• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tretí rok po sebe získal Zdenko Tomašovič nálepku najlepšieho basketbalového rozhodcu Slovenska. Pre rodáka z Banskej Bystrice to bol výnimočný rok, s píšťalkou sa predstavil na majstrovstvách Európy žien a svetovom šampionáte mužov. Okrem toho sa predstavil v európskych klubových súťažiach a nedávno bol súčasťou bojov o miestenky na olympijské hry v Tokiu.

„Zhodnotenie je úplne jednoduché - najlepší. Opäť je to ďalšie potvrdenie toho, že to, čo človek robí a keď to robí svedomito, tak to má zmysel,“ obzrel sa na úvod Tomašovič za predchádzajúcim rokom.

Aktuálne náš najlepší rozhodca patrí medzi európsku špičku, pravidelne bol delegovaný na kvalifikačné duely o postup na ME žien, respektíve MS mužov. Z pohľadu jeho výkonnosti preto neprekvapila účasť na európskom šampionáte žien, kde bol dokonca súčasťou semifinálového duelu Francúzska s Veľkou Britániou.

„Skvelá skúsenosť. Dá sa povedať, že po dlhej dobe sa podarilo jednému zo slovenských rozhodcov vydržať aj na druhú fázu. Semifinále majstrovstiev Európy žien bolo do tej doby vrcholom mojej rozhodcovskej kariéry,“ uviedol rodák z Banskej Bystrice.

Jeho vrchol rozhodcovskej kariéry sa však po pár týždňoch zmenil, keďže cestoval do Číny na majstrovstvá sveta mužov. Medzi svetovou rozhodcovskou elitou odpískal päť zápasov. „Bolo to skvelé. Dá sa povedať, že toto je basketbal na špičkovej úrovni. Je to fyzickejšie, rýchlejšie, je to seriózny basketbal,“ povedal Tomašovič.

DSC 4520

Počas klubovej sezóny sa náš rozhodca rozhodne nenudí, okrem ligových zápasov má povinnosti aj na medzinárodnej scéne, jeho meno sa objavuje pri delegáciách na Ligu majstrov, Európsky pohár FIBA či kvalifikačných zápasoch reprezentačných tímov. „Dáva mi to možnosť napredovať. Je to iná úroveň rozhodovania ako na Slovensku. Sú tam iní hráči, iná kvalita a sú to úplne iné stretnutia,“ prezradil najlepší rozhodca za rok 2019.

Ešte pred Slovenským pohárom mal Tomašovič povinnosti v Belehrade, kde sa konal kvalifikačný turnaj žien o postup na tohtoročné olympijské hry v Tokiu. „V našej skupine, v ktorej som rozhodoval ja, bol už jeden istý účastník - USA. Bolo to také špecifické, je to ženský basketbal, s ktorým sa až tak často človek počas sezóny nestretáva. Tým, že to boli špičkové tímy zo sveta, tak to malo svoju úroveň,“ vyjadril sa Tomašovič. Je teda v hre účasť rozhodcu aj v krajine vychádzajúceho slnka? „Nechajme sa prekvapiť (úsmev),“ odpovedal tajomne rozhodca.

DSC 5415

Aj keď slovenské reprezentácie hrajú momentálne skôr druhé husle, tak rozhodcovia sa medzi európskou špičkou nestratia. „Momentálne sme štyria medzinárodní rozhodcovia. Keď to zoberieme z minulosti, tak väčšinou sú to práve rozhodcovia, ktorí reprezentujú Slovenskú basketbalovú asociáciu a slovenský basketbal ako taký,“ ozrejmil Tomašovič aktuálnu situáciu.

Náš rozhodca nám poodhalil aj zákulisie aktuálnych trendov pri rozhodovaní: „Trend je momentálne taký, aby sa čo najmenej zasahovalo do stretnutí. Nechať hru plynúť. Samozrejme, čo je ilegálne, tak potrestať. Prvoradé je plynutie hry.“

Foto: Lukáš Droppan