• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Len nedávno sme vám priniesli bleskovú informáciu, ktorá zarmútila nie len vedenie handlovského basketbalového klubu, jeho hráčov a fanúšikov, ale širokú basketbalovú verejnosť. O tom, že Slovenská republika v súčasnosti čelí jednej z najnáročnejších previerok v rámci svojej existencie niet žiadnych pochýb. Ministerstvo zdravotníctva a vláda Slovenskej republiky podobne ako ostatné okolité štáty odolávajú útoku vírusu COVID 19. Okrem krízového štábu vlády sa touto otázkou zaoberali aj riadiace orgány jednotlivých súťaží.

Sezóna 2019/2020 nového majstra nespozná

Vo štvrtok 12. marca zasadli predstavitelia Slovenskej basketbalovej asociácie, ktorí vyzvali jednotlivé kluby o zaujatie stanoviska k navrhovanému ukončeniu najvyššej basketbalovej súťaže. E-mailovým hlasovaním sa jednomyseľne všetkých deväť klubov pôsobiacich v SBL, vrátane handlovského Baníka zhodlo na predčasnom a okamžitom ukončení sezóny 2019/2020. Ide vôbec o prvý podobný prípad v histórií súťaže, kedy basketbalová verejnosť nespozná medailistov ligového ročníka. „Náš klub taktiež hlasoval za predčasné ukončenie sezóny. Nemalo význam špekulovať v jej pokračovaní v oklieštenom režime. Vidíme, že vo svete sa končia všetky súťaže. Čím skôr táto pandémia skončí, tým skôr sa môžeme tešiť na návrat pod ligové koše,“ skonštatoval prezident baníkov Ján Spevár.

V handlovskej športovej hale zavládlo ticho, v hráčskej kabíne smutno

V handlovskej športovej hale sa zhaslo svetlo už v prvej polovici marca a v jej útrobách zavládlo sklamanie. Hráčom MBK túto správu oficiálne oznámil prezident klubu Ján Spevár. Poďakoval všetkým, bez ohľadu na to, kedy sa k tímu pripojili. Otázkou, na ktorú už nik nespozná odpoveď zostáva, čo mohli zeleno-čierni vo vyraďovacích bojoch dokázať. Napriek tomu, že nenaplnili predsezónne očakávania, podľa prezidenta klubu kvalita tímu rástla a forma Handlovčanov mala byť načasovaná práve v súbojoch play off. „Predčasne ukončenú sezónu vnímame ako malú pohromu. V závere dlhodobej časti sme sa posilnili a práve v období, keď sa do tímu zapracovali nové posily, prišla takáto rana. Myslím si, že sme boli maximálne pripravení vstúpiť do play off a byť nepríjemným súperom. Práve vo vyraďovacích bojoch sa mala prejaviť naša kvalita. Preto ma súčasný stav veľmi mrzí,“ povedal so smutným výrazom na tvári Spevár.

IMG 3167

Baníci nestihli predsezónne ambície naplniť

Handlovčania odohrali v rámci aktuálnej sezóny 27 stretnutí, no z víťazstva sa tešili iba deväť krát. Na domácej palubovke zo štrnástich vystúpení triumfovali štyri razy a to je pochopiteľne pre handlovského fanúšika veľmi málo. Hornonitrania síce svoje predsezónne ambície nenaplnili, no podľa slov ich prezidenta malo práve v závere dlhodobej časti a následne vo vyraďovacích bojoch svitnúť na lepšie časy. Tesne pred vstupom do bojov o medaily posilnili a v očiach súperov sa stali čiernym koňom súťaže. Svoju formu už ale nestihli naladiť, všetko prekazila vyššie spomínaná pandémia. „Prvoradou ambíciou bol postup do vyraďovacích bojov a tou druhou zaplniť športovú halu do posledného miesta. Veď pre divákov sa snažíme robiť basketbal najlepšie ako vieme a práve ich pri náročných majstrovských zápasoch najviac potrebujeme. Viem, že by sa priaznivci získavali naspäť veľmi ťažko, najmä po výkonoch z posledného obdobia. Paradoxne sme zaznamenali lepšie výsledky na palubovkách súperov ako doma. Ja som ale veril, že by sme si divákov v play off znova naklonili na svoju stranu. Ako jeden z mála klubov sme zložili tím z ôsmych Slovákov, pričom až piati z nich boli handlovskí odchovanci. Vsadili sme na dobrú chémiu a práve tá nám mala priniesť výsledky v podobe postupu do play off. Chceli sme nadviazať na myšlienku, s ktorou pred časom prišla bratislavská Karlovka a dokázať, že dobrý výsledok môžeme uhrať aj s prevahou slovenských hráčov na súpiske. A nie len to. Vypočuli sme tiež hlasy divákov, ktorí apelovali na to, aby na palubovke dostávali priestor handlovskí odchovanci. Niektorí z nich sa tejto príležitosti chopili zodpovedne a verím, že v budúcnosti budú pre handlovský basketbal veľkým prínosom. Nelichotivý priebeh dlhodobej časti nás ale v jej závere prinútil opäť konať. Súpiska sa musela rozšíriť o posily spoza veľkej mláky a to sa začalo postupne na palubovke odzrkadľovať,“ vysvetlil Ján Spevár.

IMG 3910

Aj napriek nekonštantným výsledkom si Handlovčania verili

Handlovčania odohrali 27. kôl, počas ktorých sa museli popasovať nie len s výpadkom formy, ale aj s absenciou kľúčových hráčov. Po tom, ako nezvládli úvod sezóny sa im začala na päty lepiť smola v podobe zranení. Fanúšikovia klubu napriek tomu verne dúfali, že všetko sa na dobre obráti. A práve o zvrat sa v poslednej štvrtine dlhodobej časti chceli posilnení Handlovčania pokúsiť, no okolnosti ktoré v súčasnosti na Slovensku panujú im to neumožnili. „Mali sme niekoľko dobrých zápasov, v ktorých sme viedli dvojciferným rozdielom. Aj tie sme však vlastnými chybami stratili. Ťažko je niekomu niečo vyčítať, či už hráčom, alebo trénerovi. Podľa môjho názoru si práve oni sami uvedomujú, kedy a kto nezastal na palubovke to, čo sa od neho očakávalo. V neposlednom rade treba povedať, že štatistiky z jednotlivých zápasov hovoria jasnou rečou. Bez akýchkoľvek výhovoriek musím poukázať na ďalší nelichotivý fakt. Počas sezóny nás prenasledovali zranenia a maródky, následkom čoho nebolo možné zapájať do rotácie rovnocenných hráčov. Ak by sme chceli aj v období početnej absencie napĺňať svoje ambície, museli by sme disponovať dvoma kvalitnými hráčmi na každom jednom poste. To je ale v našich súčasných možnostiach vylúčené,“ zamyslel sa Spevár.

IMG 4240

V dobrom, aj v zlom…

Za pozornosť v aktuálnom ligovom ročníku stojí nadšenie a vernosť priaznivcov handlovského basketbalu. Tí sa nenechali odradiť ani kolísavými výkonmi svojich miláčikov a stáli za nimi v dobrom, aj v zlom. Permanentne vytvárali vynikajúcu atmosféru nie len doma, ale i v hľadiskách súperov. „Často sme sa cítili na ihriskách súperov ako doma. Našich priaznivcov bolo počuť aj v online televíznych prenosoch. Počet ich členov sa rozrastá, čo nás teší a budeme to i naďalej podporovať,“ vyzdvihol svojich „fans“ šéf klubu.

Ani v aktuálnej sezóne sa baníci nevyhli rošádam na svojej súpiske

Sezónu žiaľ hodnotíme len z pohľadu tímu, ktorý obsadil siedmu priečku. Napriek tomu nemožno ani na chvíľu zapochybovať, že toto postavenie nebolo reálne nastaveným zrkadlom voči kvalite mužstva. Vedenie MBK muselo v priebehu základnej časti niekoľko krát zareagovať, následkom čoho sa menila súpiska. Odchody Davyho Baltusa, či Filipa Haladu neboli v očiach verejnosti tým najlepším impulzom, no bolo treba konať čo najrýchlejšie a najefektívnejšie. K zmene došlo aj na trénerskej stoličke, keď po domácom zápase 26. kola proti Žiline, ktorej zeleno-čierni podľahli 87:93 po predĺžení, vymenil srbského kouča Branka Maksimoviča Chorvát Tihomir Bujan. Tím z hornej Nitry posilnila americká štvorica Darius Huggins, Corey Allen, Eugene Harris a „exkomárňan“ Miles Bowman. Toto kvarteto si ale pobyt v Handlovej príliš dlho neužilo. „Posledná sezóna neprebiehala podľa našich predstáv. Najmä výkony na domácej palubovke nás prinútili urobiť zmeny. Sezóna nebola ani tentoraz po finančnej stránke jednoduchá. Sme ale presvedčení, že sme urobili všetko pre to, aby sme hrali v play-off s kýmkoľvek rovnocenné zápasy a postúpili ďalej. Mojim tajným prianím bolo, aby sa diváci dočkali vyraďovacích bojov, v ktorých by sme narazili na Prievidzu. To by bez pochýb pritiahlo do jednej či druhej športovej haly extrémny počet ľudí a slovenský basketbal si mohol aj vďaka dvom hornonitrianskym celkom urobiť vynikajúcu reklamu. Práve tieto zápasy by ukázali, z akého dôvodu basketbal robíme. Žiaľ toho sa už v najbližšej dobe nedočkáme.”

fans1434

Návrat legionárov k svojim rodinám bol ohrozený

Handlovský manažment si v samom závere musel splniť ešte jednu veľmi náročnú povinnosť. Ňou bolo zabezpečiť legionárom letenky a včasný odchod z územia Slovenskej republiky, nakoľko do 24-och hodín sa na Slovensku uzatvárali letiská a Rakúšania avizovali zatvorenie hraníc. Preto najmä americkým posilám hrozilo, že sa v tomto období za svojimi rodinami nedostanú. Aj napriek tejto obtiažnej situácií si musel klub zachovať korektnosť a vynaložiť všetko úsilie na to, aby sa spomínaní hráči vrátili domov. „Hráči postupne poodchádzali do svojich domovov s tým, že sme s nimi v kontakte a stretneme sa ihneď po najbližšej správnej rade. Sme presvedčení, že to čo sme začali budovať v Handlovej v tejto sezóne, povýšime v tej ďalšej. Snažíme sa dosiahnúť, aby bol náš klub basketbalovou značkou a nie len účastník najvyššej súťaže. Aj z tohto dôvodu nám záležalo na osude každého jedného basketbalistu našej súpisky,“ vysvetlil Spevár.

Ďakujeme Vám všetkým

Napriek tomu že sa sezóna nedohrala, handlovský manažment ďakuje všetkým, ktorí stáli na strane basketbalového klubu a verili mu. „V závere by som chcel srdečne poďakovať našim hráčom, obom trénerom „Maxovi a Tihovi,“ správnej rade MBK Handlová, generálnym sponzorom, majiteľovi športovej haly, mestu Handlová, zapisovateľskému stolíku a všetkým ostatným, či už fanklubu, respektíve nadšencom basketbalu a všetkým divákom, ktorí nám fandili a žijú s nami aj v tomto období. Zároveň prajem všetkým v týchto neľahkých časoch pevné zdravie. My už teraz pracujeme na nastávajúcej sezóne. Basketbal nám bude chýbať, verím ale, že si ho spoločne už čoskoro opäť užijeme,” dodal v závere Ján Spevár.

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Lenka Molnárová