• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Od posledného majstrovského titulu Levíc v roku 2018, to bola medailová postupka, na konci ktorej bola vytúžená tretia trofej do klubovej vitríny. V domácej aréne pred vypredaným hľadiskom, si generálny manažér Ladislav Garaj vychutnával plody práce, nad ktorými s trénermi a vedením klubu dlhodobo pracoval.

Pasovanie do pozície hlavného favorita na celkový triumf v Niké SBL, s tým sa museli vyrovnávať v metropole Tekova od začiatku predsezónneho obdobia. Iste, prišli aj neúspechy - Federálny pohár a najmä domáci Slovenský pohár, všetko však zatienil triumf v Alpsko-jadranskom pohári a hlavne tretí ligový titul vo viac ako 80-ročnej histórii klubu.

„Veľmi mi odľahlo. Myslím si, že posledné dve sezóny sme boli najlepším tímom v lige. Žiaľ, v predchádzajúcom ročníku sme nezvládli dva zápasy, ktoré nás stáli úspech. Preto som si možno aj ja pripúšťal trochu väčší tlak, pretože kvalita bola veľká, ale bolo ju potrebné potvrdiť na palubovke. Klobúk dole pred tímom, fanúšikmi a samozrejme pred vedením klubu, ktoré videlo progres a nespanikárilo ani po minulej sezóne. Potvrdilo sa, že kontinuálna práca prináša svoj efekt,“ neskrýval radosť vo svojich slovách generálny manažér klubu Ladislav Garaj.

Všetko zapadlo v rámci plánovania ideálne do seba. Majstrovské oslavy mohli vypuknúť v levickej športovej hale, ktorá bola zaplnená do posledného miesta po veľmi dlhom období. Záujem o lístky prevyšoval významne kapacitu. Po štyroch rokoch sa na tom istom mieste, ale s odlišnými menami mohli rozbehnúť zaslúžené oslavy.

DSC 0218

„Myslím si, že táto hala bola najviac zaplnená za posledných 10 rokov. Bolo to fantastické. Stálo nás to obrovské množstvo energie, ale všetko to stojí za to. Momentálne je v tomto meste radosť robiť basketbal. Levice sú momentálne najbasketbalovejšie mesto na Slovensku, majú najlepších fanúšikov. Patrí im veľká vďaka za podporu, ktorú sme od nich dostávali,“ prezradil levický funkcionár.

V mnohých rozhovoroch, analýzach a rozboroch sa v prípade Patriotov najmä hovorí o tom, ako koncepčne pracujú. Stačí jedna štatistika, z predchádzajúcej ročníka pokračovala trénerská dvojica a až 9 hráčov. „Myslím si, že cesta za týmto titulom nezačala v auguste tohto roku, ale po sezóne 2018/19, kedy sa klub rozhodol zmeniť filozofiu, dal dôveru a čas na prácu slovenskej osi tímu a mladému trénerovi. Na cestu za úspechom sme si vybrali tú náročnejšiu, ale v konečnom výsledku krajšiu cestu, ktorá nepomohla len klubu, ale aj národnému tímu. Z hráčov sú v meste hrdinovia. Aj tí, čo nie sú rodáci z Levíc, ale hrajú tu už niekoľko sezón, sú už vnímaní ako Levičania. Teraz sa navždy zapísali do histórie mesta a fanúšikovia si budú ich mená pamätať rovnako, ako si pamätajú majstrov z roku 2011 a 2018,“ myslí si Garaj.

DSC 0291

Hlavnou túžbou nielen levických fanúšikov a vedenia, je pokračovanie majstrovskej zostavy bez čo jedinej zmeny. Ako to vyzerá s touto neľahkou úlohou? „Našou túžbou je, aby trénerská dvojica pokračovala v našom klube. Dáme im teraz pár dní na vydýchnutie, vyčistenie hláv a potom si k tomu sadneme. Chceme si udržať veľkú väčšinu majstrovského tímu a ponúknuť im pohľad do Európy. V najbližších dňoch na tom začneme pracovať,“ odpovedal generálny manažér Patriotov.

Vzhľadom na prácu Patriotov Levice sa prirodzene do úst dostáva otázka, či účinkovanie na ligovej scéne a Alpsko-jadranskom pohári nie je málo pre tento ambiciózny klub. Je tak na rade účasť v niektorej zo súťaží pod hlavičkou FIBA? „Mesto aj klub spravili v poslednej dobe kus roboty na vylepšení infraštruktúry športovej haly. Hoci nie je všetko ešte na 100% pripravené, podmienky sú lepšie ako boli. Keďže sme v Leviciach hostili zápasy kvalifikácie národného tímu, myslím si, že aktuálne by sme za pomoci Slovenskej basketbalovej asociácie organizačne zvládli aj účasť vo FIBA pohároch. Túžime sa pozrieť do 'väčšej' Európy. Verím, že naši hlavní partneri nám v tom pomôžu, bola by to veľká vec pre klub aj celý región Tekova,“ vyhlásil na záver Garaj svoje prianie.

Zdroj: patriotilevice.sk

Foto: Lukáš Droppan