• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

K „baníkom“ sa pripojil až tesne pred začiatkom sezóny, ale hneď od úvodného zápasu sa zaradil k lídrom handlovskému kolektívu. Eli Scott sa v rozhovore napríklad rozrozprával o workoutoch v NBA, neaktivite na sociálnych sieťach a ako si zvyká na život profesionála.

Na univerzite Loyola, kde napríklad v minulosti pôsobil ex-hráč Levíc Šimon Krajčovič, strávil plnú päťročnú kariéru. Škola opradená rôznymi historickými udalosťami, sa napríklad v prvej sezóne Scotta dostal do Final Four March Madness. Aj vďaka týmto skúsenostiam sa mu ľahšie podarilo zvyknúť na život profesionála.

„Zvykol som si celkom ľahko. Pôsobenie na univerzite je veľmi podobné životu, akurát mám viac voľného času. Čo sa týka basketbalu, ten je univerzálny. Malé alebo veľké mesto, platia nás za to, aby sme každý deň robili svoju robotu. Slovenská liga je kvalitná, pôsobí v nej množstvo dobrých hráčov. Občas prichádza k jazykovej bariére, ale mimo toho, som spokojný,“ zhodnotil Scott svoje prvé týždne v Handlovej.

Všetko mohlo byť s 23-ročným basketbalistom inak, pôvodne mal podpísaný kontrakt vo fínskom Kouvot Kouvola, ale nakoniec sa jeho cesty spojili s „baníkmi“: „Necítil som, že Fínsko bude pre mňa to pravé. Napokon to nevyšlo, ale to je v poriadku.“ Handlová zatiaľ môže byť so Scottom spokojná, veď v zápasoch priemerne atakuje hranicu 18 bodov a 9 doskokov, čo z neho z pohľadu efektivity robí najlepšieho hráča tímu.

DSC 3802

„Zatiaľ som spokojný. Samozrejme, vždy sa dá posunúť hra na vyššiu úroveň a to prichádza aj s víťazstvami. Ako bude pokračovať sezóna, tak bude napredovať aj moja hra. Je na čom pracovať, napríklad dotiahnuť dobre rozbehnuté zápasy do konca. Takto nám už ušlo niekoľko víťazstiev,“ vyjadril sa hráč Handlovej k svojim výkonom a doterajším výsledkom družstva.

O kvalitách Scotta svedčí aj fakt, že počas leta trénoval s Phoenixom Suns a Los Angeles Clippers. Oba tímy mali v istej fáze pred NBA draftom o jeho služby záujem. „Väčšina workoutov v NBA je podobná, len s drobnými zmenami. S Clippers to vyšlo dobre, aj keď som si zranil členok. Keby som bol zdravý, tak si myslím, že by som im toho ukázal ešte viac,“ uviedol 23-ročný pivot.

DSC 4022

Zaujímavosťou tiež je jeho neaktivita na sociálnych sieťach. Napríklad na Instagrame ho sleduje cez 200-tisíc užívateľov, ale posledný príspevok sa datuje ešte k augustu 2021: „Keď som bol mladší, tak som bol na sociálnych sieťach aktívny. Uvedomil som si však, že každý tam len hľadá od ostatných utvrdenie. Dôležité je, ako sa k vám správajú ľudia v realite, preto som sa odstrihol od sociálnych sietí.“

Scott sa tak plne koncentruje na svoju profesionálnu kariéru. Vie totiž, že prvá sezóna ho môže vystreliť k lukratívnejšiemu angažmánu a kvalitnejšej súťaži. „Chcem pomôcť k víťazstvám a hrať v zápasoch správnym spôsobom. Keď sa toto podarí, tak prídu neskôr úspechy,“ myslí si hráč Handlovej.

Foto: Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan