• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Komárno zo slovenskej basketbalovej mapy úplne nezmizne. Na juhu Slovenska vznikol nový klub s jasným cieľom - prinavrátiť známu značku späť do diania v SBL. V pozadí BC Komárno stojí bývalý basketbalista Boban Tomič, ktorý prezradil víziu a ciele klubu, ale aj to, prečo to nevyšlo s pokračovaním tradičnej značky.

Ako sme už informovali, po 20 rokoch sa rozhodlo Komárno neprihlásiť do najvyššej súťaže. Dôvodov bolo viac a dlhšiu dobu sa o nich šuškalo v kuloároch. Pretrvávajúce finančné problémy a približne šesťciferná dlžoba voči organizáciám, respektíve hráčom a trénerom. To všetko v kombinácii s veľmi nevydareným ročníkom zavážilo v rozhodovaní, či pokračovať alebo nepokračovať. Prečo však zanikla značka MBK Rieker Com-Therm Komárno a vznikol nový subjekt BC Komárno?

„Nevideli sme riešenie ako zachrániť basketbal v Komárne, preto sme sa rozhodli ísť svojou cestou. Hľadali sme riešenie, uskutočnili sa dve stretnutia, aby sa našlo nejaké spoločné riešenie, ale tam sme nenašli spoločný jazyk. Bolo nám povedané, aby sme si robili to svoje. Z toho dôvodu sme sa rozhodli ísť vlastnou cestou,“ odpovedal Tomič.

V predchádzajúcich týždňoch dokonca existovala šanca, aby v Komárne zostala zachovaná najvyššia súťaž. Bol to jeden z primárnych cieľov vedenia SBL, ten však narazil na finančnú prekážku. „Reálne sme rozmýšľali nad SBL, ale nemali sme finančné prostriedky na to, aby sme odohrali najvyššiu súťaž,“ vysvetlil slovinský basketbalista.

DSC 1025

Na juhu Slovenska sa tak bude hrať iba druhá najvyššia súťaž, no s jasným cieľom. V čo najkratšom možnom čase vybojovať účasť v Slovenskej basketbalovej lige. K tomu bude prispôsobené aj zloženie družstva, hovorí sa o viacerých známych menách, ktoré hrali za Komárno, respektíve majú skúsenosti s najvyššou súťažou. „O týždeň zverejníme všetky informácie, budú tam staré aj nové tváre,“ vyjadril sa Tomič k zloženiu tímu.

V približne 35-tisícovom meste už pôsobí aj mládežnícky klub BK Junior Komárno. Aké sú však plány BC Komárno? „Už dlhší čas som o tomto rozmýšľal, lebo sa chceme viac venovať mladším hráčom. Určite to nebude z jedného dňa na druhý, ale máme plán a chceme ísť novým smerom. V klube máme vysoké ambície, tak sa chceme aj prezentovať. Cieľom je hrať dobrý basketbal a posunúť sa do SBL. Naše ciele chceme dosiahnuť v prvom rade so slovenskými hráčmi, vedľa toho máme plány aj s mládežou,“ vyhlásil Tomič.

Pre Slovinca sa novou funkciou uzatvára jedna kapitola, rozhodol sa totiž ukončiť hráčsku kariéru. Tridsaťdvaročný basketbalista už vynechal celý predchádzajúci ročník. V SBL hral Tomič od roku 2016, za ten čas získal Alpsko-jadranský pohár (2017), ligové striebro (2017) a bronz (2018). Väčšinu času strávil v Komárne, zahral si aj za Levice. „Skončil som s hráčskou kariérou. Trikrát mi operovali rameno a necítil som sa už bezpečne na palubovke,“ dodal na záver Tomič.

Foto: Lukáš Droppan