• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Skúsený chorvátsky pivot Nenad Delič odštartoval svoju profesionálnu kariéru ešte v roku 2002. Po úvodnom pôsobení v rodnom Splite si postupne vyskúšal angažmány vo viacerých európskych krajinách vrátane niekoľkých zastávok na Slovensku. Po prvýkrát sa Delič predviedol slovenským divákom v sezóne 2010/11, keď obliekal dres nášho rivala z Handlovej. Potom bol Delič súčasťou Interu Bratislava a minulý hájil farby Komárna.

V tomto ročníku už je 35-ročný Chorvát dôležitým prvkom hry v našom klube. Delič tak zažíva zaujímavú situáciu, keď má možnosť stáť v rámci tradičného Hornonitrianskeho derby aj na druhej strane tábora. „Keď som hrával pred tými desiatimi rokmi v Handlovej, zdá sa mi, že sa nám proti Prievidzi celkom darilo. Avšak počul som, že Handlová v Prievidzi už dlho nevyhrala a teraz dúfam, že to tak aj zostane," vyjadril Delič svoju túžbu v ďalšie víťazstvo BC.

Derby zápasy majú svoje nenahraditeľné čaro. Rivalita medzi dvoma celkami môže výraznou mierou ovplyvniť samotný priebeh duelu. Vraví sa, že prívlastok derby zvykne úplne zmazať akékoľvek rozdiely v kvalite kádrov či v aktuálnej forme, čo môže pomôcť vyrovnanosti zápasu.

S Handlovou máme na Slovensku bohatú históriu rivality. Veď v sobotu nás v Niké Aréne Prievidza čaká už 127. edícia Hornonitrianskeho derby. Tak ako pri každom takomto dueli, aj tentoraz budú hráči stáť pred ťažkou výzvou. Tribúny našej haly sú pre nich povoleným dopingom, no zároveň si musia strážiť svoju koncentráciu.

DSC 8869

A to je najmä pri dueloch s podobným nábojom veľmi náročné. „Som profesionál, ku každému zápasu musím pristupovať rovnako. Avšak za tie roky, čo som strávil na Slovensku, som lepšie pochopil, čo pre ľudí znamená toto derby. Rivalitu medzi Prievidzou a Handlovou tak vnímam inak ako kedysi. Obľúbil som si tieto zápasy, dúfam, že aréna bude zaplnená," povedal Delič o tradičnom derby.

Nenad Delič toho už skutočne zažil v basketbalovom svete veľa. Posledné roky ale pôsobí v našej krajine, kde sa mu páči. „Som tu šťastný, preto som sa na Slovensko viackrát vrátil. Hral som v mnohých krajinách a v mnohých kluboch. Basketbal je v každej krajine iný a vy sa ako hráč musíte prispôsobiť. Napríklad slovenský basketbal sa od prvej sezóny, ktorú som tu odohral, veľmi zmenil. Vtedy sme boli len traja cudzinci a na zápasy chodievalo viac ľudí. Teraz má každý tím šesť legionárov a hra je omnoho rýchlejšia, no ľudí na tribúnach v lige akosi ubudlo. Preto ma teší, že hrám v meste, kde chodí na basketbal stále veľa divákov. Snáď naši fanúšikovia aj zajtra vytvoria skvelú atmosféru."

Zdroj: pdbasket.com

Foto: Lukáš Droppan