil rodák zo Spišskej Novej Vsi.

Prievidza po zisku ligového striebra výrazne obmenila káder, hlavne slovenská časť družstva je oveľa mladšia, ako tomu bývalo po predošlé roky. Veľká zodpovednosť tak bude práve na dvojici ex-Spišiakov, keďže majú najviac skúseností. „Nechcem tvrdiť, že sme kľúčoví Slováci, sú tu aj ďalší Slováci, ktorí majú určite svoj potenciál. Určite to bude veľká zodpovednosť, ale zároveň si myslím, že máme s Adamom odohraných už dosť zápasov v SBL, takže nepatríme medzi nejaké 'uchá'. Musíme na sebe pracovať ďalej, aby sme podávali čo najlepšie výkony a pomohli k čo najlepšiemu umiestneniu Prievidze. Sme si však vedomí toho, že to budú iné zápasy ako v Spišskej Novej Vsi. Tešíme sa na novú výzvu,“ vyhlásil Majerčák.

DSC 0212

Okrem zmeny klubu zamestnávali mladého rozohrávača aj reprezentačné povinnosti, konkrétne vo výbere do 20 rokov. Slováci síce neurobili dieru do sveta, ale pre Majerčáka to bola ďalšia možnosť porovnávať sa s Európou: „Každá medzinárodná konfrontácia je super skúsenosť. Porovnať sa s hráčmi z iných krajín je určite iba prospešné.“

Nadviazať na účasť vo finále bude v Prievidzi ťažké, ale jedna z nových tvári v tíme verí, že odovzdá svojmu družstvu všetko: „Ja verím, že to bude Matej, ktorý sa obetuje pre tím a pomôže na ihrisku čo najviac, ako sa bude dať. Ale hlavne chcem, aby to bol lepší Matej ako minulý rok a aby sa každým zápasom zlepšoval.“

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák, Daniel Faix