• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pred niekoľkými dňami si zapísal prvé minúty v mužskej reprezentácii a v sobotu ho so spoluhráčmi čaká jeden z najdôležitejších duelov sezóny. Rozohrávač Prievidze Matej Majerčák má v aktuálnom ročníku na pleciach dirigovanie hry svojho tímu, ktorý chce doviesť do play off.

O zmenách v Prievidzi sme počas leta a sezóny písali viackrát. Výraznejšie zníženie rozpočtu, razantnejšie omladenie kolektívu a mladý „domáci“ tréner na lavičke. Aj preto si fanúšikovia museli zvyknúť, že sa družstva týka skôr dianie v dolnej časti tabuľky. Prestávka pre zverencov trénera Maroša Helmecyho prišla v správnom čase, po dobrom začiatku nového kalendárneho roka, zaznamenal jeho tím päť prehier v rade a zdramatizoval tak dianie v boji o 6. miesto.

„Dá sa povedať, že máme priestor zlepšiť sa vo všetkom. Ak chceme vyhrávať, tak musíme hrať spoľahlivú obranu a nemôžeme dostávať nejakých 90 bodov. Musíme držať družstvá pod 80 bodov. V útoku musíme hrať ako tím, nemôžeme hrať sebecky. Na začiatku januára sme v 3-4 zápasoch ukázali, že ak máme dobrú energiu a sme dobre naladení, tak vieme hrať s každým a tiež ho zdolať. Nevravím, že budeme vyhrávať celú sezónu, ale päť prehier po sebe je veľa. Mali by sme to zlomiť a potom verím, že nám ten zápas pomôže a opäť sa trochu naladíme,“ zhodnotil Majerčák na úvod príčiny aktuálnej nelichotivej fazóny.

Zlomiť sa to už dá počas najbližšieho víkendu, Prievidzu čaká jeden z kľúčových duelov základnej časti. Doma totiž privíta svojho tradičného rivala - Handlovú. Momentálne majú oba hornonitrianske tímy na konte po 8 výhier, Prievidza má však o dve odohrané stretnutia menej. Pokojne teda možno povedať, že tento súboj má „štvorbodovú“ nálepku.

IMG 5127

„Hneď prvý zápas doma s Handlovou, bude asi jeden z tých najdôležitejších v sezóne. Ak vyhráme, tak si dosť pomôžeme do play off. Ak prehráme, tak sa nám to dosť vzdiali. Nebude to však len o jednom zápase, predsa je vidieť, že Handlová dokázala zdolať aj Levice alebo Spišskú Novú Ves. To sa podarilo aj nám, bude to však dôležitý duel o dva body,“ myslí si 21-ročný rozohrávač.

Majerčák sa rozhodol túto sezónu pokračovať v Prievidzi. Aj napriek stále mladému veku, je paradoxne najskúsenejším Slovákom na súpiske BC: „Pochvaľujem si pôsobenie v Prievidzi. Je to úplne iná sezóna, ako bola moja prvá v tomto klube. Mali sme vtedy iné financie, ciele a všetko bolo iné. Dá sa povedať, že tento druhý rok je lepší pre mňa. Viac hrám, od každého mám podporu a určite je to lepšie. Naša sezóna bola v prvom roku lepšia, vyhrali sme predsa Slovenský pohár. Teraz sa trápime, čiže ťažko hodnotiť. Individuálne je to samozrejme lepšie.“

IMG 4530

Mladý playmaker má v bielo-čiernom drese prirodzene najvyššiu minutáž vo svojej doterajšej kariére a tiež aj najlepšie individuálne štatistiky. V priemere dáva viac ako 13 bodov a 5 asistencií na zápas. Čo je však zaujímavé, je fakt, že Prievidza má na poste čistokrvných rozohrávačov len Slovákov. To je vec, ktorá nie je v našich končinách bežná.

„Nebol to trend, ale táto situácia každému ukázala, že musíme hrať viac aj s mladými Slovákmi. Predsa len, financie sú menšie. Situácia je, aká je. Pre nás, slovenských hráčov, je to len dobré. Máme sa kde posúvať. Na jednej strane, je fajn, že sme sami Slováci, ale keď sú zahraniční, tak je aj nejaká motivácia zlepšovať sa. Nehovorím, že teraz nie je, ale pri zahraničnom hráčovi ho chcete predčiť a bojovať s ním o minúty,“ uzatvoril Majerčák.

Foto: Ladislav Szibilla/BC Prievidza